Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

DSPJ Timiș cere suplimentare de personal

În contextul epidemiologic internațional și național, dar ținând cont mai ales de specificitatea acestuia pe plan local, Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș a inițiat acțiuni și a implementat măsuri de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

În marja ultimelor evenimente, între care se remarcă mai ales pozitivarea unui număr mare de cazuri testate la secțiile de Obstetrică-Ginecologie si Neonatologie ale Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, DSPJ Timiș a efectuat ancheta epidemiologică și a emis recomandări de natură să prevină răspândirea infecției, dintre care menționam:

– Recomandări pentru reorganizarea fluxului la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara;

– Stabilirea standardului de echipament pentru fiecare zonă, obligatoriu pentru întreg personalul și pe întregul parcurs al programului de activitate;

– Restrângerea internărilor, cu centralizarea zilnică, nominală, a tuturor cazurilor acceptate de către managerul spitalului, alături de natura specifică a cazurilor medicale;

– Reorganizarea modului de lucru și identificarea unitară, în întreaga arhitectură a rețelei de spitale publice din județul Timiș, a disponibilităților de internare a gravidelor, spitale care dispun de secții de Obstetrică-Ginecologie.

În consecință, începând de astăzi, 9 aprilie 2020, se aplică setul extins de măsuri intrate în vigoare din dispoziția DSP Timiș.

În același timp, au fost contactate și direcțiile de sănătate publică pe raza cărora au fost externați unii dintre nou-născuții depistați pozitiv în cadrul Maternității Odobescu, în vederea monitorizării și retestării acestora, având în vedere faptul că retestarea realizată în Timișoara, pentru alți nou-născuți, aflați în același context medical inițial, a permis observarea unui rezultat fals-pozitiv în prima testare.

Nu în ultimul rând, pentru a elimina orice risc, s-a pus în discuție testarea persoanelor care se adresează unităților sanitare, cu accent asupra gravidelor. În cazul urgențelor (gravide în travaliu), având în vedere că timpul foarte scurt de intervenție nu ar permite efectuarea unei testări, nici anamneza riguroasă și examenul obiectiv, acestea pot să fie direcționate către un spital care tratează infecțiile cu noul coronavirus SARS-CoV-2 sau chiar să rămână internate în instituția medicală de primă adresare.

Modul de respectare a recomandărilor va fi verificat zilnic de către inspectorii Serviciului Control în Sănătate Publică.

Pentru toate cazurile confirmate pozitiv pentru infecțiile cu noul coronavirus SARS-CoV-2, la nivelul județului Timiș, DSP desfășoară anchete epidemiologice și dispune măsuri în consecință.

 

În paralel, se continuă acțiunea de verificare din punct de vedere igienico-sanitar a spațiilor de cazare destinate persoanelor carantinate sau destinate odihnei personalului medical, din cadrul unităților sanitare care tratează pacienți pozitivi sau suspecți. Similar,  au fost supuse controlului și societățile care oferă în sistem catering hrana persoanelor carantinate. În conformitate cu prevederile legislative actuale, operațiunile de dezinfecție în spațiile de carantină sunt coordonate, astfel încât, la finalul unei serii de 14 zile, se asigură dezinfecția completă, efectuată de către operatori autorizați în acest scop și cu substanțe avizate de Ministerul Sănătății.

Prin intermediul personalului din Departamentul de Epidemiologie al DSP Timiș, se continuă monitorizarea persoanelor carantinate, cărora li se eliberează avizele epidemiologice la finele perioadei de carantină instituționalizată. Menționăm faptul că, în continuare, sunt luate în evidență și înregistrate în sistemul electronic toate persoanele supuse izolării la domiciliu. DSPJ Timiș continuă coordonarea recoltării  de probe pentru persoanele care devin simptomatice în aceasta perioadă.

Activitatea curenta a DSPJ Timiș se desfășoară în continuare cu eforturi susținute din partea personalului, cu un efectiv deocamdată insuficient în raport cu cerințele specifice ale acestei perioade, solicitările venite către această instituție crescând exponențial ca volum și intensitate, conducând la suprasolicitarea personalului. Ca urmare, au fost inițiate demersuri pentru suplimentarea personalului, având în vedere natura complexă a acțiunilor preventive ce intră în obligația acestei instituții, în vederea asigurării și protejării sănătății publice.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share