Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Misterul Vârfului Gugu- muntele care se ascunde privirii

Un masiv inconjurat de mistere, inca neelucidate,  aprinde imaginatia a sute de turisti, care vin anual sa viziteze unul dintre cei mai ciudati munti din Valea Jiului. Este vorba despre Muntele Gugu, sau Varful Gugu cum este cunoscut, despre care se spune ca, la anumite ore din zi, dispare privirii. Misterul se adanceste si mai tare atunci cand povestile spun ca tot aici s-au semnalat tot felul de fenomene stranii. Cum altfel, legendele leaga Varful Gugu de daci, de mistica acestora, dar mai ales de comoara lui Decebal. Legenda spune ca pe muntele Gugu si-ar fi avut salasul Zamolxe si din acest motiv muntele era considerat un loc sfant de catre daci. Tot aici se spune ca Decebal si-a ascuns o mare parte din comoara, fiind convins ca spiritul Inaltului Preot o va pazi de urgiile vremurilor. Legendele vin din mosi stramosi, dar chiar si in zilele noastre sunt destui care mai cred in veridicitatea lor. Locuitorii de la baza muntelui sunt renumiti pentru longevitatea lor, acestia punand totul pe seama zonei misterioase in care locuiesc si a incarcaturii energetice mari. Pentru a ajunge pe varful Gugu sau “Muntele care se ascunde privirii”, cum este cunoscut, trebuie sa te pregatesti pentru o zi intreaga de mers. Se porneste din zona Campusel, catre izvoarele Jiului de Vest, iar de acolo se urca panta spre Saua Paltinul, varful Paltinul, catre Platoul Borascu. De aici mai este doar un „pas” catre Vf. Gugu, care este cel mai inalt varf din Muntii Godeanu (2.291 m). “Multi dintre turistii veniti in zona pot sa jure ca au vazut varful disparand sau ca au vazut explozii de lumina tasnind chiar din munte.
La inceputul anilor ’90, au aflat si cercetatorii despre misterele Gugului si au venit in zona. La finalul expeditiei au declarat ca au vazut « luminile (de fapt niste fulgere globulare) care “au furat” varful spre cer si nu au putut dormi deloc din cauza unor energii inexplicabile », povesteste Sorin Sanda, un salvamontist pasionat de drumetiile montane. El spune ca in zona a mai venit o comisie de cercetatori, dupa ce aici s-ar fi semnalat disparitia unui avion, iar ceea ce li s-a intamplat a fost si mai straniu.
«S-au confruntat cu stari nemotivate de spaima, senzatii de sufocare, impresia ca sunt priviti, explozii luminoase in varf. In plus, nimeni nu a putut explica de ce nu a retinut nimic pelicula din cateva ore de inregistrare», mai spune Sanda. Varful Gugu este amintit si de Victor Kernbach in lucrarea sa “Enigmele miturilor astrale”, care spune ca acest munte plin de mistere este centrul unuia dintre “punctele energetice esentiale” ale Planetei. Renumele Varfului Gugu a depasit granitele tarii.
Anual aici vin turisti din Germania, Franta sau Suedia, care vor sa surprinda pe obiectivul aparatului de fotografiat exploziile luminoase. Misterele din jurul Varfului Gugu Si, ca de obicei in astfel de cazuri, parerile sunt impartite. Unii tind sa creada ca totul este doar o legenda, frumoasa, ce-i drept, dar nu mai mult decat atat. Altii in schimb povestesc ca au fost acolo de mai multe ori tocmai pentru ca sunt convinsi ca, in cele din urma, misterele li se vor infatisa chiar lor si le vor putea cuprinde pe obiectivul aparatului de fotografiat. Dar iata ce-ar putea pe cei din urma sa-i determine sa creada in veridicitatea teoriilor care vin sa sprijine afirmatia ca Masivul Godeanu, cu tot cu varful sau Gugu, ar fi muntele sacru al dacilor. Unul dintre principalele aspecte care ar indica Godeanu drept muntele sacru il reprezinta pestera situata aproape de varf, despre care se zice ca ar fi fost locul de retragere al lui Zamolxe si care juca rol de observator astronomic, chiar si pe timp de zi, scrie 2012en.ro.
”Majoritatea cercetărilor mele în România au căutat muntele sacru traco-geto-dacic, atât spiritual cât și științific, în satele Sinaia și Bușteni. În plus, am ascultat legendele locale despre Sfinx și vârful Omu din munții Bucegi; m-am aventurat acolo de mai multe ori și am experimentat multe lucruri pe care unii le-ar numi mistice sau spirituale. În cele din urmă, am vorbit cu istorici, experți internaționali și localnici. Din păcate, acești experți mi-au spus că caut într-un loc greșit, dar au fost de acord că Bucegi este un loc de putere și un loc sacru. Totuși, punctul focal era în munții Orăștiei, în special Godeanu- Gugu, cunoscut și sub numele de Kogaion. Căutarea muntelui sfânt al geților s-a încheiat în 2019, în ultimele săptămâni înainte de a reveni în Canada. Această călătorie la Godeanu a fost pentru a înțelege și a integra semnificațiile mai profunde ale rugăciunii, Zamolxis, Zeul Moș și drumul spre Burebista.
La acea vreme, aveam un prieten apropiat în România care locuia în Deva; mi-am petrecut majoritatea celor 5 ani cu el antrenându-mi corpul, mintea și spiritul. Împreună am crescut fizic și spiritual. Mă pregăteam să plec din România, iar Godeanu era ultimul loc pe care trebuia să-l vizitez în pelerinajul meu. Așa că i-am dat un telefon și i-am cerut să-mi arate drumul până la Godeanu; el a făcut drumul în sus și în jos de multe ori și îl considerat ca un frate, ceea ce îl făcea ghidul perfect” a declarat și Stefen Aube, un Metis (francez și nativ mohawk). Stephen a fost instruit de bătrâni indigeni, șamani, yoghini, medici în medicina științifică și naturală. Călătoria lui Stephen a început în Yucatan, Mexic, studiind arheoastronomia, cu bătrâni mayași ,împărtășind diverse instrumente de vindecare și inițieri sacre. În Peru, el a experimentat cultura Chavin asistând la mai multe ritualuri cu plante sacre medicinale și ocupându-se de supravegherea aspectelor celui mai mare centru medical din Amazon. În Egipt, Stephen a petrecut timp cu beduinii cercetând diferite plante din peninsula Sinai și împărtășind modalități de vindecare în Cairo și creând un sistem cu peste 40 de specii de plante din acea regiune. În timp ce studia în Grecia, a participat la ceremoniile magice de pe insulele Corfu. În Turcia, Stephen a investigat arheologia specifică templului lor, arheoastronomia și a studiat flora cultivată în regiunea Rize. În Italia, el a oferit tratamente energetice pentru diferite grupuri de pe diferite insule. Stephen a parcurs Camino de Santiago în Spania (un pelerinaj de 30 de zile). El a experimentat arborii sacrii Palo Santo, a extras și a consumat uleiurile sale în Ecuador. A trăit 40 de zile la ashramul de yoga Sivananda din Val Morin, Quebec. În Vancouver, Canada, el a evaluat efectele canabinoizilor. În Toronto, el a supravegheat dezvoltarea primului centru de conștientizare psihedelică în propria sa practică privată. A petrecut un timp în sudul Franței cercetând femeia Hristos și în Norvegia cercetând practici medicale antice.

De asemenea, a călătorit în Statele Unite și în alte părți ale Canadei, facilitând diverse tratamente și ateliere. În România a început din 2015, explorând cultura antică Geții-dacică-tracică și împărtășind din conștientizările sale, precum și de pe pagina sa de Facebook: „Stephen Aube”, unde veți găsi cea mai mare parte a muncii sale din acest studiu.
Stiintific vorbind, unii spun ca acest lucru este posibil datorita fenomenului de reflexie a razelor solare, care permite vizualizarea astrelor ziua, la fel cum se intampla si din fundul unei fantani. Dar oare, se intreaba scepticii, se poate pune egal intre Kogaion si Gugu altfel decat pe baza uneia asocieri fonetice oarecum fortata? Inca nu s-a putut raspunde la aceasta intrebare. In schimb, se vorbeste mult de ceata care invaluie Masivul Godeanu, aceeasi caracteristica pe care vechile traditii o asociaza cu muntele sacru. In cazul Varfului Gugu, spun cei care au studiat fenomenul, procesul de camuflare este real si exista chiar si o explicatie stiintifica, ce descrie un complex fenomen meteorologic. Chiar si asa Varful Muntelui Godeanu se volatilizeaza din cand in cand, lasand sa se vada linia orizontului.
Se spune ca densitatea diferita a straturilor de aer, combinata cu drenarea nebulozitatii sub forma de condens ar creea aceasta iluzie optica, dar oricum ramane atractia fenomenului de neinteles pentru cei mai multi dintre privitori sau spectaculozitatea lui, dincolo de orice explicatie stiintifica. Apoi mai sunt intamplarile stranii care se leaga de acest munte plin de mistere, descrise chiar de cei care le-au trait. Stari de surescitare, nesomn, apasare, senzatia permanenta ca ar fi urmariti, explozii neobisnuite de lumina si energie, izvorate din interiorul muntelui. Si, poate, cea mai socanta ar putea fi surpriza oferita de aparatele de fotografiat si camerele de luat vederi, care nu au inregistrat nimic, desi fusesera focalizate sute de cadre, dupa cum spun cei care au trait acest fenomen.
O alta legenda povesteste despre omul Quetzalcoatl care venise din “tinutul de la Soare-rasare”, si “care purta barba si o roba lunga, alba. El dadu invataturi poporului despre stiinte, bunele obiceiuri si legile intelepte… Dar, dintr-un motiv oarecare, a fost nevoit sa paraseasca tara. El aduna legile, scrierile, imnurile sale si pleca pe drumul pe care venise. Se opri la Cholula (Mexic-Puebla) unde predica buna invatatura. Apoi cobori pe plaja, incepu sa planga si isi dadu foc trupului… Inima lui deveni luceafarul de ziua (v. Sirius). Altii spun ca s-ar fi urcat in corabia lui (“o barca fara vasle, cu un sistem propriu de deplasare / cu care venise / dupa un mare potop”) si s-ar fi intors in tara de unde venise. Legendele insa sunt de acord asupra unui singur punct: acela ca a promis ca se intoarce.” Dupa N. Densusianu, “in familia gigantilor din muntele Pregleda (comuna Izverna, judetul Mehedinti), se afla si Gyges identificat cu regele Gog din tara Magog, pe care Sf. Augustin ii considera a fi getii si mesagetii. In oracolele Sybiline Gog si Magog sunt localizati in nordul Traciei (III.V.508-513), in acele locuri sunt mentionati si in legendele epice despre Alexandru cel Mare, legendarii Gog si Magog fiind citati si de profetii Ieremia (4-6) si Iezechiel (Vechiul si Noul Testament.)” In aceste conditii este firesc sa se realizeze o localizare a celui care, potrivit mitologiei, a fost muntele Gyges… “care a ramas in locul sau de bastina, continuand sa-i apere pe urmasii Titanilor, Gigantilor numiti si Uriasi, Jidovi sau Novaci.” Gyges, este reprezentat prin cele trei masive muntoase: Godeanu-Retezat-Tarcu, cuprins intre actualele vai: Cerna-Bistra-Strei-Jiu care il desparte de fratii sai mai mici, mijlociul Cottus (Muntii Sureanu) si mezinul Briareus (Muntii Poiana Rusca). S-a spus ca depresiunea Carpatilor Meridionali – intre 45.0 – 46.0 lat. N / 23.0-26.0 long. E, unde apar lumini ciudate in miez de noapte, este numita “zona crepusculara a Europei”. Referindu-se la aceasta zona, Gligor Hasa mentioneaza: “Muntele Gugu – sau al Uriasilor – inchipuind un uriesesc cap de bour” aflat in apropirea “Batranului Boreas” si a muntelui “cu varful retezat, ca o vatra de foc, unde cei vechi isi aveau marele altar de sacrificii si comunicare cu marele Zalmoxis”, locul unde se afla “tarabostele Duras, ajuns la batranete ducele triburilor ce-si aveau resedinta in Muntele Gugu”, locul unde “intr-o seara de popas au iesit flacari din pamant”.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share