AVERTISMENT: una din cinci măști folosite de români este mască fashion!!!!! - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

AVERTISMENT: una din cinci măști folosite de români este mască fashion!!!!!

ASOCIAȚIA PRO CONSUMATORI  solicită ministrului sănătății să dispună de îndată testarea măștilor comercializate în România!

APC solicită Direcției Generale a Vămilor să acorde atenția cuvenită procesului de vămuire a importurilor de măști de protecție și a altor materiale sanitare (dezinfectanți, combinezoane, viziere etc.) folosite în această perioadă pentru protecția împotriva SARS-CoV-2!

APC solicită Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor să verifice de îndată dacă etichetarea acestor produse este înșelătoare!

APC solicită Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale să verifice conformitatea măștilor faciale de uz medical!

APC solicită Inspecției Muncii să verifice conformitatea echipamentelor individuale de protecție (semi-măști filtrante împotriva particulelor)!

Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC), cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, atrage atenția Ministerului Sănătății că în România se vând măști de protecție care induc în eroare consumatorii în privința protecției asigurate de aceste produse împotriva SARS-CoV-2.

În actualul context sanitar de creștere alarmantă a numărului de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2, fapt care a determinat impunerea purtării măștii de protecție în București și alte orașe mari ale țării, și în spațiile deschise, APC solicită instituțiilor statului român cu atribuții pe zona supravegherii pieței să verifice măștile de protecție respiratorie atât din punct de vedere al etichetării, cât și din punct de vedere al îndeplinirii parametrilor asumați de producător prin intermediul etichetei sau al ambalajului colectiv.

Cu privire la măștile fashion, APC face următoarele precizări pentru consumatori:

–       sunt lavabile, reutilizabile și ajustabile,

–       nu oferă protecție împotriva bacteriilor și virusurilor,

–       oferă protecție doar împotriva inhalării prafului, polenului și stropirii cu picături mari de salivă,

–       nu protejează împotriva Covid-19,

–       nu sunt sterile,

–       nu sunt dispozitive medicale, adică nu îndeplinesc cerințele standardului SR EN 14683:2019,

–       nu sunt echipamente individuale de protecție, adică nu îndeplinesc cerințele standardului SR EN 149:2009.

În ceea ce privește măștile de protecție respiratorie împotriva SARS-CoV-2, APC recomandă consumatorilor să folosească în această perioadă fie măști faciale de uz medical, fie semi-măști filtrante împotriva particulelor. Măștile faciale de uz medical sunt fabricate cu respectarea cerințelor standardului SR EN 14683:2019 și sunt de trei tipuri:

– tip I la care parametrul eficiență de filtrare bacteriană este mai mare sau egal cu 95%,

– tip II la care parametrul eficiență de filtrare bacteriană este mai mare sau egal cu 98%,

– tip II R la care parametrul eficiență de filtrare bacteriană este mai mare sau egal cu 98% (măștile tip II R se deosebesc de cele tip II prin capacitatea acestora de a reține eventualele jeturi de fluide direcționate către acestea, precum și printr-o mai bună respirație).

Semi-măștile filtrante împotriva particulelor sunt fabricate cu respectarea cerințelor standardului SR EN 149:2009 și sunt de trei tipuri:

–       FFP1 unde capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egală cu 80%,

–       FFP2 unde capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egală cu 94%,

–       FFP3 unde capacitatea de filtrare pentru particule cu dimensiune medie de 0,3 microni este mai mare sau egală cu 99%.

Măștile de tip FFP1 și FFP2 sunt prevăzute cu valve de expirație care asigură doar protecția celui care poartă masca față de aerosolii din atmosferă, însă aerul expirat, potențial contaminat, nu este filtrat înainte de a fi eliberat în atmosferă (Sursa: Răspunsul oferit la solicitarea APC de către  Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din cadrul Ministerului Apărării Naționale).

În România, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a notificat Comisiei Europene și celorlalte state membre prin intermediul bazei de date NANDO, cele două organisme de evaluare a conformității pentru anumite tipuri de echipamente individuale de protecție, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Muncii Alexandru Darabont din București, respectiv Institutul Național de Cercetare -Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă din Petroșani.

 

“România este în play-off-ul Uniunii Europene în privința importului de măști cu o valoare de 272 milioane de euro în primele șase luni de pandemie, însă până la această dată nu a transmis nici măcar o alertă pe platforma Safety Gate. Acest fapt demonstrează că nu există preocupare din partea instituțiilor statului român cu atribuții în domeniul materialelor sanitare pentru a asigura populației României măști conforme care să o protejeze împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Costurile legate de testarea parametrilor de conformitate a măștilor de protecție respiratorie împotriva SARS-CoV-2 sunt insignifiante ca mărime pentru bugetul unei instituții ca Ministerul Sănătății, variind între 300 lei (determinarea rezistenței la stropire) și 650 lei (determinarea eficienței de filtrare bacteriană) pentru un tip de mască.

 

Având în vedere că Ministerul Sănătății nu dorește testarea măștilor de protecție folosite de români în această perioadă, nu ne rămâne decât să citim eticheta și să plecăm de la premisa că anumiți producători sunt de bună credință și nu ne pun viața și sănătatea în pericol prin punerea la vânzare de măști neconforme. Folosiți numai măști fabricate în România pe eticheta cărora există mențiunea referitoare la parametrul eficiență de filtrare bacteriană sau cea referitoare la faptul că protejează împotriva SARS-CoV-2, ambele mențiuni fiind însoțite de specificarea standardului agreat la nivelul Uniunii Europene, respectiv SR EN 149 sau SR EN 14683”, a transmis conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share