Asociaţia Comitetului de Iniţiativă Valea Jiului – ACIVJ în colaborare cu Asociaţia pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului – ADTI VJ, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest, Oficiul pentru Dezvoltare Montană Hunedoara şi Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Judeţului Hunedoara – DGAMPT HD au organizat în stațiunea Straja, o secțiune de informare destinată mediului de afaceri din Valea Jiului.
Dezvoltarea integrată a Văii Jiului presupune o corelare a tuturor inițiativelor de dezvoltare economică, asigurând o mai bună accesibilitate, o calitate mai ridicată a vieții pentru locuitori și transformarea într-o destinație turistică în care identitatea zonei este pusă în valoare.
În calitatea sa de moderator Lili Scarlat le-a prezentat pe larg invitaților ultimele noutăți în cee ace privește accesarea fondurilor europene. La eveniment au fost prezente și dnele consiliere din cadrul ADR Vest, care au venit cu informații noi, ce au vizat diseminarea informațiilor legate de cele două apeluri dedicate microintreprinderilor din cadrul programului Regional Vest .
Dezvoltarea regională a fost prioritizată pe sectoare, domenii sau tehnologii inovatoare, identificate cu ajutorul unor procese de descoperire antreprenorială.
În Regiunea Vest, pentru perioada 2021-2027, au fost identificate următoarele sectoare de specializare inteligentă: Agricultură și industrie alimentară; Eficiență energetică și construcții (clădiri) sustenabile; Industria manufacturieră și prelucrătoare; Industrii culturale și creative; TIC și automotive; Turism, sănătate și calitatea vieții.
Prezent la discuții, directorul DGAMPT HD, Radu Barb, le-a prezentat participanților la eveniment rolul direcției, pe care o coordonează, pentru a pune în valoare și a face cunoscut patrimoniu natural și cultural al Văii Jiului și nu numai, propunerile de colaborare și a vorbit despre aplicația DISCOVER HUNEDOARA.
Iar Ana Maria Părăian, reprezentanta Agenției Naționale a Zonei Montane le-a vorbit despre oportunitățile pe care, unii dintre participanți le au în viitor, prin accesarea proiectelor și programelor pe care această agenție la pune la dispoziția solicitanților. Să nu uităm că zona Văii Jiului face parte din Comitetul de Masiv Grupa Retezat- Godeanu, iar în zonă mai există și Grupa Parâng.
AZM acordă sprijin pentru înființarea stânelor montane, iar acum, pe pajiștile permanente situate în zona montană se încheie sezonul de pășunat, animalele coboară la altitudini mai joase din zona de deal sau câmpie. Au fost abordate mai multe teme din care amintim : procesarea laptelui, rolul populațiilor locale în dezvoltare, resurse sustenabile, produsul montan, condiții climatice, antreprenoriat montan, valorificarea deșeurilor, politici alimentare integrate, accesibilitate spațială a serviciilor, provocări legislative .
Invitații la eveniment, care activează în domeniul ospitalității HORECA au primit informații ȘI despre modalitatea de a înființa Puncte Gastronomice Locale, care poate oferi pentru maxim 12 persoane, masă pentru turiști, brunch-uri, toate produse în gospodăria proprie, dar și modalitatea de a obține titulatura de PRODUS MONTAN . Întreaga procedură de obținere a dreptului de utilizare a mențiunii de calitate “produs montan“ este gratuită fiind un sprijin din partea statului român, pentru producătorii din zona montană, așa cum există și în VALEA JIULUI.
Iar AZM acordă sprijinul necesar pentru elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor Guvernului în domeniul dezvoltării și protecției zonei montane din România, zonă marcată de specificitate, fragilă ecologic și defavorizată economico-social din cauze naturale, care necesită o gestiune specifică.
Ultimul eveniment dedicat Muntelui și ceea ce oferă el, s-a desfășurat zilele trecute, în Masivul Parâng, în prezența oficialităților județene și locale, unde a participat și Veronica Țăran-Baciu-Georgescu, directorul general al Agenției Naționale a Zonei Montane, cu sprijinul Centrului regional de dezvoltare montană 4, Primăria municipiului Petroșani, Școala Sportivă Petroșani, a elevilor și profesorilor, precum și a reprezentanților Salvamont și Jandarmeriei Montane, eveniment în care, cu toții au pus în valoare frumusețea muntelui
Pilonul 3 al Strategiei de dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului se concentrează pe valorificarea durabilă a specificului local, mai precis, transformarea Văii Jiului într-o destinație turistică atotcuprinzătoare care pune în valoare identitatea zonei. În directă legătură, ADTI Valea Jiului monitorizează implementarea Masterplanului integrat pentru turism all season în Valea Jiului, realizat prin sprijinul World Bank Romania în cadrul proiectului Functional Areas in the EU.
Masterplanul pentru turism all season în Valea Jiului reunește inițiativele autorităților publice locale cu programele naționale și județene, propunând un concept comun, aplicabil la nivelul Văii Jiului.
Pentru că este un document care se construiește împreună cu societatea civilă, acesta va fi supus consultării publice în perioada următoare. Prezentarea inițială a acestui proces va fi realizată 𝐦𝐢𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐢, 𝟐𝟎 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟑:𝟎𝟎, 𝐥𝐚 𝐂𝐢𝐧𝐞𝐦𝐚𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐮𝐥 𝐋𝐮𝐜𝐞𝐚𝐟ă𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐕𝐮𝐥𝐜𝐚𝐧, urmând ca în perioada următoare, să fie așteptate propunerile și observațiile din partea tuturor celor interesați.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Ciobanii au ieșit la protest: ”Vă rugăm să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi”
Transhumanța este în pericol! Cine are interes să ne distrugă? Ciobanii români își plâng oile sacrificate fără voia lor
Gura de Rai din Bucegi și Panteonul de la Căscioarele – Liniile geoenergetice
S-a semnat transferul bombă – Mihai Popescu luat de Becali la FCSB
Program Zilele Cetății Târgoviște, 6-8 septembrie 2024. Provincialii, Maria Buză, Cornelia și Lupu Rednic, Lora, Trooper, Carla”s Dreams
Meteorologii ANM anunță vreme de plajă și în luna septembrie. Prognoza meteo în săptămâna 26 august – 2 septembrie
LIFE STYLE
Cum ne putem construi un sistem imunitar puternic. Alimente care ne ajută să creștem imunitatea
Mihaela Bilic: Confortul și civilizația duc la supraconsum alimentar
Doctor Gabor Mate despre iertare, suprimarea furiei și transmiterea generațională a traumelor
Te-ai întrebat vreodată dacă stresul și traumele din trecutul tău te-ar putea îmbolnăvi? O discuție cu doctor Gabor Mate și Dr. Sanjay Gupta, neurochirurg
Celentano din Las Fierbinți, schimbare radicală. ”A început să se moară în jurul meu din nimic”
DESTINATII
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
100 de tineri din 5 județe au învățat primii pași de adaptare în natură la poalele munților Bucegi
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
Îmbătrânirea este asociată cu o calitate a vieţii crescută, care garantează demnitatea umană
Uleiul de cătină, medicamentul trimis de Dumnezeu sau aurul lichid, ajută la combaterea cancerului și este un puternic vindecător
La nivel global, 1 din 4 adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică
Povestea unei femei care a trecut prin Histerectomie: ”Nimic nu mai este la fel, o traumă pe viață!”
Cât zahăr se găsește într-o sticlă de Fanta Orange vândută în România
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Zilele Cetății Târgoviște, program 8 septembrie: Concert susținut de Lora, Trooper, Faydee, Carla”s Dreams
Oby INK Academy continuă înscrierile la cursurile de tatuaje ale grupei a IV-a
Jandarmii vor fi la datorie și în acest an la serbările naționale de la Țebea