Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Dezvoltarea și evoluția României sunt definite de reziliență, sustenabilitate, transparență, echitate și eficiență

 Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 29-30 august 2023, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR 2023),  cu   tema :„O politică externă fermă a României: gestionând provocările și maximizând oportunitățile”.

Ediția RADR din acest an are loc în format fizic, după ce ultimele trei ediții s-au derulat în mediul online.

Evenimentul, organizat conform tradiției în apropierea Zilei Diplomației Române, marcată anual la 1 septembrie,  îi reuneşte pe şefii misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare, precum și directorii institutelor culturale ale României din străinătate, alături de care participă oficiali români de rang înalt și membri ai Corpului Diplomatic acreditat în România.

Au fost  invitați reprezentanți de prestigiu ai mediului academic și ai grupurilor de reflecție, ai organizațiilor neguvernamentale și ai mass-media.

Invitații speciali ai ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la această ediție a RADR vor fi ministrul afacerilor externe al Republicii Chile, Alberto van Klaveren Stork, și ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis.

Tema principală a Reuniunii Anuale a Diplomației Române din 2023 este centrată pe reafirmarea priorităților de politică externă ale României, în sensul gestionării provocărilor și în perspectiva valorificării oportunităților generate de actualul mediu internațional. În contextul războiului de agresiune derulat de Rusia în Ucraina, este evidentă centralitatea mizelor de securitate, precum și necesitatea intensificării dialogului diplomatic și a eforturilor socio-economice conexe, în scopul consolidării arhitecturii de securitate și a ordinii internaționale bazate pe reguli, într-un cadru mai amplu de eforturi conjugate ale comunității democrațiilor.

Diplomații români vor discuta, alături de invitații speciali, despre direcțiile de acțiune diplomatică adecvate multiplelor provocări și crizelor suprapuse, deseori interconectate, cu care se confruntă comunitatea internațională.

Formularea de răspunsuri ferme, în spiritul valorilor și principiilor solide în care România este ancorată, contribuie la consolidarea rolului său de furnizor de securitate în regiune și la relevanța țării noastre ca partener credibil, rezilient, parte a comunității europene și euroatlantice.

Astfel, sesiunea plenară cu participarea ministrului afacerilor externe din Republica Chile va aborda importanța parteneriatelor globale în gestionarea provocărilor comune,  titlul acestei  sesiuni fiind:  „Consolidarea unei comunități democratice puternice: menținerea ordinii internaționale bazate pe reguli și aprofundarea parteneriatelor globale cu partenerii cu viziuni similare”.

În contextul celei mai grave provocări de securitate pe linia Flancului Estic al NATO, tematica securității, coeziunii și conectivității constituie subiectul celei de-a doua sesiuni plenare, cu titlul „De la Marea Baltică la Marea Neagră: sporirea securității și conectivității”

Invitatul special al ministrului afacerilor externe al României la această sesiune este ministrul afacerilor externe din Republica Lituania.

Cea de-a doua zi de lucrări va prilejui sesiuni plenare tematice, la care vor participa invitați din cadrul aparatului guvernamental.

Astfel, vor fi abordate tematici precum: contribuția diplomației române la consolidarea proiectului european; strategii de dezvoltare economică, imperativul schimbărilor climatice, tranziție verde și digitală; organizarea, în străinătate, a celor trei runde de alegeri din anul 2024, cu accent pe derularea în bune condiții a proceselor electorale în diaspora; rolul misiunilor României în promovarea diplomației culturale și cooperării științifice.

În marja RADR vor avea loc, de asemenea, sesiuni de lucru care vor prilejui discuții aprofundate ale ministrului afacerilor externe și reprezentanților conducerii MAE cu șefii de misiuni, în vederea identificării liniilor de abordare diplomatică adaptate specificului spațiilor geografice și instituțiilor internaționale în care aceștia reprezintă interesele României.

”Dincolo de politica externă, la a cărei consolidare și implementare lucrăm cu sârguință, se află oamenii, cetățenii care au așteptări legitime de la noi. Diaspora reprezintă o prioritate constantă a diplomației române. Valoarea umană, culturală, economică și socială a acesteia este clară și urmărim să consolidăm relațiile cu românii de pretutindeni, alături de partenerii noștri instituționali și societatea civilă.

În plan consular, subliniez obiectivul major al Ministerului Afacerilor Externe de a oferi servicii consulare eficiente și de înaltă calitate cetățenilor români din străinătate. De aceea, dezvoltarea capacității consulare este o prioritate. În același timp, relațiile cu diaspora au o dimensiune mult mai profundă decât cea a afacerilor consulare, iar noi dorim ca acest lucru să se reflecte clar în activitatea noastră.

Totodată, ne aflăm în pragul anului 2024, un an electoral care va reprezenta o provocare, prin succesiunea a trei procese electorale și gestionarea unui număr impresionant de potențiali votanți, peste patru  milioane. Folosesc acest prilej pentru a vă mulțumi pentru organizarea în cele mai bune condiții a scrutinelor anterioare și am încrederea că, împreună, vom gestiona organizarea acestor scrutine cu toată responsabilitatea.

Centrala MAE va acorda sprijinul necesar, la timp și în bune condiții. Doresc să menționez că asigurarea necesarului de personal în secțiile de votare din afara țării și, implicit, buna desfășurare a proceselor electorale anterioare este posibilă numai cu sprijinul cetățenilor români din comunitățile din străinătate și al reprezentanților partidelor politice. Contăm pe o foarte bună organizare și pe acest sprijin și în anul 2024” a transmis în discursul său, Luminița Dobrescu ministrul de externe.

Premierul Marcel Ciolacu  a subliniat că pentru executiv dezvoltarea și evoluția României sunt definite de reziliență, sustenabilitate, transparență, echitate și eficiență.

”Guvernul pe care îl conduc oferă stabilitate, însă își asumă și amplul proiect de modernizare economică și socială a țării. Restabilirea regulilor, reformele, prosperitatea și premisele de creștere economică sănătoasă fundamentează acțiunile noastre. Dorim ca cetățenii noștri să beneficieze de îmbunătățirea sistemului de educație și de sănătate, de reducerea inegalităților. Dorim o societate deschisă, în care cetățenii se pot simți apreciați și sprijiniți”, a  subliniat  prim-ministrul.

Premierul a afirmat că România are capacitățile necesare pentru atragerea investitorilor și consolidarea punților economice interne și externe și i-a îndemnat pe reprezentanții Corpului diplomatic să susțină activ companiile românești.

În acest sens, va fi inițiat un mecanism de monitorizare și integrare a propunerilor și oportunităților de afaceri pe care MAE le va avansa către Guvern pentru evaluarea fezabilității acestora.

 

La eveniment a participat și europarlamentarul Maria Grapini, alături de alți colegi parlamentari, iar mesajul comun este de a ” se pune accent pe componenta economică, să se promoveze potențialul românesc, întâlnirea fiind o oportunitate de a schimba informații, dar să promovăm și ROMÂNIA ”.

Ministerul Afacerilor Externe organizează vineri, 1 septembrie 2023, o nouă ediție a Zilei Porților Deschise, marcând astfel Ziua Diplomației Române și contribuția Corpului Diplomatic și Consular la dezvoltarea României şi la promovarea intereselor statului român în plan internațional.

La data de 1 septembrie 2023, accesul publicului va fi permis în intervalul orar 12:30 – 17:00, iar vizitatorii vor avea parte (din jumătate în jumătate de oră) de un tur ghidat al sediului MAE, cu evidențierea elementelor istorice și a unora dintre personalitățile care au marcat activitatea diplomatică română.

Intrarea în sediul central al Ministerului Afacerilor Externe se face, pe bază de programare, începând cu ora 12:30, la intrarea principală din Aleea Alexandru nr. 31, sector 1. Filmatul și fotografiatul în incintele vizitate este permis.

Persoanele interesate sunt rugate să acceseze formularul din link-ul https://forms.gle/a4H3rcq4kyMy2dHk9, pentru a își programa vizita.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share