Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cum ”strici” un copil bun!

copii1

Nu exista copii rai, doar copii buni…. si cuvintele noastre aruncate la repezeala atunci cand nu mai facem fata situatiilor iesite de sub control. Cuvinte care, de multe ori si fara sa ne dam seama, transmit mesaje ce pot destabiliza echilibrul emotional pe viitor al copilului.

Asadar:

1. Lasa ca fac eu in locul tau!

De ca sa faci tu totul pentru el?
Responsabilizeaza-ti copiii, pentru ca sa stii ca ei chiar pot face mult mai multe lucruri decat iti imaginezi, inca de la varste foarte mici. Sa-si stranga jucariile, sa dea cu aspiratorul si sa stearga praful, sa stranga masa sau sa-si faca curat in propria camera.
Sarcinile cu care ar trebui sa-ti obisnuiesti copilul reprezinta calea spre independenta si ele nu vor fi privite ca pe niste pedepse, dimpotriva.
Un copil care nu a exersat deloc independenta, va deveni nesigur, temator, pentru ca nu-si cunoaste propriile capacitati, puteri si a invatat ca parintii trebuie sa decida pentru el.

2. Inceteaza, nu mai plange!

Chiar asa, tu cum ai reactiona in momentul in care cineva ti-ar spune sa nu mai plangi?
Atunci cand ii interzici unui copil sa mai planga ii inabusi orice tentativa de exprimare emotionala a durerii, a tristetii, a supararii, si odata ajuns la maturitate se va transforma intr-un adult frustrat care resimte toate limitarile puse in copilarie.

3. Tu de ce nu poti fi ca ceilalti copii?

Cand iti compari copilul cu un altul prin prisma unor neajunsuri pe care le constati la el nu vei face decat sa-i subminezi increderea si sa-l faci sa se simta prost. Asa pot aparea frustrari si nesiguranta care sa-l faca sa-si piarda stima de sine.

4. Vezi ca te ingrasi, uite ce burta ai facut!

Dar tu cand te-ai uitat ultima data in oglinda?
Asa cum nu-i spui copilului ca este urat sau prost sa nu ii spui nici ca este gras pentru ca in felul asta ii scade increderea in propria persoana si poate deveni chiar depresiv. Pe langa toate astea mai pot aparea chiar tulburari psihice precum: Bulimia si Anorexia.

5. Lasa ca n-ai nimic!

Sigur, o mica zgarietura pentru noi nu inseamna nimic, insa pentru un copil care mai are si pragul durerii la limita de jos poate insemna sfarsitul lumii, nu mai vorbesc de o picatura de sange, care la fel poate avea un impact enorm asupra unui copil sensibil.

6. Iti promit…. si din nou nu te tii de promisiune!

Atunci cand nu te tii de promisiuni iti pierzi credibilitatea in fata propriilor copii.
Pentru ca sa promiti si sa nu te tii de cuvant este cam acelasi lucru cu a minti.
Din punct de vedere emotional, copiii ai caror parinti nu se tin de promisiuni pot dezvolta un complex al inferioritatii “Nu sunt suficient de bun si nu merit sa fiu iubit!”, altfel parintii mei nu m-ar minti.
La fel, in timp pot dezvolta o lipsa de incredere in oameni, pentru ca daca nici in parinti nu poti avea incredere, atunci in cine?

7. Fricosule! Nu ai nici un motiv sa-ti fie frica!

Serios, oare tie nu ti-e niciodata teama de nimic?
Nici macar in gluma sa nu-i spui asa ceva!
In loc sa-i minimalizezi teama cu “Nu ai de ce sa-ti fie frica!”, mai bine-l iei in serios si-i recunosti teama. Discuta despre teama cu el, dar nu exagera, ca sa nu dai in cealalta extrema, anxietatea.

8. Pentru ca asa zic eu!

Si te mai miri ca nu te asculta niciodata!
Fara explicatii si discutii ca de la adult la copil, copilul nu va intelege motivele pentru care ar trebui sa se comporte altfel decat ii ceri si ca atare nu va incerca sa schimbe ceea ce te deranjeaza.

9. Taci din gura, vorbesti numai prostii!

Ii reprimi orice drept la opinie, ii insufli ideea ca este incapabil sa gandeasca corect, un copil ar trebui incurajat de catre parinti sa-si exprime parerile si sa fie mereu acceptat ca partener egal in discutii.

Cum sa-i spui unui copil sa taca atunci cand are ceva important de impartasit?

Articol relatat de portalul Super Mămici.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share