Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Timișoara iese din carantină. Dominic Fritz spune că s-au luat decizii politice

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis, sâmbătă seară, că Timișoara și localitățile periurbane ies din carantină, după cele două săptămâni de până acum. Nu au fost suficiente voturi în ședință, deși analiza DSP spunea că Timișoara, Dumbrăvița și Giroc ar mai fi trebuit să stea 7 zile în carantină.

Timișoara și patru localități periurbane – Giroc, Moșnița Nouă, Ghiroda și Dumbrăvița – au intrat din 8 martie în carantină zonală, așa cum au numit-o autoritățile. Măsura se ridică în 22 martie, la miezul nopții. CJSU nu a prelungit-o, pentru că nu au fost suficiente voturi, deși analiza DSP dată sâmbătă spune, potrivit surselor Tion, că localitățile Timișoara, Dumbrăvița și Giroc îndeplineau punctajul pentru prelungirea carantinei, dar Moșnița Nouă și Ghiroda nu. INSP a dat aviz favorabil în aceeași zi pentru cele trei localități și a recomandat și prelungirea măsurii în celelalte două.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit sâmbătă seară, la ora 20. S-a trecut la vot, dar nu au fost adunate suficiente, astfel că măsura de carantină se ridică din 22 martie, de la miezul nopții.

În urma votului exprimat, în cadrul CJSUT s-a votat după cum urmează: 20 voturi pentru, 9 abțineri și 9 voturi împotrivă, astfel ca prelungirea măsurilor de carantinare pentru localitățile: Timișoara, Dumbrăvița și Giroc pentru o perioadă de 7 zile nu a trecut, nefiind întrunită majoritatea necesara de 2/3 din membri prezenți pentru adoptarea hotărârii de prelungire a măsurii de carantinare.

Primarul Timișoarei a fost unul dintre cei nouă membri ai CJSU Timiș care s-au abținut de la vot la ședința de sâmbătă în care s-a propus prelungirea măsurii de carantină pentru Timișoara și alte două localități învecinate. Acuză DSP Timiș că a propus să fie prelungită măsura pentru comunele cu primari USR PLUS și PSD și să fie ridicată la cele cu primari PNL.

„Astăzi mi s-a cerut să votez, în același timp, pentru ridicarea carantinei din Moșnița Nouă, unde rata de infectare este de 11,22, cea mai mare din zona carantinată, și să votez pentru continuarea carantinei în Dumbrăvița, cu o rată de 7,42, cea mai mică din zona carantinată. Am cerut explicații pentru această propunere Direcției de Sănătate Publică, dar nu le-am obținut.

Deciziile de carantinare trebuie să fie logice ca să aibă credibilitate și ca oamenii să le înțeleagă și să le urmeze. Nu trebuie să existe nicio suspiciune că aceste decizii sunt luate din considerente altele decât strict epidemiologice”, a scris primarul Dominic Fritz, sâmbătă noaptea, pe Facebook.

 Prefectul de Timiș spunea, tot sâmbătă, că măsurile impuse prin carantină au reușit să încetinească trendul crescător al infectărilor, raportat la ceea ce se întâmplă la nivel național.

Aceasta cu toate că rata de infectare în Timișoara a ajuns la 8,19 cazuri la mia de locuitori, cât au raportat autoritățile sâmbătă, 20 martie. Când s-a decis aplicarea măsurii (6 martie – n.r.), rata de infectare cu coronavirus în Timișoara era la 7,49/1.000 locuitori.

Sâmbătă, 20 martie, rata în Dumbrăvița ajunsese la 7,42, iar în Giroc la 10,42. În Ghiroda și Moșnița Nouă, rata de infectare cu Covid-19 a ajuns la 7,71, respectiv 11,22 cazuri la mia de locuitori.

sursa: tion.ro

Citește și:

Distribuie acest articol Oficial Media
Share