Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Cum poți evita tratamentele stomatologice costisitoare

Este un mit că stomatologia trebuie să fie scumpă. Mai ales în condițiile în care serviciile stomatologice sunt atât de disponibile, iar clinicile dentare – arhiprezente, este uimitor că oamenii încă se mai tem să cheltuie prea mult pe vizitele la stomatolog. Dar, unde sunt, totuși, rădăcinile acestei rătăciri și cum poți tu, ca pacient, evita tratamentele stomatologice costisitoare?

stomatolog

Tratamentele amânate – circumstanțe agravante pentru momentul când pacientul totuși ajunge la stomatolog

Să eviți cheltuielile inutile nu înseamnă să eviți cabinetul stomatologului. Din contra, un tratament prompt este mereu cel mai ieftin, comparativ cu intervențiile în etapele finale ale oricărei afecțiuni dentare. Mai ieftin tratezi o gingivită, decât boala parodontală. Mai ieftin tratezi o carie incipientă, decât o infecție pulpară, când fără tratament endodontic nu se rezolvă problema. Mai ieftin, apropo, iese un tratament de canal la microscop, dacă deja ai o infecție pulpară, decât extracția cu implantare ulterioară. Absolut în orice caz tratamentul inițiat devreme scade din costurile finale.

Evitarea tratamentelor stomatologice din cauza fricii sau unor experiențe traumatizante – calea directă spre pierderea dinților și cheltuieli enorme

Frica este o reacție normală în fața necunoscutului sau în cazul precedentelor traumatizante. Dar, totuși, în 2021 multe s-au schimbat. Anestezia este rapidă, eficientă și complexă (de la anestezia de contact pentru a nu simți acut injecția ulterioară, la anestezia cu gaz sau combinată cu anxiolitice, există o sumedenie de opțiuni). Intervențiile sunt mult mai scurte și mai puțin invazive, iar șansa la succes e mult mai mare – de exemplu un tratament de canal la microscop are rata de succes de 90%, în timp ce statisticile indică o rată net inferioară la tratamentul clasic – aproximativ 50-60%. Tot ce trebuie să facă pacienții este să se asigure că aleg o clinică bine dotată din punct de vedere tehnic și un specialist cu experiență.

Profilaxia consecventă și igiena orală constantă – secretele unei danturi sănătoase pe termen lung

Cu cât mai multă atenție atrage o persoană igienei orale, cu atât mai mici sunt șansele unei boli dentare grave. Iar dacă în ecuație se adaugă profilaxia dentară consecventă, cel puțin o dată la 6 luni – dantura are șanse net superioare să rămână sănătoasă. Igiena orală adecvată înseamnă utilizarea periuței dentare de două ori pe zi, câte cinci minute per sesiune de periaj, folosirea aței dentare pentru a înlătura resturile alimentare din zonele greu accesibile și, desigur, utilizarea apei de gură pentru a restabili pH-ul intraoral optim. Profilaxia dentară înseamnă detartrajul periodic, pentru a minimaliza condițiile de dezvoltare a bacteriilor și cariilor.

După cum se poate ușor observa, nu am adăugat în articol un punct despre alegerea preferențială a tarifelor mai mici. Asta pentru că un tratament stomatologic necalitativ va atrage mereu după sine o intervenție suplimentară de corecție, ceea ce contravine scopului de a economisi. Un implant necalitativ va trebui schimbat, o carie prost tratată poate duce la extracție, iar un tratament endodontic ineficient va fi succedat de o altă vizită la medic. Iar cabinetele în care nu se respectă regulile asepsiei și antisepsiei pot chiar adăuga în anamneza pacientului boli nosocomiale. Așadar, este mai sănătos și mai rezonabil din punct de vedere economic o clinică stomatologică respectabilă.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share