PRO ROMÂNIA este implicată în viitorul energeticii hunedorene - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

PRO ROMÂNIA este implicată în viitorul energeticii hunedorene

Termocentrala de la Mitia, din judeţul Hunedoara, a fost oprită, din nou, sâmbătă la prânz, după ce Transgaz a sistat furnizarea gazului metan, în urma unor datorii de aproximativ 16 milioane de lei

În data de 27 iunie a.c., Termocentrala de la Mintia îşi oprise activitatea până în data de 1 iulie, din lipsă de cărbune. Activitatea din subteran fusese sistată în urma inundaţiilor care au afectat judeţul Hunedoara.

În urma opririi activităţii Termocentralei Mintia, 4.700 de apartamente din Deva sunt afectate, precum şi mai multe instituţii care sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare.

” Am depăşit consumul de gaz pe care îl aveam în contractul cu Transgaz. Termocentrala a fost oprită sâmbătă dimineaţa însă, între timp, am reuşit să rezolvăm problema şi instalaţiile vor fi repornite luni dimineaţa, la ora 0,00″, a declarat, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Cristian Roşu.

”Pro Romania este implicata in viitorul energeticii hunedorene. Am stat la  aceeași masă cu reprezentații sindicatelor SLIED și Solidaritatea. Ne îngrijorează tot ceea ce se întâmplă la nivelul CEH. Incompetența guvernanților își spune cuvântul.   Am dezbătut problemele actuale cu care se confruntă energetica hunedoreană  . Noi, cei din  Pro România,  susținem eforturile pentru ca industria energetică să fie în continuare unul din polii industriali ai județului Hunedoara. Avem specialiști, care au soluțiile cel mai bune,  pentru a redresa  complexul hunedorean. Nu putem renunța așa de ușor la cărbunele din Valea Jiului. Putem accesa și fonduri europene în acest sens, iar vestea bună pentru Valea Jiulu este că la finele lunii iunie   a fost lansată Platforma pentru o tranziție justă care va ajuta statele membre să își elaboreze planurile teritoriale pentru o tranziție justă și să acceseze fonduri de la bugetul de peste 150 de miliarde de euro al Mecanismului pentru o tranziție justă. Această platformă online va oferi sprijin tehnic și consiliere părților interesate din sectorul public și privat din regiunile carbonifere și din alte regiuni cu emisii ridicate de dioxid de carbon, asigurând un acces facil la informații despre posibilitățile de finanțare și surse de asistență tehnică. Platforma se va asigura că bugetul de 40 de miliarde de euro (în prețurile constante din 2018) propus în cadrul Fondului pentru o tranziție justă este direcționat către proiectele cele mai potrivite și că nicio regiune nu va fi neglijată. Totodată, platforma va sprijini accesul la schema specifică din cadrul InvestEU și la facilitatea de împrumut pentru sectorul public, care, alături de Fondul pentru o tranziție justă, constituie cei trei piloni ai Mecanismului pentru o tranziție justă. Platforma va oferi: sprijin tehnic și consiliere statelor membre și regiunilor, inclusiv în ceea ce privește operaționalizarea planurilor teritoriale pentru o tranziție justă și construirea unor rezerve de proiecte pentru Mecanismul pentru o tranziție justă; un punct unic de acces pe internet, inclusiv posibilitatea de a contacta Comisia pentru a-i adresa întrebări tehnice și administrative legate de tranziția justă; un schimb de informații, de experiență și de cunoștințe cu regiunile care utilizează intens combustibilii fosili și care au emisii ridicate de dioxid de carbon, cu ajutorul unor baze specifice de date cu proiecte și experți; un forum pentru dialogul pe tema tranziției juste la care să participe părțile interesate de la nivel local și național, partenerii sociali, autoritățile publice și instituțiile UE,”  a ținut să declare deputatul Pro România, Sorin Marica.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share