23/01/2021

POLITICA DE COEZIUNE A UNIUNII EUROPENE A PRIMIT UNDĂ VERDE

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind cele mai importante fonduri care finanțează politica de coeziune a Uniunii pentru perioada viitorului cadru financiar multianual, 2021-2027.
Comisia Europeană a salutat acordul politic al celor doi co-legiuitori cu privire la propunerile privind Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și Fondul de coeziune (FC). Acesta este cel de-al patrulea dosar privind politica de coeziune pentru care negocierile din cadrul trilogului s-au încheiat, în prezent fiind așteptată aprobarea finală a textelor juridice de către plenul Parlamentului European și de către Consiliu.

Cu un buget de aproape 234 de miliarde de euro (la prețurile din 2018), regulamentul privind Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de coeziune va permite realizarea de investiții într-o Europă mai inteligentă, mai ecologică, mai conectată și mai socială, mai apropiată de cetățenii săi. Această legislație va permite UE să răspundă provocărilor actuale prin stimularea dezvoltării durabile și a rezilienței în regiunile și comunitățile europene, susține Comisia. Fondurile din politica de coeziune vor sprijini în special investițiile în inovare și antreprenoriat, în tranziția digitală și ecologică și în rețelele de transport. Aproape o treime dintre fonduri sunt destinate investițiilor în economia verde, în timp ce 8% din alocarea FEDR sunt dedicate dezvoltării urbane durabile.În urma acordului politic din 10 noiembrie 2020 dintre Parlamentul European, statele membre ale UE în cadrul Consiliului și Comisie privind următorul buget pe termen lung al UE și NextGenerationEU, acum este urgent nevoie de adoptarea legală a Regulamentului privind cadrul financiar multianual (CFM), a Regulamentului NextGenerationEU și a modificării Deciziei privind resursele proprii.

Odată adoptat, bugetul pe termen lung al UE, împreună cu inițiativa NextGenerationEU, care este un instrument temporar menit să impulsioneze redresarea Europei după pandemia de COVID-19, va fi cel mai mare pachet de stimulare finanțat vreodată din bugetul UE, cu un cuantum total de 1.800 de miliarde de euro. Dar, adoptarea bugetului este deocamdată blocată de opoziția Ungariei și Poloniei la condiționarea distribuirii fondurilor europene de respectarea regulilor UE privind statul de drept.

”Salut acordul politic provizoriu la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul UE cu privire la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Fondul de coeziune (FC) – ceea ce generic poartă denumirea de ”Politica de Coeziune a Uniunii Europene”, domeniu pentru care am fost responsabilă în calitate de Comisar European în perioada 2014-2019. În funcție de modul în care vor decurge negocierile dintre Statele Membre, spre ca aceste fonduri să fie disponibile încă din prima zi a anului 2021.

Totul va depinde, însă, de acordul final privind Cadrul Financiar Multianual pentru 2021-2027, care – așa cum știți – este încă în curs de negociere. Altfel, îngrijorarea majoră a tuturor țărilor este aceea că programele de investiții susținute de instrumente ale politicii de coeziune vor fi amânate, punând în pericol investițiile din întreaga Europă. Sunt ultimele zile pentru adoptarea Cadrului Financiar Multianual, însă acordul politic privind politica de coeziune este un prim pas foarte util în acest sens.” a ținut să transmită europarlamentarul Corina Crețu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share