Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Lucrăm împreună pentru o EUROPĂ verde și incluzivă!

Omul nu este stăpînul naturii, ci trebuie să fie în echilibru cu ea

Zilele în care problemele climatice și de sustenabilitate erau delegate doar activiștilor de mediu și ministerelor de mediu s-au încheiat. Nevoia de a mobiliza toate structurile societății, statele sale, orașele, afacerile și instituțiile sale financiare și în special întreg ansamblul său de cetățeni este noul normal.

Omul să privească mediul cu responsabilitate. Orice facem are un cost in jurul nostru care ne ajunge din urmă. Trebuie să înțelegem ce înseamnă confortul nostru, în confortul social pentru că, nu trăim singuri pe lume. 

Statisticile arată că, în următorii 30 de ani, peste 40% din teritoriul României va deveni stepă aridă, iar peste 11 milioane de români vor fi afectaţi de creşterea temperaturilor, reducerea drastică a rezervelor de apă şi deşertificare. Protecția mediului, alături de factorul economic și cel social reprezintă, practic, pilonii pe care se sprijină conceptul de dezvoltare durabilă. Înțelegerea și asumarea unor comportamente responsabile de întreaga populație a Planetei devine un imperativ cu un maxim grad de urgență.

 La Uricani, în județul Hunedoara  au avut loc primele activități  ale  proiectului „Orașe reziliente. Advocacy pentru dezvoltarea rezilientă la schimbările climatice a comunităților mic urbane în declin”, care se va desfășura în perioada mai 2021 – octombrie 2022 și va fi coordonat de REPER21, în parteneriat cu Terra Mileniul III, Centrul de Dezvoltare Comunitară Durabilă și Declic.

Climatechangeeducation2021Romania_31_05_2021_RO

Pentru acest proiect, au fost selectate mai multe orașe printre care și două din VALEA JIULUI: LUPENI și URICANI  și implică și 150 de stakeholderi( politicieni, decidenți instituționali, experți) de la nivel național. Parteneri ai proiectului  sunt ASOCIAȚIA DA COPIILOR  din Uricani și CLUBUL DE PRESĂ VALEA JIULUI, în activități fiind angrenați tineri liceeni, cadre didactice și voluntari care, prin activitățile interactive care vor urma, vor contribui la creșterea nivelului de conștientizare a unui număr de aproximativ 20 000 de cetăţeni, dintre care aproximativ 5 000 de tineri, cu privire la cauzele şi efectele schimbărilor climatice în România, dar şi generarea unui impact real asupra politicilor de educaţie, în vederea unui viitor în care putem înţelege şi gestiona mai bine ameninţarea schimbărilor climatice. Primele activități și informații despre schimbările care au loc în jurul nostru, în natură, le-au primit tinerii liceeni uricăneni, angrenați în proiect. Anamarie  Ilie, Bogdan Gioară și  Marian Ancuța au interacționat cu aceștia, le-au  explicat și s-au dezbătut conceptele noi, europene, s-a vorbit despre temele globale ce țin de viitorul planetei, etc.

Am intrat în ANTROPOCEN- umanitatea devenind principala „ FORȚĂ GEOLOGICĂ„  de pe TERRA,  toate acțiunile umane conducând la modificarea ciclurilor biogeochimice.  Aceleași informații, mult mai consistente, le-au primit și cadrele didactice și voluntarii care vor fi implicați în proiect, în cadrul sesiunilor de training care au avut loc.

Conform datelor statistice până în 2050, 70% din populația globală va locui în orașe. 60% din noile așezări urbane nu au fost încă construite, reprezentând o oportunitate imensă pentru construirea orașelor rezistente.Un oraș rezilient evaluează, planifică și acționează pentru a se pregăti și a răspunde la pericole – naturale și provocate de om, cu apariție bruscă și lentă, așteptate și neașteptate – pentru a proteja și îmbunătăți viața oamenilor, câștiguri sigure în dezvoltare, încurajarea unui mediu pentru investiții, și să conducă la schimbări pozitive. Printre provocările majore ale rezilienței se numără reducerea și redresarea economică, de mediu, culturală, civică și a dezastrelor. Dezvoltarea urbană durabilă și rezistentă nu poate fi realizată sau susținută fără măsuri de atenuare și adaptare, cum ar fi reciclarea apei, proiectarea urbană și a clădirilor sensibile la apă și energie, planificarea urbană durabilă a extinderilor orașului, instrumente financiare și de planificare pentru gestionarea riscurilor și campanii de sensibilizare pentru schimbarea comportamentală.

Prin angajamentul lor, tinerii și cetățenii activi din aceste orașe vor putea contribui la transformarea propriilor comunități în “Orașe reziliente”, adică în orașe cu dublă capacitate: de a anticipa efectele schimbărilor climatice pentru a reduce pe cât se poate impacturile potențiale; de a rezista la perturbări, de a-și menține o stare minimă de funcționare în momentele critice și de a-și relua dezvoltarea sub o formă regenerativă, plenară și durabilă. Proiectul va contribui astfel la construirea rezilienței climatice a orașelor vulnerabile de către tinerii și cetățenii activi din comunitățile respective prin conectarea sistematică a abordărilor ecologice și sociale.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share