Cei mai importanti aminoacizi pentru dezvoltarea masei musculare - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cei mai importanti aminoacizi pentru dezvoltarea masei musculare

Cei mai importanti aminoacizi pentru dezvoltarea masei musculare

 body

  Aminoacizii sunt substante organice care formeaza proteinele, acestea facand parte din compozitia muschiului, alaturi de glicogen, glucoza, saruri si apa. Prin urmare, introducerea aminoacizilor in organism formeaza proteine care intra in compozitia muschilor.

   Ca si elemente de formare a proteinelor, aminoacizii au cateva functii de baza:
– reprezinta o mare parte din tesuturile, celulele si muschii din organism;
– sustin dezvoltarea si vindecarea tesuturilor si a celulelor;
– imbunatatesc circulatia sanguina;
– produc enzime pentru o digestie optima;
– sintetizeaza hormoni esentiali in reproducere;

Desi s-a demonstrate ca toti aminoacizii sunt importanti pentru dezvoltarea si mentinerea masei musculare, totusi exista cativa dintre ei care si-au dovedit eficienta in decursul timpului. Pe de alta parte, administrarea in cantitati mari a acestor aminoacizi (cei de baza) poate duce in timp la dezechilibre in organism. Pastrand totusi un anumit raport intre aminoacizii de baza si ceilalti aminoacizi, se obtine o asimilare optima in vederea formarii de proteine.

Aminoacizii de baza in dezvoltarea masei musculare sunt:

BCAA (aminoacizii cu catena ramificata): sunt Leucina, Izoleucina și Valina. Aceștia sunt considerați a fi aminoacizi esențiali, deoarece corpul uman nu ar putea supraviețui în lipsa acestora din alimentație. BCAA sunt necesari în vederea menținerii unui țesut slab, studiile indicând că aceștia ajută la conservarea resurselor de glicogen. De asemenea, BCAA previn deteriorarea țesuturilor în timpul antrenamentelor. Spre deosebire de alți aminoacizi, BCAA nu sunt metabolizați în stomac, ci direct în mușchi. Această calitate unică se concretizează prin construirea de țesut slab și stoparea catabolismului. Acești aminoacizi unici (Leucina, Izoleucina și Valina) nu pot fi sintetizați de către organismul dvs., fiind astfel esențiali pentru creștere.rip-gre-plitt

Arginina: este un aminoacid neesential ce poate deveni conditionat esential (indispensabil) in anumite situatii sau perioade. Necesarul la barbati este crescut deoarece lichidul seminal (sperma) contine 80% arginina, deficitul putand duce la sterilitate. Arginina indeplineste mai multe roluri: creste sinteza hormonului de crestere si a insulinei, creste sinteza de colagen (ajutand astfel la vindecarea oaselor, articulatiilor si ligamentelor), imbunatateste sistemul imunitar prin inmultirea globulelor albe (leucocite). De asemenea, creste cantitatea lichidului seminal, ajuta la detoxifiere si are un rol important in metabolizarea depozitelor de lipide. L-Arginina este precursorul principal in sinteza oxidului nitric, fiind si unul dintre cei 3 aminoacizi ce formeaza creatina.

Lizina: este un aminoacid esenţial, ceea ce inseamnă că nu poate fi produs de corpul nostru. Trebuie obţinut printr-o dietă sănătoasă sau cu ajutorul suplimentelor nutritive. Lizina este unul dintre cei mai cunoscuţi aminoacizi, fiind o componentă esenţială a proteinelor.
Lipsa acestui aminoacid din organism poate afecta imunitatea si provoca anumite simptome: stari de oboseala, ameteala, caderea parului, lipsa apetitului, scadere in greutate, anemie, greata, slabiciune, ochi rosii, incapacitate de concentrare, probleme hormonale, de reproducere si de crestere.
Rolul lizinei in organism este foarte mare, ea are functii importante pentru sanatate, am putea spune chiar vitale.Lizina este o componenta a proteinelor din organism si este recomandata mai ales in perioada de convalescenta dupa operatii chirurgicale si traume.ripp

Glutamina: este unul dintre cei mai întâlniți aminoacizi care se găsesc în mușchii din corpul uman. Ea este prezentă în proporție de 61% în musculatura scheletică. Aceasta are în compoziția sa 19% azot, ceea ce o face a fi principala cale prin care azotul este transportat către celulele musculare. În timpul antrenamentelor intense, nivelul de glutamină din organism scade mult, ceea ce duce la diminuarea forței, a rezistenței și a capacității de recuperare. Ea are un rol important și în procesul de sinteză al proteinei. Studiile au arătat că suplimentele cu L-glutamină pot minimiza epuizarea mușchilor și, de asemenea, pot îmbunătăți metabolismul proteinelor.

Doresti sa ai o dieta de calitate care sa-ti asigure toti nutrientii esentiali, ai nevoie de noi ponturi privind diversitatea alimentelor, iti doresti o alimentatie cat mai sanatoasa, esti nerabdator sa-ti atingi mai repede obiectivele sportive, doresti sa achizitionezi suplimente alimentare cat mai de calitate? Scrie-mi pe adresa de email, relateaza povestea si doleantele pe care le ai si ne straduim sa concepem o dieta si un program de suplimente alimentare cat mai adecvat nevoilor tale.


 Adrian Udrea- fitoterapeut, nutritionist

plantevindecatoare@gmail.com

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share