O centrală termică pe gaz este potrivită în orice tip de locuință, dar este mai des întâlnită în proprietăți precum apartamente, deoarece nu ocupă mult spațiu, nu necesită amplasare într-o cameră separată, așa cum este nevoie în cazul cazanelor ce funcționează cu lemne. Mai mult, astfel de cazane ce folosesc drept combustibil gazele, sunt ușor de utilizat și, de asemenea, nu impun o mentenanță complexă, ci doar verificarea instalației odată la 2 ani.
O centrală termică pe gaz este potrivită în orice tip de locuință, dar este mai des întâlnită în proprietăți precum apartamente, deoarece nu ocupă mult spațiu, nu necesită amplasare într-o cameră separată, așa cum este nevoie în cazul cazanelor ce funcționează cu lemne. Mai mult, astfel de cazane ce folosesc drept combustibil gazele, sunt ușor de utilizat și, de asemenea, nu impun o mentenanță complexă, ci doar verificarea instalației odată la 2 ani.
Ghid pentru alegerea centralei pe gaz
Atunci când se alege o centrală gaz, este nevoie de respectarea anumitor aspecte, astfel încât decizia finală să fie cea mai eficientă pentru nevoile individuale de încălzire a locuinței, dar și a apei menajere. Pe piață există două tipuri de centrale pe gazꓽ convenționale și cu condensare. Cele din urmă, datorită tehnologiei moderne, pot oferi un randament de până la 95%, iar cea dintâi va asigura un randament de aproximativ 80%.
Ce mecanism de funcționare are centrala cu condensare?
Centrala cu condensare va funcționa la temperaturi scăzute, producându-se condens în sistemul de evacuare a gazelor arse. În timpul funcționării, gazele ard, eliberând vapori de apă și gaze arse, iar vaporii, atunci când iau contact cu schimbătorul de căldură, se transformă în condens. Ca atare, se degajă căldură în circuitul de încălzire al casei, de aceea centrala în condensare este mai eficientă decât cea clasică, care nu generează acel schimb de căldură și, prin urmare, evacuează vaporii, făcând posibilă pierderea energiei, ceea ce nu este de dorit. Centralele mixte sunt cele care produc atât apă caldă menajeră, cât și încălzire.
Alegerea puterii centralei
Se va face ținându-se cont de suprafața locuinței, înălțimea camerelor, gradul de izolare termică a locuinței (luând în calcul izolarea oferită de ferestre, pereți și acoperiș), cantitatea de apă caldă consumată în medie, dar contează și numărul de persoane care locuiesc în acel imobil. De asemenea, un ajutor în acest sens poate fi citirea unui ghid pentru alegerea centralei pe gaz. În vederea alegerii unei centrale eficiente, se poate utiliza următoarea formulă, pentru stabilirea puterii optime, raportate la nevoile de consum și la caracteristicile locuințeiꓽ
- Suprafață (mp) x înălțime (mp) x coeficient (W/mc) = Puterea centralei (Kw)
Astfel, conform ecuației, dacă ai o suprafață de 250 mp, o înălțime de 2.5 mp și un grad mediu de izolare (50 W/mc), rezultă o valoare de 31.250 W, adică puterea centralei ideale pentru tine va fi de 32 Kw.
Când să alegi o centrală pe gaz?
Optarea pentru o astfel de centrală este utilă atunci când ai nevoie de următoareleꓽ
- Obținerea unui confort sporit, datorită controlului temperaturii
Dacă vrei să ai în permanență un control asupra temperaturii ambientale și a apei menajere, un termostat conectat la centrală îți va asigura necesarul termic dorit.
- Asigurarea de apă caldă în permanență
Centralele termice pe gaz pot furniza și apă caldă, un lucru vital pentru un trai decent. Deși apar și alte metode de încălzire a apei, o astfel de centrală te va scuti de cheltuieli suplimentare, deoarece, fiind mixtă, îți va furniza atât căldură, cât și apă caldă.
- Controlul consumului
În zilele actuale, când tarifele furnizorilor de energie au crescut destul de mult, ai nevoie de o gestionare cât mai eficientă a consumului, iar optând pentru o centrală pe gaz, vei seta propriile valori ale temperaturii ambientale și ale celei pentru apă caldă, ceea ce se traduce prin economisire, deoarece centrala nu va face risipă de combustibil, ci îl va folosi în condițiile stabilite de către proprietar (setarea temperaturii ambientale se va face din termostat, iar cea pentru încălzirea apei se face de pe panoul de control al centralei).
Centralele pe gaz sunt des întâlnite în apartamente datorită dimensiunii lor reduse, dar se pot utiliza în orice tip de imobile. Este important ca proprietarii să respecte efectuarea reviziei centrale, care se face o dată la 2 ani.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți blocați pe o insulă secretă a Regatului Unit și a SUA
Trei femei au delapidat circa 4.000.000 de lei de la Teatrul Bulandra din București
Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la New York după ce pilotul a murit în timpul zborului
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
LIFE STYLE
Dragostea nu înseamnă doar atracție fizică. Dacă Pacea nu vine niciodată, nu merită să continui
Ia-ți timp în fiecare zi pentru a-ți asculta corpul
Povestea unui medic care s-a vindecat de cancer. Legătura dintre cancer și stres
Doi medici vorbesc despre tratarea cancerului cu Zeolit – Un mineral cu o formulă unică de eliminare a metalelor grele din organism
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
DESTINATII
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Primul Institut de Menopauză, Andropauză și Longevitate se lansează pe 21 octombrie
Ai un somn agitat în ultima vreme? Află acum ce poți face pentru a dormi relaxat
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Lazarev: Comportamentul imoral al soților nu oferă nicio șansă pentru păstrarea familiei
Dragostea nu înseamnă doar atracție fizică. Dacă Pacea nu vine niciodată, nu merită să continui
Profesorul Valeriu-Augustin Stoian, de la Facultatea de Construcții a UPT, omagiat la împlinirea vârstei de 75 de ani și peste 50 de ani de activitate didactică