Politica de coeziune 2021 – 2027 include următoarele programele naționale:
Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021 cu o alocare de 2,2 miliarde de euro va oferi finanțare pentru dezvoltarea de soluții tehnologice avansate pentru digitalizarea marilor servicii publice, cu impact direct asupra a aproximativ 3 milioane de români, dar și pentru transferul rezultatelor cercetării în piață. Prin acest program, 811 milioane euro sunt alocate digitalizării administrației publice și 1,3 miliarde euro cercetării și inovării.
Programul Tranziție Justă dispune de un buget de 2,53 miliarde de euro pentru crearea de locuri de muncă și modernizare în șase județe din România (Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș).
Programul Incluziune și Demnitate Socială beneficiază de un buget total de 4,15 miliarde de euro din care cea mai mare alocare revine sprijinului acordat preșcolarilor și elevilor, mamelor cu nou născuți și asigurării alimentelor de baza/mese calde pentru persoanele din grupurile defavorizate (980 milioane euro), peste 800 de milioane de euro pentru centre comunitare integrate și dezvoltarea serviciilor sociale în mediul rural.
Programul Educație și Ocupare dispune de un buget total de 4,34 miliarde de euro, din care peste un miliard este destinat valorificării potențialului tinerilor pe piața muncii. Peste un milion de români vor beneficia de măsurile finanțate prin acest program pentru a beneficia de educație, formare profesională și acces pe piața muncii.
Cea mai mare alocare din Programul Sănătate 2021 – 2027, cu un buget total de 5,88 miliarde euro, este destinată infrastructurii spitalicești (2,8 miliarde de euro) și va finanța cele trei spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova, lucrări pentru 7 spitale județene și 20 de spitale publice mici, municipale și orășenești. De asemenea, Programul Sănătate va finanța servicii de prevenție finanțate pentru aproximativ 800.000 de persoane.
Prin Programului Transport, care beneficiază de o alocare totală de 9,62 miliarde de euro,4,46 miliarde euro sunt destinați construcției de autostrăzi și drumuri expres. La finalul perioadei, prin acest program se vor realiza 632 km drumuri noi sau reabilitate și 488 km căi ferate noi sau reabilitate.
Programul Dezvoltare Durabilă va susține investiții în infrastructura de apă și apă uzată, protecţia mediului prin conservarea biodiversităţii, promovarea eficienței energetice, a sistemelor și rețelelor inteligente de energie și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Bugetul total al programului este de 5,25 miliarde de euro.
Programul Asistență Tehnică are rolul de a asigura sprijin pentru implementarea eficientă și eficace a fondurilor europene aferente Politicii de Coeziune, în România. Programul este dezvoltat ținând cont de arhitectura sistemului de coordonare, gestionare şi control al fondurilor din perioada de programare 2021-2027 și beneficiază de un buget total de 959,43 mil. euro.
Pentru perioada 2021 – 2027, România beneficiază de opt programe dedicate regiunilor de dezvoltare ale României:
- Programul Regional Vest – 1.17 miliarde de euro;
- Programul Regional Centru – 1.38 miliarde de euro;
- Programul Regional Sud – Muntenia 1.20 miliarde de euro;
- Programul Regional București – Ilfov – 1.46 miliarde de euro;
- Programul Regional Sud – Est 1.48 miliarde de euro;
- Programul Regional Nord – Vest 1.43 miliarde de euro;
- Programul Regional Nord – Est 1.75 miliarde de euro;
- Programul Regional SV Oltenia – 1.20 miliarde de euro;
Pentru descentralizarea și simplificarea accesării fondurilor, conform unui act normativ adoptat anul trecut, Agențiile pentru Dezvoltare Regională (ADR) vor exercita atribuții care derivă din îndeplinirea calității de autoritate de management (AM) în domeniul dezvoltării regionale precum și în domeniul prevenirii, constatării și sancționării neregulilor.
Cele 16 programe aferente 2021-2027, 8 naționale și 8 regionale, sunt disponibile AICI.
Calendarul apelurilor din fonduri europene pentru anul 2023 poate fi consultat aici: https://bit.ly/3Z9sqtG
A fost lansată și cartea Politicii de Coeziune realizată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
MIPE pune la dispoziția tuturor celor interesați Cartea Politicii de Coeziune, ce prezintă o imagine de ansamblu asupra contribuției acestei politici la dezvoltarea economică, socială și teritorială a României și asupra investițiilor pe care le vor susține finanțările europene disponibile în perioada 2021-2027. Este evidențiază contribuția programelor operaționale 2014-2020 la dezvoltarea fiecăruia dintre sectoarele cercetare, dezvoltare și inovare, digitalizare, mediul de afaceri, energie și schimbări climatice, mediu și riscuri, transport, educație, ocuparea forței de muncă, sănătate, incluziune socială, patrimoniu cultural și turism, iar apoi prezintă Programele Operaționale aferente perioadei de programare 2014-2020 și rezultatele obținute prin proiectele contractate, ilustrate prin exemple de succes. Pentru perioada 2021 – 2027 sunt prezentate într-o abordare unitară prioritățile de investiții, alocarea financiară, beneficiarii eligibili sau grupul țintă și rezultatele prevăzute pentru fiecare Program Național și Regional. Textul integral al Cărții Politicii de coeziune poate fi consultat aici: https://bit.ly/3GcemIK.
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit și el la Palatul Victoria, cu Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune și reforme și Nicolas Schmit, comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale. În cadrul întrevederii, la care a participat și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a fost prezentat impactul pozitiv al fondurilor europene pentru dezvoltarea României și recuperarea decalajelor dintre regiuni.
Premierul României le-a mulțumit comisarilor europeni pentru sprijinul acordat în configurarea programelor aferente Politicii de Coeziune, din perioada de programare 2021-2027, a căror valoare totală depășește 46 de miliarde de euro.
“Pentru cetățenii români, finanțările asigurate prin Politica de Coeziune sunt esențiale și rămân prioritare în domenii precum sănătate, educație, transport, locuri de muncă, creștere economică inteligentă și recuperarea decalajelor de inovare, conectivitate, dezvoltare durabilă și tranziție verde, dezvoltare regională, reducerea riscurilor pentru cei expuși la sărăcie sau excluziune socială, tranziție către neutralitate climatică. Alături de fondurile asigurate prin PNRR și banii europeni din perioada de programare 2014-2020, din care țara noastră mai are încă de cheltuit sume importante, toate aceste resurse reprezintă pentru Guvern garanția că reformele așteptate de oameni și creșterea calității vieții lor au finanțarea asigurată. Cea mai bună dovadă a importanței fondurilor europene am avut-o anul trecut, când, în ciuda multiplelor provocări economice cu care ne-am confruntat, cele 11 miliarde de euro atrase din aceste fonduri au generat creștere economică și derularea de proiecte de dezvoltare. La nivelul Executivului, alături de Comisia Europeană, vom continua cooperarea pentru a ne asigura că folosim în interes public fiecare euro alocat țării noastre. Politica de Coeziune este cel mai valoros instrument în beneficiul cetățenilor noștri și trebuie să îi consolidăm perspectivele, fără a permite diluarea viziunii acesteia, așa cum o regăsim în Tratatul Uniunii Europene”, a conchis premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Au fost găsiți turiștii din Dolj dispăruți în Munții Bucegi. Au reușit să supraviețuiască unui ger de minus 20 de grade
Silvicultorii protestează la Guvern, vineri, 24 ianuarie 2025, alături de ceferiști, militari în rezervă, polițiști, mineri, siderurgiști, pensionari și alte categorii profesionale
Cel puțin 76 de oameni au murit în incendiul din Turcia la hotelul Grand Kartal din stațiunea de schi Kartalkaya din munții Bolu
Despre acuzațiile aduse lui Călin Georgescu și mama sa, Aneta Popescu, de către Florian Bichir
Miliardarii lumii și-au crescut averile în anul 2024. Cine sunt cei mai bogați oameni de pe planetă
Programul Prima Seră. Care sunt condițiile pentru a primi 200 de mii de euro de la stat și cine se poate înscrie
LIFE STYLE
De ce barbatii sau femeile adeseori au ghinion in relatiile de cuplu?
Măști DIY cu lăptișor de matcă pentru hidratarea tenului uscat
Cum să depășești obsesia pentru greutate sau presiunea de a avea un corp ”perfect”
Ce înseamnă o farfurie IDEALĂ și una de SLĂBIT – Mihaela Bilic
Lucrurile bune se întâmplă atunci când ai încetat să le aștepți
DESTINATII
5 avantaje surprinzătoare ale asigurării de călătorie pentru vacanțele tale
Plan de măsuri pentru a evita situațiile cu impact negativ asupra turiștilor care vor ajunge în stațiunile hunedorene
Domeniului schiabil din Pasul Vâlcan se poate finaliza cu fonduri europene
Importanta asigurarii de calatorie pentru vacantele tale in tari straine
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Consumul de cuișoare ajută la vindecarea mai multor boli
Cum să tratezi natural infecțiile urinare. 6 băuturi care te vor ajuta să te vindeci
Un nou studiu arată de ce oamenii se confruntă cu Sforăitul și Apneea de somn
Tratamente naturiste pentru curățarea limfei – Valeriu Popa
Alianța va continua să pledeze pentru sănătatea femeilor în 2025
Tonic general al organismului – Apa cu miere vă ajută să vă restabiliți sănătatea
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Minerii amenință cu greva generală în CEVJ
Hora Unirii sus în stațiunea Straja
Consumul de cuișoare ajută la vindecarea mai multor boli