Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

NATO își întărește flancul estic

Secretarul american al apărării Lloyd J. Austin a avut joi o convorbire telefonică cu ministrul român al Apărării Naționale, Vasile Dîncu, pentru a discuta despre îngrijorarea reciprocă cu privire la consolidarea militară continuă și neprovocată a Rusiei în jurul Ucrainei.

”În contextul dezvoltărilor recente de securitate la nivel regional din perspectiva desfăşurărilor masive şi a potenţialului ofensiv al Federaţiei Ruse în jurul Ucrainei şi la Marea Neagră, am subliniat necesitatea consolidării posturii aliate pe întreg flancul estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, ca formulă defensivă de asigurare a securităţii aliaţilor şi de descurajare a acţiunilor agresive.  Am exprimat necesitatea unei abordări coerente, unitare și echilibrate în cadrul prezenței înaintate pe flancul estic al Alianței. Am transmis, de asemenea, aprecieri pentru efortul şi implicarea secretarului apărării al SUA în definirea şi asigurarea implementării angajamentului suplimentar al Washington-ului în sprijinul consolidării prezenţei aliate în România și am reafirmat determinarea țării noastre în privința consolidării Parteneriatului Strategic dintre cele două state și a implementării liniilor de efort agreate în cadrul Foii de parcurs privind cooperarea SUA-România în domeniul apărării, în perioada 2020-2030.  Nu în ultimul rând, am salutat anunţul preşedintelui Joe Biden privind determinarea SUA de a disloca forţe suplimentare în Europa de Est, inclusiv în sprijinul securităţii şi apărării României” a ținut să declare ministrul Apării, Vasile Dîncu.

“În cadrul acestei prime convorbiri între secretarul de stat și ministrul Dîncu, ambii lideri au făcut un schimb de opinii cu privire la consolidarea descurajării de-a lungul flancului estic al NATO, și-au exprimat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și au subliniat importanța unității Alianței în cadrul NATO în viitor”, a transmis și  purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Voi trimite în curând trupe americane în Europa de Est şi în ţările NATO. Nu foarte mult“,  a transmis liderul de la Casa Albă.  Statele Unite au plasat deja în alertă 8.500 de militari pentru a întări NATO.

”Franţa este  și ea pregătită să trimită sute de militari în România şi să-şi asume responsabilitatea de a constitui o forţă internaţionale pentru apărarea acestei ţări membre a NATO care se învecinează cu Ucraina, dacă Alianţa Nord-Atlantică va decide aceasta, a declarat sâmbătă ministrul francez al Apărării”, Florence Parly, într-un interviu pentru un post de radio.

Parly a amintit că Franţa are deja forţe militare în Estonia, care participă la întărirea apărării acestui stat baltic împotriva potenţialelor ameninţări din partea Rusiei, şi a precizat că propunerea sa este de a acţiona în România în calitate de “naţiune-cadru” a forţei internaţionale a NATO care ar putea fi trimisă acolo.
“Este vorba de a arăta că suntem dispuşi să apărăm ţările (Alianţei Nord-Atlantice) cele mai apropiate de această zonă de tensiune’, al cărei centru este Ucraina, a afirmat titulara de la Apărare.  România nu este o ţară care se învecinează doar cu Ucraina, ci are ieşire şi la Marea Neagră, la fel ca Ucraina şi Rusia.
În convorbirea telefonică de vineri, Macron şi Putin au reiterat dezacorduri “importante” cu privire la tensiunea legată de Ucraina, dar au promis să continue dialogul. Preşedintele rus l-a asigurat pe omologul său francez că nu doreşte o confruntare, chiar dacă a reiterat cererile pe care Rusia le-a făcut NATO şi pe care le consideră necesare pentru securitatea ţării sale.

Rusia  cere retragerea forțelor și armelor NATO din România și Bulgaria, ca parte a cererilor sale de securitate ample din partea alianței conduse de SUA. România și Bulgaria au criticat cererea Rusiei de a elimina trupele alianței din ambele țări ca fiind inacceptabilă.

”Răspunsul nostru a fost și rămâne la fel de clar și de transparent: nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul țărilor NATO. Este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO.
Nu este problema Federației Ruse, așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să își pună sau să nu își pună propriile forțe pe teritoriul său. Ceea ce spunem Federației Ruse este că e totalmente anacronic și este o întoarcere în timp istoric către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poți să ameninți cu incursiune militară un stat vecin, suveran, independent și democratic din Europa. Aceasta este linia cu adevărat roșie, nu cea pe care o spune șeful diplomației de la Moscova” a transmis secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

https://youtu.be/JHwMfDQO2nQ

Distribuie acest articol Oficial Media
Share