FESTIVALUL TATIANA STEPA LA LUPENI

În recenta ședință care a avut loc la Deva, consilierii județeni au aprobat alocarea a 6.960 de lei din bugetul județului, pentru susținerea FESTIVALULUI TATIANA STEPA” Cântec pentru prieteni” , care va avea loc în data de 13.10. 2018. Prin adresa nr. 11.604/18.09.2018 a Primăriei Municipiului Lupeni, înregistrată la Registratura Generală a Consiliului Județean Hunedoara sub numărul 14.168/18.09.2018, Primăria Municipiului Lupeni ne solicită sprijinul în organizarea „Festivalului Tatiana Stepa”. Municipiul Lupeni,  prin Consiliul Local Lupeni este coorganizator la această manifestare, în parteneriat cu Asociația Culturală Tatiana Stepa, iar contribuția Consiliului Local la eveniment este de 10.000 lei, sumă insuficientă pentru suportarea tuturor costurilor. Suma alocată este pentru finanțarea  onorariilor artiștilor Adi Bezna, Andrei Maftei, Felicia Pop, Luminița Donisă și Sebastian Ionel.

Festivalul va avea loc la PALATUL CULTURAL din municipiul Lupeni și un bilet va costa 20 de lei.

Născută într-o lună de Prier, în Lupeni, Tatiana Stepa a avut încă de mică înclinaţii către muzică, urcând pentru prima dată pe scenă, de la grădiniţă. A absolvit liceul de arhitectură din Bucureşti, s-a căsătorit de tânără. În 1981 se naşte Cătălin.  Din 1982 este cooptată în Cenaclul Flacăra, cu care întreprinde nenumărate turnee prin ţară, consolidându-şi prietenia cu artişti cum ar fi: Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi, Ştefan Hruşcă şi în special cu poetul Adrian Păunescu şi fiul acestuia, Andrei Păunescu. După 1990 revine la Lupeni, unde ajuta la încărcarea vagoneţilor de cărbuni, după care a lucrat în adminstraţie şi apoi, în presa vremii, condusă de Adrian Păunescu. Concertează din nou în peste 2000 de spectacole în noul cenaclu „Şi totuşi iubirea”, înfiinţând alături de o altă colegă, Magda Puşkaş, trupa Partaj. În 1999 apre primul ei album discografic intitulat – Singurătate, apoi în 2003 – Treisprezece clipe, iar în 2007 un dublu cd intitulat – Copaci fără pădure. A iubit natura, şi-a cântat dragostea neîmplinită şi suferinţa grea prin care a trecut în ultimii ani de viaţă, concertând aproape la toate festivalurile folk din ţară, dar şi pe scene din Germania, Italia, Bulgaria, Franţa, Moldova, etc. Suferă de o boală incurabilă şi cu toate eforturile pe care le-a făcut de a ţine sub control boala, suportă o intervenţie chirurgicală de urgenţă, dar în ziua de 7 august 2009 trece în ceata îngerilor, unde va cânta pentru totdeauna.  „Faptul că eu mă duc să cânt într-un spectacol în care oamenii se uită la mine şi nu respiră, faptul că pot să le fac o bucurie părinţilor mei, faptul că am putut să-l ajut pe băiatul meu să-şi ia, când a împlinit 25 de ani, o maşină, faptul că le fac bucurii prietenilor mei, toate acestea adunate mă fac să mă simt bine. Viaţa poate fi scurtă pentru oricine. Viaţa este, cum spune o vorbă care mi-a plăcut mie foarte mult: „Viaţa e scurtă, dar zilele sunt lungi”. Acuma, depinde ce faci cu zilele pe care ţi le dă Dumnezeu, poţi să le faci foarte frumoase sau poţi să nu le observi”, spunea artista într-un interviu, în 2006. Iar din decembrie 2016, artistei i-a fost conferit titlul de ” Cetățean de Onoare”al municipiului Lupeni , post mortem.

Este un gest de recunoştinţă, la  nouă  de la trecerea în nefiinţă a artistei, o recunoaştere a muncii asiduue pe care aceasta a dus-o pe altarul culturii şi muzicii folk. Iată că, la mai bine de aproape un an, titlul de Cetăţean de Onoare acordat inegalabilei artiste, i-a fost înmânat fiului acesteia, Cătălin Stepa, de actualul primar Lucian Resmeriţă. Acesta e reiterat în mesajul său pe care l-a adresat opiniei publice că „este o onoare să înmâneze acest titlu celui care duce mai departe testamentul lăsat de Tatiana Stepa. Eu i-am dat diploma şi placheta omagială lui Cătălin şi ţin să-i mulţumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru noi şi o să-l sprjinim în toate acţiunile culturale pe care le va întreprinde. Din câte am auzit în cadrul spectacolului, mama lui nu l-a auzit niciodată cântând şi este un lucru care ne duce la gândul că, acum, de acolo de Sus ea ne priveşte şi este mândră de fiul său, Cătălin”,  și el,  un cunoscut cantautor, care a moștenit de la mama sa, talentul muzical.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share