Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Cea de-a doua explozie putea fi evitată dacă se respecta legea” 

Exploziile de la stația GPL din Crevedia au produs 59 de victime, dintre care două au murit și 57 au fost rănite, 10 fiind în stare gravă, intubate.

Primarul PSD din Crevedia, Petre Florin, a fost notificat de ISU că stația GPL a unei firme pesediste funcționează ilegal, dar n-a făcut nimic.

„În urma controlui din iulie, urmare a constatării pierderii valabilităţi autorizaţiei, ISU notifică Instituţia Prefectului şi Oficiul Regstrului Comerţului. Mai notifică Consiliul Judeţean, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia de Protecţie a Mediului şi Primăria Crevedia”, a declarat  șeful ISU Dâmbovița, Benone Duduc.

„Când am venit eu la primărie, această locaţie avea suspendată activitatea de cei de la ISU, nu mai avea voie să vândă carburanţi la cetăţeni. Dar venea cisterna, încărcau, ştiu ei ce făceau. Cei de la ISU au fost de 2-3 ori în control, dar mai multe informaţii nu deţin. Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo”, a precizat primarul  din Crevedia.

 Și procurorul general Alex Florența a relatat ulterior, într-o conferință de presă, modul cum s-au produs exploziile

Societatea are 25 de puncte de lucru în toată ţara, unul dintre ele fiind în Crevedia, unde era şi un sediu de birouri, dar care şi-a pierdut autorizaţia ISU în 2020 şi s-a solicitat închiderea acestuia. În 26 august, la firma din Crevedia erau patru angajaţi de origine nepaleză, care în acte activau la alte puncte de lucru. În zonă au fost aduse trei autocisterne, una plină cu gaz, care a fost parcată în curte. Şoferul a spus că avea probleme la maşină, o roată blocată. Voia să transfere gazul în altă cisternă şi împreună cu celălalt şofer au montat un furtun de livrare, în condiţii care nu sunt pe deplin elucidate”, a explicat procurorul general. La acel moment, sub cisternă a apărut o sursă de foc. Cei doi şoferi i-au scos pe cei patru nepalezi din sediu să îi ajute şi să oprească traficul, iar ei au încercat să stingă incendiul. Atunci a avut prima explozie.

A fost stabilită infracțiunea, încadrată ca „distrugere din culpă urmată de un dezastru, inclusiv moartea/vătămarea corporală a doua sau mai multe persoane”, dar există posibilitatea ca aceasta să fie schimbată sau extinsă, a precizat procurorul general a adăugând că ancheta este derulată de specialişti de la Investigaţii Criminale şi Infracţiuni Economice. „Cercetarea la faţa locului e îngreunată de situaţia existentă în perimetru. Ar putea exista încă emisii de gaz. Perimetrul este izolat. Specialiştii de la ISU trebuie să soluţioneze această problemă”, a spus el. Totodată, sunt audiaţi martori la IGPR şi au loc percheziţii domiciliare, inclusiv la Primăria Crevedia, la punctele de lucru ale societăţii din Bucureşti şi la reşedinţele celor doi acţionari ai firmei. Întrebat despre faptul ca Poliția nu a controlat acest depozit GPL, de când nu are autorizație, Alex Florenţa a spus că nu are încă informații în această privință.

 Iar directorul general al  Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, dr. ing. Arthur  Găman, a precizat, referindu-se la cea de-a doua explozie de la Crevedia, că aceasta ar fi putut fi evitată, dacă se respecta legea.

Întrebat dacă s-ar fi putut evita cea de-a doua explozie, în care 26 de pompieri au fost răniţi, Găman a precizat că aceasta putea fi evitată, dacă se respecta legea.

”Ar fi fost evitată, dacă se respectau legile, adică dacă toate acele instalaţii erau în construcţie anti-explozivă. Dacă exista emis un raport de protecţie la explozie de către Institutul nostru care este autoritate naţională în acest domeniu. Nu am detalii la această oră. Dacă vom fi solicitaţi, cu siguranţă ajungem acolo. Nu ştiu denumirea societăţii de acolo.

 

Dacă păstrau distanţa de securitate faţă de obiectivele civile, repet, datele nu sunt încă clare, alta era situația.  Vom interveni, dacă suntem solicitaţi de către organele de anchetă, vom face cercetarea la faţa locului, după aceea o experiză tehnică în sine”, a spus directorul de la Petroșani,  la un post de televiziune.

Și premierul Marcel Ciolacu s-a deplasat la Crevedia și a declarat presei că toți vonovații pentru tragedie vor plăti.

”Am mers la Crevedia ca să mă asigur că toți oamenii afectați de explozie au unde să stea la noapte și că vor fi ajutați să își repare casele. Vom evalua pagubele și vom acorda un sprijin din fondul de rezervă al Guvernului.

 

 

Vreau să fiu foarte clar: toți vinovații direcți sau morali pentru această tragedie vor plăti, indiferent cine sunt și ce funcții ocupă. Legea trebuie aplicată la virgulă!

De mâine, toate stațiile GPL din țară vor fi verificate, iar cele care nu sunt conforme vor fi închise pe loc. Dacă este nevoie de modificări legislative le vom face rapid,  prin ordonanță de urgență”  a spus premierul.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share