Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cele mai sănătoase păduri se află în continuare în România

”Este o mare bucurie să mă aflu din nou în România după trei ani de absență. Gândurile mele au fost cu voi în această perioadă dificilă,” a spus Alteța Sa Regală Prințul de Wales în discursul său de deschidere a evenimentului de lansare a celui mai mare proiect transnațional de restaurare a pădurilor din Europa, finanțat de Circular Bioeconomy Alliance și dezvoltat în colaborare cu proiectul Horizon Europe SUPERB.
Oameni de știință, experți și practicieni de renume s-au întâlnit la Sibiu, pe 30 mai, pentru a lansa cel mai mare proiect transnațional de refacere a pădurilor din Europa. Evenimentul științific și de politici publice  Think Forest celebrează tendința în creștere de restaurare a biodiversității forestiere și de promovare a bioeconomiei circulare, în beneficiul oamenilor și al planetei.
Evenimentul a fost deschis de către Alteța Sa Regală Prințul de Wales și de Ministrul român al Mediului, Apelor și Pădurilor Barna Tánczos.
Totodată, a fost lansat un proiect de restaurare a pădurilor în Munții Carpați, finanțat de Circular Bioeconomy Alliance (Alianța pentru Bioeconomie Circulară) și dezvoltat în colaborare cu proiectul Horizon 2020 SUPERB.
„În comparaţie cu celelalte păduri din Europa, putem spune că, probabil cele mai sănătoase păduri se află în continuare în România. Acest lucru se datorează acelui tip de management, care a susţinut decenii la rând, regenerarea naturală. Pădurea a devenit rezilientă, s-a adaptat mult mai bine acestor schimbări climatice, care afectează, chiar distrug mii, zeci de mii de hectare de pădure în Europa. Biodiversitatea pădurilor, creşterea suprafeţelor protejate şi suprafeţelor de strictă protecţie reprezintă un element extrem, extrem de important în noua strategie forestieră, la care se lucrează acum în Ministerul Mediului şi care în luna septembrie va fi pusă pe masa Guvernului, aşa cum ne-am asumat în procesul de negociere al PNRR-ului. Această strategie va fi construită împreună cu specialiştii de la cele mai renumite universităţi, facultăţi de silvicultură din România, cu experţi străini invitaţi şi sper să fie un nou punct de plecare pentru următoarele decenii. Cea mai mare provocare pentru pădurile noastre sunt schimbările climatice. Pentru a asigura şi finanţare pentru asemenea proiecte, noi, în PNRR, am prevăzut deja o sumă de 100 de milioane de euro, pentru restaurarea pădurilor degradate”, le-a transmis participanților ministrul Barna Tánczos.
Totodată, demnitarul i-a mulțumit Prințului de Wales pentru susținerea pe care o acordă României și pentru faptul că aduce valorile țării noastre în atenția comunității internaționale.
În discursul său de deschidere, Alteța Sa Regală a subliniat că ”trebuie să ne regândim economia dacă dorim să ne rescriem viitorul. Avem nevoie de o bioeconomie circulară, care să investească în trei domenii care se consolidează reciproc: biodiversitatea, inovarea și comunitățile locale și indigene. Restul lumii poate învăța din modul în care România s-a bazat pe abordări regenerative pentru a crea peisaje bogate în zone precum Transilvania, unde omul trăiește în armonie cu natura”
Evenimentul ThinkForest a marcat, de asemenea, lansarea proiectului european Horizon 2020 SUPERB, în valoare de 20 de milioane de euro și coordonat de European Forest Institute (EFI). Proiectul implică peste 100 de organizații din domeniul științei și practicii forestiere din 20 de țări diferite și include 12 situri demonstrative de restaurare forestieră la scară largă în întreaga Europă. Unul dintre aceste situri este situat în Carpații românești.
https://youtu.be/SCmxHvGYjkw
Distribuie acest articol Oficial Media
Share