Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

22 decembrie, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății marcată la Târgoviște

În data de 22 decembrie 2023, începând cu ora 11.00, Garnizoana Târgoviște a organizat un ceremonial public militar și religios, la Troița Eroilor Revoluționari, situată în Piața Mihai Viteazul din Târgoviște, cu ocazia sărbătoririi Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății.

Pe 22 decembrie 1989, dictatorul părăsea clădirea Comitetului Central din Piața Revoluției, la bordul unui elicopter. A fost ceea ce mai târziu s-a numit „Ziua victoriei Revoluției Române”. În dimineața aceleiași zile de 22, Piața Universității a fost ocupată de zeci de mii de manifestanți. La ora 11, oamenii forțau ușile clădirii care găzduia Comitetul Central. În evenimentele de atunci au murit 1.166 de persoane, potrivit Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Deși au trecut 34 de ani, dosarul Revoluției din 1989 nu a fost însă rezolvat, scrie protv.ro

Revoluția Română din 1989 a fost o perioadă de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între  și , făcând parte din șirul revoluțiilor de la 1989 din întreaga lume. Revoluția Română a început în Timișoara și s-a răspândit rapid în întreaga țară, culminând cu procesul și execuția secretarului general al Partidului Comunist Român (PCR), Nicolae Ceaușescu, și a soției sale Elena, și cu sfârșitul a 42 de ani de regim comunist în România. A fost, de asemenea, ultima înlăturare a unui guvern marxist-leninist dintr-o țară membră a Pactului de la Varșovia din timpul evenimentelor din 1989 și singura în care a fost răsturnată violent conducerea țării și în care dictatorul a fost executat. Revoluția a avut loc în urma unei perioade de austeritate severă, în care a fost impusă raționalizarea alimentelor și energiei electrice, instituită de regimul Ceaușescu pentru a rambursa datoria externă a țării și transformarea României în autarhie, potrivit wikipedia.

Imagini din Piața Mihai Viteazul din Târgoviște:

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share