Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

FRONTEX din nou la datorie- OPERAȚIUNEA PIRAȚII 1

Rețelele criminale de zi cu zi încearcă să pătrundă la frontierele externe ale UE și să profite de activitățile ilegale.

Îmbunătățind neobosit gestionarea integrată a frontierelor și răspunzând provocărilor de la frontierele europene, Frontex, împreună cu Bulgaria și Portugalia, au organizat zilele trecute  o operațiune care urmărește să împiedice traficanții de la frontierele terestre și maritime.

Bunurile contrafăcute, de obicei mai ieftine și de calitate inferioară, pot pune în pericol sănătatea consumatorilor, pot submina piața legitimă și pot afecta negativ veniturile UE și situația pieței muncii.

Operațiunea Pirații 1, parte a Zilelor de acțiune comună EMPACT, a implicat o gamă largă de autorități de aplicare a legii și a fost susținută activ de Europol, OLAF, EUIPO, CELBET, LEWP – Vamă și Institutul de Securitate Farmaceutică. Datorită expertizei și cooperării lor comune, JAD Pirates 1 a dus la confiscarea unor bunuri contrafăcute cu o valoare de piață aproximativă de peste 33 de milioane de euro.

Sechestrul a inclus  și haine care încalcă drepturile a peste 60 de mărci comerciale, încălțăminte, genți, portofele, curele, ochelari de soare și alte accesorii, precum și parfumuri, biciclete electrice și ceasuri.

În plus, angajamentul țărilor participante a dus la confiscări secundare semnificative care au dovedit caracterul policriminal al activităților ilegale transfrontaliere: țigări contrafăcute, e-lichid pentru țigări electronice, bijuterii din aur și argint nedeclarate, produse farmaceutice, peste 250. kg de marihuana si 59 de arme de foc, printre altele.

Frontex joacă un rol activ în combaterea activităților de contrabandă la frontierele externe ale UE. Agenția antrenează polițiști de frontieră în toată Europa și desfășoară o serie de operațiuni și pe aeroporturile internaționale, menite să detecteze persoanele și transporturile suspecte înainte de a intra în UE.

Frontex și autoritățile române au lansat un proiect pilot operațional la frontiera externă a țării cu Moldova și Ucraina

Proiectul – operațiunea Centurion – se desfășoară în cadrul operațiunii Frontex aflate în desfășurare în România și are ca scop testarea unei noi structuri de comandă pentru a consolida și mai mult eficacitatea operațiunilor Frontex.

 

„Trebuie să  redefinim sarcinile și responsabilitățile în rândul membrilor echipelor de  la granițe. Noua structură de comandă va permite agenției să reacționeze mai rapid și mai eficient la nevoile operaționale, într-o manieră mai transparentă și mai responsabilă”, a declarat șeful adjunct al Frontex Lars Gerdes, care este responsabil de operațiuni.

Odată cu creșterea rapidă a numărului de ofițeri, agenția trebuie să ia măsuri  și pentru a consolida comanda în teren și a descentraliza unele dintre activitățile sale, pentru o mai bună coordonare și comunicare cu autoritățile țării gazdă.

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share