Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

MĂICUȚA DOMNULUI SĂ NE PRIMEASCĂ SUB SFÂNTUL SĂU  ACOPERĂMÂNT

Un mic fir din Brâul Maicii Domnului, primit de la Protosinghelul Modest de la Mănăstirea Bodrog din județul Arad,  este păstrat cu sfințenie, la loc de cinste, de părintele Stareț Dimitrie Ivașco, sus la Schitul din Straja. 

Pelerinii care ajung la Schitul de la Straja apreciază  ineditul muzeu al sfinților, tunelul unic în lume, pentru că, nu mai există un asemenea obiectiv religios, niciunde în lume.

Odată intrați pe poarta mare de lemn, pelerinii își caută ziua de naștere, văd chipul sfântului din acea zi și-ȘI  imortalizează această întâlnire,  printr-o fotografie.

Tunelul de la Schitul Straja  reprezintă totodată  și un omagiu adresat minerilor, celor care, încă mai lucrează în străfundurile pâmântului,  pentru a scoate la suprafață aurul negru.

Iar cele mai de preţ odoare ale creştinilor din toate timpurile,  au rămas sfintele moaşte și icoanele.

”Părintele Modest este cunoscut în toate mănăstirile de la noi din țară ca fiind cel mai bun croitor de veșminte preoțești și arhierești. Dânsul are acum în jur de 77 de ani. Este de 50 de ani în mănăstire. De la el mulți călugări și călugărițe au învățat să croiască haine călugărești și preoțești. Părintele Modest a fost de meserie croitor și înainte de a intra în mănăstire la vârsta de 27 de ani. În mănăstire a învățat să croiască haine călugărești și veșminte pentru clerici. Este cunoscut și prin Grecia și Ierusalim.

 

 

De multe ori a primit cadouri (de la arhierei români sau străini, pentru că le făcea veșminte frumoase) sfinte moaște de la mai mulți sfinți, inclusiv și acest firicel din Brâul Maicii Domnului.

La rândul său, Părintele Modest a dăruit acest fir Mănăstirii Colț, acum aproape 20 de ani. De acolo îl am eu acum. Pentru că am fost viețuitor acolo, preot slujitor împreună cu părintele stareț Arhimandritul Calinic în perioada 2001 – 2007.

La început era înfășurat pe o mică ceară foarte veche, de-abia se făcea deosebirea dintre ceara inegrită și firul acesta. Eu l-am pus pe o ceară nouă, topită dintr-o lumânare ce a fost aprinsă cu Sfânta Lumină de la Ierusalim și l-am așezat în această raclă mică.

Este la Schitul Straja de mai mulți ani, dar este păstrat în taină și expus foarte rar, pentru că este foarte prețios, știind de unde îl am și crezând în autenticitatea lui” a transmis starețul Schitului Straja.

Reamintim cititorilor că o raclă nouă cu moaște de la 30 de sfinți, printre care Sf. Nectarie de Eghina, Sf. Ioan Rusul, Sf. Efrem cel Nou, Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sf. Apostol Andrei, Sf. Apostol Filip și alți sfinți foarte cunoscuți și mai puțin cunoscuți, se află sus, la Schit,  toate prin bunăvoința și cheltuiala ctitorului Schitulului Straja, filantropul  Emil – Ilie Părău.

În ultima perioadă schitul care stă de Strajă în Munții Vâlcanului a devenit loc de pelerinaj pentru mulți care-L caută pe Hristos și cele plăcute Lui.

 Veniți din toate colțurile țării aici, pelerinii au găsit liniște și alinare, iar sfaturile oferite de părintele stareț sunt folositoare.

Cine nu crede în sfintele moaşte,  nu crede nici în sfintele icoane, nici în lucrările sfinţitoare ale Bisericii. Un lucru este greu de contestat şi chiar apodictic, şi anume că, în întreaga istorie a Bisericii, sfintele moaşte sunt o prezenţă permanentă, ele constituind, alături de sfintele icoane, de slujbele Bisericii, de imnografia liturgică, repere fundamentale ale credinţei noastre.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share