Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

„Monștrii” minții umane și drumul către vindecare: 3 dintre cele mai comune tulburări ale lumii moderne și cum le poți recunoaște

Secolul modern este cu siguranță o eră a agitației permanente și a presiunilor sociale, iar mintea umană devine adesea terenul de joacă al unor „monștri” subtili – tulburări care afectează calitatea vieții și starea de bine a multor persoane din întreaga lume. De la atacuri de anxietate sau episoade de stres post-traumatic și până la tulburări depresive grave, aceste probleme de sănătate mintală pot afecta chiar și cele mai mici sectoare ale vieții noastre de zi cu zi, precum relațiile cu persoanele dragi, performanța la locul de muncă sau îngrijirea personală. Tu știi cât de sănătoasă este mintea ta?

Iată care sunt 3 dintre cele mai comune tulburări mintale ale lumii moderne și care sunt semnele prin care își fac simțită prezența!

  • Tulburarea de anxietate generalizată

Tulburarea de anxietate generalizată, prescurtată TAG, este o afecțiune mintală caracterizată prin preocupare excesivă și persistentă cu privire la evenimente viitoare, însoțită de o stare generală de neliniște și tensiune. Persoanele care se confruntă cu TAG sunt adesea afectate de gânduri îngrijorătoare constante, chiar și în absența unei amenințări imediate și au, de asemenea, dificultăți majore în controlul lor. Câteva dintre cele mai des întâlnite simptome ale tulburării de anxietate generalizate sunt tensiunea musculară, iritabilitatea, dificultățile de concentrare și insomniile. 

Adesea, tulburarea de anxietate generalizată își face simțită prezența în viața de zi cu zi, interferând cu activitățile obișnuite și reducând drastic calitatea vieții. Tratamentul pentru TAG implică adesea terapie cognitiv-comportamentală, terapie medicamentoasă sau o combinație a celor două. De asemenea. recunoașterea timpurie și apelarea la ajutor profesional pot facilita gestionarea și tratarea acestei tulburări, contribuind la îmbunătățirea stării de bine și la reechilibrarea vieții personale.

  • Depresia

Depresia este o tulburare extrem de complexă, caracterizată de o stare persistentă de tristețe sau lipsă de motivație ori de plăcere în ceea ce privește activitățile obișnuite. Persoanele afectate de tulburarea depresivă pot experimenta schimbări ale apetitului și somnului, oboseală persistentă, sentimente de vinovăție și inutilitate fără un fond aparent, precum și gânduri recurente de autovătămare sau chiar suicid. Netratată, această afecțiune poate afecta semnificativ capacitatea de funcționare zilnică, dar și relațiile interpersonale.

Depresia poate fi cauzată de o combinație de factori genetici, biochimici și de mediu. Tratamentul acestui tip de tulburare implică adesea terapie psihologică, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală sau terapia interpersonala, și/sau medicamente antidepresive. Căutarea susținerii sociale și familiale, a unui ajutor specializat, precum și recunoașterea timpurie a simptomelor – toate sunt esențiale în gestionarea și tratarea depresiei. 

  • Sindromul de stres post-traumatic (PTSD)

Sindromul post-traumatic, cunoscut cel mai bine drept PTSD, este o tulburare a sănătății mintale care poate să apară după ce o persoană a fost expusă la evenimente traumatice, precum scenarii de violență, abuz sau accidente. De aici îi provine, de altfel, și denumirea. Persoanele cu PTSD pot experimenta flash-uri cu amintiri traumatice, vise sau coșmaruri recurente, evitarea situațiilor sau locurilor care amintesc de evenimentul traumatic și o creștere a nivelului de alertă. De asemenea, atacurile de panică se numără și ele printre cele mai comune manifestări.

Tratamentul pentru PTSD include terapie cognitiv-comportamentală, terapie de expunere și, uneori, medicamente specifice. Numai prin intermediul sprijinului emoțional și profesional pot pacienții cu PTSD să își depășească traumele și să-și reconstruiască de la capăt viețile, iar căutarea unei surse de asistență de specialitate și recunoașterea faptului că sindromul poate fi tratat reprezintă cel mai importanți pași spre vindecare.

Dacă și tu te-ai regăsit în oricare dintre descrierile de mai sus, nu trebuie să îți fie teamă sau rușine să cauți ajutor. Conform ultimelor statistici realizate în 2023, peste 950 de milioane de oameni la nivel mondial se confruntă cu o formă sau alta de tulburare a sănătății mintale. Dacă ești din București sau din jurul capitalei și tu ori cineva drag ție are nevoie de ajutor specializat, Centrul PsihArt este unul dintre cele mai inovatoare cabinete de psihoterapie, oferind servicii ample de psihoterapie individuală pentru adulți sau copii, dar și diverse forme de terapie de grup – atât în limba română, cât și în limba engleză. 

Nu este niciodată prea devreme sau prea târziu să ai grijă de cea mai de preț armă pe care o deții – mintea ta. Începe chiar de astăzi!

Sursă foto: Unsplash.com. 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share