Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Comisia Europeană înăsprește condițiile de export ale vaccinurilor anti COVID 19 în afara U.E.

Ursula von der Leyen a declarat miercuri că ”nu mai dorește ca vaccinurile fabricate în UE să fie exportate în Marea Britanie și în alte țări, precum SUA, care au lansat programe de imunizare  și  care se desfășoară mult mai rapid decât campania de vaccinare din Europa”.

Comisia Europeană a ameninţat miercuri că va înăspri condiţiile de export în afara UE al vaccinurilor împotriva COVID-19 în scopul garantării “reciprocităţii” schimburilor cu ţări care sunt ele însele producătoare, relatează AFP. Von der Leyen intenționează să discute cu liderii naționali din UE propunerea de interdicție a exportului de vaccinuri anti-COVID în cadrul unui summit săptămâna viitoare, deoarece șefii de stat și de guvern ar trebui să aprobe propunerea înainte ca aceasta să poată fi pusă în aplicare.

Șefa Comisiei a declarat la o conferință de presă: „Este greu să le explicăm cetățenilor de ce vaccinurile produse în UE merg în alte țări care produc și vaccinuri, în timp ce către noi nu se mai întoarce aproape nimic”.

 

Președinta Comisiei a adăugat: „Traversăm criza secolului și nu exclud nimic pentru moment, deoarece trebuie să ne asigurăm că europenii sunt vaccinați cât mai curând posibil”. Ea a avertizat că este „pregătită să folosească orice instrument de care avem nevoie” pentru a se asigura că „Europa primește ceea ce i se cuvine”.

Tratatul privind Funcționarea UE,  permite UE să confiște fabrici și să impună interdicții de export în cazul în care apar dificultăți grave în aprovizionarea cu anumite produse, în acest caz fiind vorba de vaccinurile anti-COVID.  În timp ce țările UE au fost cuprinse de un al treilea val de pandemie și având mai puțin de o zecime din populația blocului de 450 de milioane de persoane vaccinate, Von der Leyen a acuzat grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca – care și-a dezvoltat vaccinul în cooperare cu Universitatea Oxford din Marea Britanie – că „a subprodus și sub-livrat” către UE. Totodată, șefa Comisiei a acuzat Regatul Unit de lipsă de reciprocitate în privința exporturilor de vaccinuri.  De la introducerea în ianuarie a unui mecanism de control care le impune exportatorilor de vaccinuri să solicite undă verde în prealabil din partea autorităţilor, UE a aprobat peste 300 de cereri de export, reprezentând 41 de milioane de doze spre 33 de ţări. Un singur transport de 250.000 de doze de vaccin spre Australia a fost blocat. În urma acestor aprobări a cererilor de exporturi, UE a exportat circa 9 milioane de doze spre Regatul Unit între 1 februarie şi 9 martie, potrivit datelor UE, respectiv circa o treime din totalul dozelor administrate până acum britanicilor.

„Rutele trebuie să fie deschise în cele două sensuri (…) Noi exportăm multe vaccinuri spre ţări care produc ele însele. Este o invitaţie pentru ele de a fi deschise”, a declarat preşedinta executivului UE, Ursula von der Leyen. „Aşteptăm în continuare să vedem doze de AstraZeneca venind din Regatul Unit. Invităm Londra să ne arate că pot avea loc şi exporturi de vaccinuri din Regatul Unit către UE, astfel încât să existe reciprocitate”, a conchis  şefa Comisiei Europene.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share