Situl de la Sarmizegetusa Regia ”inspectat” de reprezentantul Ministerului Culturii - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Situl de la Sarmizegetusa Regia ”inspectat” de reprezentantul Ministerului Culturii

Un reprezentant al Unității de Management a Proiectului RO-Cultura din cadrul Ministerului Culturii a vizitat  ieri  situl Sarmizegetusa Regia. Vizita în teren face parte din pașii procedurali derulați în etapa premergătoare semnării contractului de finanțare pentru poiectul ”CALL03-20 Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural European”, finanțat prin Programul RO-Cultura, din granturi norvegiene în valoare de aroape 2 milioane de euro. La această sumă de adaugă încă 1 milion de euro, contribuția Consiliului Județean Hunedoara.

Expertul tehnic a stat de vorbă cu conducerea Consiliului Județean Hunedoara, reprezentată la fața locului de președintele Mircea Bobora și vicepreședintele Sorin Vasilescu, cu prof. univ. dr. Gelu Florea, reprezentantul Consiliului Științific de pe lângă Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice, și cu responsabili din cadrul aparatului de specialitate al CJ Hunedoara. La discuții a fost prezent și Ștefan Bâlici, managerul Institutului Național al Patrimoniului. Reprezentantul Operatorului de Program a dorit să vadă exact care sunt lucrările de restaurare propuse prin proiect pentru cetatea Sarmizegetusa Regia, precum și propunerile care vizează valorificarea și promovarea monumentului istoric. Practic, în această etapă are loc confruntarea documentației tehnico-economice,  cu situația din teren.

Reamintim că în urmă cu  10 zile, un proiect depus de Consiliul Județean Hunedoara a primit o finanțare neramburasabilă prin Programul RO-Cultura, apelul ”Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, program finanțat prin Granturi SEE (fonduri norvegiene) 2014 – 2021. Parteneri în cadrul proiectului sunt Fundația Mihai Eminescu Trust și More & Romsdal County Council din Norvegia.

Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat și revitalizat, valorificat cultural și economic, care să atragă după sine creșterea cu cel puțin 30% a numărului de vizitatori și să readucă în atenția publicului o serie de activități interactive, printre care și reînvierea unor meșteșuguri tradiționale (fierăria dacică, prin amenajarea unui atelier mobil).

În cadrul proiectului vor fi derulate următoarele activități principale: proiectare și execuție lucrări de restaurare, realizarea de structuri/ panouri modulare amplasate în zona sitului cu scopul promovării tradițiilor meșteșugărești, a obiceiurilor populare din județul Hunedoara și, implicit, din zona Sarmizegetusei, organizarea unei expoziții internaționale, digitizarea și promovarea proiectului. Se are în vedere restaurarea întregului zid al cetății și transformarea incintei militare într-un ”muzeu viu”, completată cu cercetări arheologice, taluzări și amenajări ale terenului, refacerea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare – trasee de acces, semnalizare, realizare lapidariu și adăpost pentru vizitatori. Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share