Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Dezvoltarea personală te poate afecta şi negativ?

personal-development

Când alegi să intri într-un proces de dezvoltare personală, e bine să fii conştient că viaţa ta va evolua rapid, şi că unele persoane din jurul tău pot fi uneori depăşite de amploarea schimbării tale. Starea noastră preferată e homeostazia, adicăSTABILITATEA cu care ne-am obişnuit. Şi orice modificare, chiar în bine, va fi percepută de cei din jur ca pe o oarecare agresiune, ca o atingere a liniştii lor.

Sugestiv este exemplul celor care câştigă sume mari la loterie. Sunt izolaţi de rude, prieteni şi colegi, îşi dau demisia, se ascund, şi sfârşesc prin a intra în depresie şi „a scăpa” cât mai repede de banii care „văd că îmi aduc numai necazuri”. Dorinţa lor subconştientă, în aceste cazuri, este de a se întoarce la loc, în anturajul cu care erau obişnuiţi, şi în care se simţeau acceptaţi, şi în siguranţă. Odată desprinşi de acest mediu securizat, apar dezechilibrele, însoţite de nevoia subconştientă de „a reveni acasă”.

Uneori, în mod similar se întâmplă şi cu cei pasionaţi de dezvoltare personală. Preocuparea lor de a citi este la început luată în derâdere, este ironizată, şi privită ca fiind o „ciudăţenie”. Mai târziu, când apar unele efecte pe plan financiar, şi persoana preocupată de progres începe să facă bani, să devină mai optimistă, mai fără griji, anturajul se alarmează! Apare sentimentul de „pierdere”, de abandon, în care cei din anturaj încep să se simtă inferiori, neglijaţi, sau chiar ignoraţi de persoana care trece printr-un proces interior de schimbare.

Aceasta începe să devină mult mai atentă, mai selectivă, mai responsabilă, şi să-şi orienteze energia către scopurile proprii, personale, într-un mod mult mai eficient. Şi tot mai puţin spre problemele sau interesele ALTORA. În loc de o bârfă, vor prefera o discuţie tematică, sau una profundă. În loc de distracţie, vor aloca mai mult timp studiului. Şi în loc de cheltuieli inutile, adică shopping în scop recreaţional, vor apare investiţiile pe termen lung, planurile de viitor şi strategiile pentru alcătuirea unui buget echilibrat! Primul sentiment va fi că tu, prietenul celui care vrea să evolueze, ai fost trădat, abandonat, dat la o parte, ignorat, neglijat, în detrimentul unei noi ocupaţii, mai profitabilă emoţional, mai plăcută sentimental, şi poate mai eficientă financiar!

Redefinirea anturajului, selectarea lui, şi integrarea unor persoane noi, de cât mai înaltă calitate, este unul din motoarele principale ale dezvoltării personale. Suntem media celor 5 persoane mai apropiate, cu care ne petrecem timpul! Odată ce înţelege acest adevăr, orice doritor de dezvoltare personală devine mai atent şi mai selectiv cu anturajul! Existând riscul evident de a renunţa la unii prieteni, sau de a reduce semnificativ timpul petrecut în compania acestora!

Mai mult, pe măsură ce ai avansat mai mult în acest proces de dezvoltare personală, vei dobândi nişte abilităţi sociale şi relaţionale noi, mult superioare. Mai ales capacitatea de a fi tot mai INTUITIV, de a SIMŢI instantaneu unele gânduri sau intenţiile celor din jur. Cărora în trecut nu li se acorda atenţia cuvenită, cu consecinţele aferente.

Şi probabil că este destul de incomod pentru cineva să aibă ca prieten un „mind reader”,capabil să simtă instantaneu când minţi, când te prefaci, când disimulezi sau ascunzi adevăruri incomode.

Multor persoane le place la nebunie să comande, să manipuleze discret, să mintă sau măcar să controleze parţial persoana de lângă ei – prieten, rudă, coleg de muncă, partener – şi atunci când aceasta începe să dezvolte alte abilităţi sociale, să devină mai independentă, şi să refuze să mai fie manipulată, are loc o transformare prea bruscă în cadrul relaţiei respective. Astfel, după numai câteva luni de dezvoltare personală, soţiile devin mai autonome, mai sigure pe ele, copiii devin mai maturi, mai liberi, mai stabili, şi colegii devin mai asertivi, mai fermi pe poziţie, mai stăpâni pe propria viaţă, iar prietenii sunt tot mai pretenţioşi, mai selectivi, mai grijulii cu propria persoană şi mai vigilenţi în ce priveşte relaţiile cu ceilalţi.

Deci dacă eşti victima unor manipulatori (din familie, din anturajul de amici sau de la serviciu) cărora le faci jocul, şi de care eşti deja dependent, vei avea probleme când vei dori să-ţi recapeţi optimismul, autonomia personală sau stima de sine. Pe care multă lume se străduia, la nivel subconştient, să ţi le păstreze la un nivel cât mai redus.

Odată eliberat de prejudecăţi, de idei preconcepute, de blocaje mentale, poţi deveni chiar „o altă persoană”. Mai matură, mai stabilă, mai asertivă, liberă, mai autonomă! Preocupată mai multde interesul propriu. În ciuda celor care doreau să te folosească în interesul LOR!

Daniel Mois, lifecoach si trainer, dezvoltare-personala.ro
Distribuie acest articol Oficial Media
Share