Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Facem din UE un lider mondial în tranziția către o energie curată”

Comisia Europeană salută acordul politic provizoriu la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul cu privire la Regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete (NZIA).

Acest acord va ajuta UE să devină casa tehnologiilor curate și va face progrese semnificative în direcția construirii unei capacități interne puternice de producție a acestor tehnologii în UE. NZIA va spori competitivitatea și reziliența industriei europene și va sprijini crearea de locuri de muncă verzi și de calitate, pe măsură ce UE urmărește să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

 „Acordul politic referitor la Regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete reprezintă un pas important către realizarea obiectivelor noastre ambițioase în materie de climă și economie.

Aceasta demonstrează angajamentul nostru colectiv de a construi un sector industrial mai durabil, mai rezilient și mai competitiv în Europa. Împreună, facem din UE un lider mondial în tranziția către o energie curată, ” a declarat  Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Ca parte centrală a Planului industrial al Pactului verde, actul va asigura faptul că UE este bine echipată pentru tranziția către o energie curată, stabilind un criteriu de referință pentru capacitatea de producție a UE de tehnologii cu zero emisii nete care să atingă cel puțin 40 % din cererea preconizată a UE până în 2030. Actul convenit va crea condițiile de reglementare favorabile necesare pentru a atrage și a sprijini investițiile în tehnologii și în proiecte conexe care vor avea o contribuție semnificativă la decarbonizare. Dispozițiile convenite vor contribui în special la construirea mai multor instalații de producție de tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete, într-un mod mai rapid. Aceasta va facilita accesul la piețe pentru produsele care îndeplinesc criteriile europene de durabilitate și reziliență și care contribuie la diversificarea surselor de aprovizionare prea concentrate. Aceasta va asigura, de asemenea, disponibilitatea forței de muncă calificate necesare pentru a sprijini cursa către zero emisii nete.

 

Mai precis, regulamentul convenit provizoriu identifică o gamă largă de tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete care pot fi sprijinite prin proiecte strategice. Acestea sunt, de exemplu, energia solară fotovoltaică (PV), energia eoliană terestră și offshore, pilele de combustie, electrolizoarele, bateriile, tehnologiile de rețea și combustibilii alternativi durabili, printre altele. În urma acordului provizoriu la care s-a ajuns astăzi, industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi oțelul, substanțele chimice sau cimentul, care produc componente care sunt utilizate în aceste tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete și care investesc în decarbonizare pot fi, de asemenea, sprijinite ca proiecte strategice.

Stimularea investițiilor și a proiectelor în domeniul producției care contribuie la obiectivul zero emisii nete

Acordul va permite:

  • Crearea unui mediu de reglementare simplificat și favorabil pentru tehnologiile curate: Actul convenit va reduce sarcina administrativă și va simplifica autorizarea tehnologiilor care contribuie la obiectivul zero emisii nete. Pentru proiectele strategice care contribuie la obiectivul zero emisii nete, aceasta accelerează și mai mult procesul de autorizare. Acordul la care s-a ajuns astăzi introduce conceptul de văi de accelerare cu zero emisii nete, care pot fi instituite de statele membre pentru a facilita crearea de clustere de activități industriale care contribuie la obiectivul zero emisii nete și pentru a simplifica și mai mult procedurile administrative. Evaluările de mediu ale zonei geografice în temeiul legislației aplicabile vor contribui la raționalizarea planificării ulterioare a proiectelor individuale.
  • Accelerarea captării și stocării de CO2 în UE: Acordul provizoriu stabilește obiectivul UE de a atinge o capacitate anuală de injectare de 50 milioane de tone în siturile geologicede stocare a CO2 din UE până în 2030. Aceste proiecte strategice de stocare a CO2 care contribuie la obiectivul zero emisii nete vor fi realizate cu contribuții din partea producătorilor de petrol și gaze din UE pe baza producției lor proporționale
  • . În conformitate cu obiectivele Comunicării privind gestionarea industrială a carbonului, publicată  acordul elimină o barieră majoră în calea dezvoltării captării și stocării de CO2 ca soluție climatică viabilă din punct de vedere economic, în special pentru emisiile greu de redus în industriile mari consumatoare de energie.
  • Facilitarea accesului pe piață al produselor care contribuie la obiectivul zero emisii nete: Compromisul la care s-a ajuns impune autorităților publice să ia în considerare criterii de durabilitate și reziliență pentru anumite tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete în procesele de achiziții publice, precum și în licitațiile pentru implementarea energiei din surse regenerabile. Pentru procedurile de achiziții publice, trebuie utilizat cel puțin un criteriu suplimentar în ceea ce privește sustenabilitatea socială, securitatea cibernetică și obligația de a obține rezultate la timp.  În ceea ce privește licitațiile pentru implementarea surselor regenerabile de energie, acordul stabilește criterii obligatorii care nu sunt legate de preț, și anume contribuția licitației la durabilitate și reziliență, securitatea cibernetică, conduita profesională responsabilă și capacitatea de a realiza proiectele pe deplin și la timp. Aceste criterii vor trebui să se aplice pentru cel puțin 30 % din volumul licitat anual de un stat membru sau 6 gigawați.
  • Sprijinirea dezvoltării competențelor și a inovării care contribuie la obiectivul zero emisii nete: Vor fi înființateacademii pentru industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete pentru a sprijini perfecționarea lucrătorilor necesari pentru extinderea industriilor cu zero emisii nete în UE și pentru a facilita mobilitatea acestora în cadrul pieței unice europene. Actul convenit include, de asemenea, stimulente pentru ca industria să investească în educația și formarea forței de muncă din Europa. Pentru a stimula inovarea, noile norme vor permite statelor membre să creeze spații de testare în materie de reglementare pentru testarea tehnologiilor inovatoare care contribuie la obiectivul zero emisii nete în condiții flexibile.

În cele din urmă, actul prevede crearea unei platforme „Europa cu zero emisii nete”, care să servească drept centru central de coordonare, promovând schimbul de informații pentru a facilita punerea în aplicare și sprijinirea inițiativelor de investiții în întreaga UE.

Regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete a fost anunțat de președinta Ursula  von der Leyen ca parte a Planului industrial al Pactului verde, care a fost prezentat la 1 februarie 2023. Planul stabilește modul în care UE își va spori avantajul competitiv pentru extinderea capacității de producție a UE pentru tehnologiile și produsele care contribuie la obiectivul zero emisii nete necesare pentru a îndeplini obiectivele ambițioase ale UE în materie de climă. Planul răspunde invitației adresate Comisiei de Consiliului European de a face propuneri pentru a mobiliza toate instrumentele relevante de la nivel național și de la nivelul UE și pentru a îmbunătăți condițiile-cadru pentru investiții, în vederea asigurării rezilienței și competitivității UE. Primul pilon al planului vizează crearea unui mediu de reglementare previzibil și simplificat pentru industriile cu zero emisii nete.

Comisia a prezentat propunerea privind NZIA la 16 martie 2023. Acesta a fost prezentat în paralel cu Actul privind materiile prime critice (CRMA), care urmărește să asigure un lanț valoric durabil și competitiv al materiilor prime critice în Europa. Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic cu privire la CRMA la 13 noiembrie 2023.

În ultimii cinci ani, schimbările climatice au cauzat daune economice estimate la 170 de miliarde de euro

Costurile și impactul asupra oamenilor sunt din ce în ce mai mari și vizibile. Trebuie să acționăm acum,  pentru a întări reziliența Europei împotriva crizelor viitoare și pentru a fi mai puțin dependenți de importurile de combustibili fosili. Un obiectiv climatic pentru 2040 va ajuta, de asemenea, industria europeană, investitorii, cetățenii și guvernele să ia decizii în acest deceniu,  care vor menține UE pe drumul cel bun,  pentru a-și îndeplini obiectivul de neutralitate climatică în 2050.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share