20 de ani de la ctitoria SCHITULUI STRAJA din Munții VÂLCAN- HUNEDOARA - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

20 de ani de la ctitoria SCHITULUI STRAJA din Munții VÂLCAN- HUNEDOARA

Marți, 22 octombrie 2019, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Straja, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la împlinirea a 20 de ani de la târnosirea lăcașului de cult.

În timpul slujbei, la momentul rânduit, Părintele diacon Dragoș Trif a fost hirotonit întru preot pe seama parohiei „Sfânta Treime” din Spini, cu filia Râpaș, din cadrul Protopopiatului Orăștie. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre măreția preoției și despre responsabilitatea slujirii preotului în mijlocul credincioșilor încredințați spre păstorire. La finalul slujbei, ctitorul așezământului monahal, domnul Emil Părău, a primit de la Preasfințitul Părinte Episcop Gurie Ordinul „Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop” pentru mireni.

Munţii au fost dintotdeauna un loc sacru.

Pe un munte, Dumnezeu a dat poruncă lui Moise să însemneze cele zece porunci, care s-au perpetuat până în zilele noastre şi sunt piatra de căpătâi a creştinului. Pe Muntele Golgota, Iisus Cristos a fost răstingnit, ca Miel a lui Dumnezeu care ia asupra Sa, păcatele lumii. Şi tot pe munţi au fost  ridicate cele mai frumoase mănăstiri şi biserici ale lumii.

Şi la noi, vechii pustnici şi călugări au căutat liniştea munţilor şi au făurit aici, adevărate bijuterii, mirese ale lui Cristos.

Mănăstirile şi schiturile ţării sunt în general file de istorie.

Un astfel de schit a fost ridicat în anul 1999 de Emil Părău şi familia acestuia, sus în Straja, în memoria miilor de soldaţi care s-au săvârşit sus, pe vârfurile munţilor Vâlcan şi care nu-şi găseau liniştea.  Schitul Straja este situat la 1450 metri altitudine. La 1485 metri s-a ridicat o cruce metalică în memoria celor care, de-a lungul secolelor s-au jertfit pe aceste meleaguri din Valea Jiului pentru neam, libertate socială şi pentru un trai decent.În pisania aflată deasupra uşii de la intrare stă scris: „Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului şi împreună cu lucrarea Duhului Sfânt s-a zidit şi   pictat această sfântă biserică. Întreaga lucrare a început în 22 mai anul Domnului 1999, cu binecuvântarea chirarhului locului PS Dr. Timotei Seviciu, prin grija, osteneala şi cheltuiala lui Emil Ilie Părău alături de familia sa, soţia Marcela cu fiii Alin şi Dorin. Tot în acest an, biserica a fost împodobită cu pictură în ulei executată de pictorul Petru Dănuţ din Somoşcheş, judeţul Arad, sfinţindu-se în anul Domnului 1999, octombrie 23, de către Prea Sfinţia Sa Dr. Timotei Seviciu, Episcop al Aradului şi Hunedoarei. Pentru grija deosebită de a-şi împlini visurile dintr-o curată şi statornică dragoste faţă de Dumnezeu, primeşte Doamne pe binefăcătorul, ostenitorul şi iubitorul acestui sfânt locaş împreună cu familia sa. Fie această biserică o vie mulţumire adusă lui Dumnezeu de ctitor şi familia sa în veci, Amin. Data 23.X.1999”.

 

Biserica este din lemn, în formă de navă, pe fundatie de beton. Are lungimea de 10 m şi lăţimea de 7,5 m. Spaţiul este repartizat în altar şi naos. Are şi un pridvor deschis, susţinut în faţă de patru stâlpi din lemn. Pridvorul este împrejmuit cu un grilaj din lemn înalt de 105 cm. Altarul este luminat de o fereastră la sud-est şi alta la nord-est. Catapeteasma este din lemn de paltin, sculptat cu Sf. Apostoli şi Cina cea de Taină sus, îngeri şi Maica Domnului pe Uşile împărăteşti şi diaconeşti. Lângă catapeteasmă, pe peretele nordic, este sculptată în mărime   naturală Sf. Muceniţă Varvara, ocrotitoarea minerilor. În partea vestică a naosului se afla balconul pentru cor, susţinut de patru stâlpi din lemn împodobit cu sculptură, dar şi cu o cruce mare sculptată, care se înalţă de la pardoseală până în partea superioară a balconului. Este crucea, care este scoasă din biserică în Vinerea Mare, când se organizează în municipiul Lupeni, procesiunea DRUMUL CRUCII.

Și ieri,  s-au împlinit 20 de ani de când Schitul de la Straja ocrotește Munții Vâlcan și somnul celor care s-au săvârșit pe aceste meleaguri, în prima mare conflagrație mondială. Aici, la Bobotează se sfințesc apele, aici își unesc destinele tinerii, aici vin la marile  nedei oamenii îmbracați și mândri de portul popular pe  care îl poartă. Mii de pelerini i-au trecu pragul și este o bucurie că acum, Schitul din Straja este slujit cu succes de părintele Dimitrie Ivașco.

Pentru că,  la români, întotdeauna,  tradițiile populare vor fi strâns legate de biserica strămoșească.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share