Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

12 moduri de a evita demența sau boala Alzheimer

Creierul tău începe să se deterioreze cu decenii înainte să ai vreun simptom. Pierderea memoriei sau dezvoltarea de ”ceață” a creierului la 40, 50, 60, 70 sau chiar 80 de ani nu este normală – este un semn de probleme. Dar asta nu înseamnă că ești condamnat să faci demență.

Prin adoptarea următoarelor obiceiuri sănătoase pentru creier, puteți să vă depășiți genele, să frânați îmbătrânirea creierului și chiar să inversați pierderea memoriei.

12 OBICEIURI PENTRU A PREVENI PIERDEREA MEMORIEI

Bea apă

Creierul tău este 80% apă, așa că orice lucru care îl deshidratează (cum ar fi prea multă cofeină sau alcool) trebuie evitat. Când ești deshidratat, creierul tău trebuie să lucreze mai mult pentru a îndeplini funcțiile cognitive.

Un studiu din 2019 privind deshidratarea și performanța cognitivă a constatat că deshidratarea a avut efecte negative asupra memoriei pe termen scurt, atenției și multe altele.

Ceea ce este surprinzător este că nu trebuie să fii deshidratat sever pentru a avea probleme cognitive. Cercetările din Jurnalul Colegiului American de Nutriție au descoperit că deshidratarea cu doar 2% scade performanța în sarcinile care implică abilități de memorie și atenție.

Dormi suficient

Somnul este esențial pentru învățare și memorie. În timp ce dormi, creierul tău lucrează din greu pentru a consolida ceea ce ai învățat în acea zi pentru a-ți forma amintiri.

Lipsa somnului – indiferent dacă este din cauza apneei obstructive în somn, insomnie, sindromul picioarelor neliniştite sau alte probleme – vă afectează memoria în mai multe moduri. De exemplu, o noapte în care nu poți să dormi îngreunează concentrarea și absorbția de noi informații.

În plus, somnul perturbat interferează cu capacitatea creierului tău de a procesa ceva nou de invățat, așa că este mai greu să-ți amintești.

Descoperirile unui studiu din 2020 indică faptul că privarea de somn duce la pierderea fragmentată a memoriei. Aceasta include dificultatea cu memoria episodică, care este un tip de memorie pe termen lung.

Obiceiul sănătos al creierului: Încercați să obțineți cel puțin 7-8 ore de somn odihnitor pe noapte.

Citește și:

Noi descoperiri despre boala Alzheimer

Misca-ti corpul

Adulții care sunt sedentari mai mult de 10 ore pe zi prezintă un risc semnificativ crescut de demență, potrivit unui studiu din 2023. Aceasta înseamnă că, cu cât petreci mai mult timp stând la computer, derulând pe Instagram sau conducând, cu atât este mai probabil să ai probleme de memorie.

S-a descoperit că exercițiile fizice măresc capacitatea de a genera noi celule cerebrale, ceea ce ajută la prevenirea îmbătrânirii creierului sau la inversarea îmbătrânirii. În special, cercetările arată că neurogeneza indusă de efort are loc în hipocamp, o regiune a creierului implicată în învățare și memorie.

În plus, activitatea fizică vă poate stimula energia, starea de spirit și metabolismul. Este cu adevărat cel mai apropiat lucru de o ”pastilă de fericire” pe care o veți găsi vreodată.

Obiceiul sănătos al creierului: Mișcă-te zilnic. Angajați-vă în orice activitate care vă place sau pur și simplu mergeți 30 de minute pe zi, dar asigurați-vă că o faceți într-un ritm rapid, ca și cum ați întârzia la o întâlnire.

Protejați-vă de leziunile cerebrale

Dovezile crescânde arată că pierderea memoriei este frecventă la persoanele care au suferit o leziune cerebrală traumatică. Acestea includ comoții ușoare și lovituri sau lovituri minore la cap.

Obiceiul sănătos pentru creier: purtați o cască atunci când mergeți cu bicicleta, schiați sau participați la alte activități riscante. Țineți întotdeauna balustrada când coborâți pe scări. Nu trimite mesaje text în timp ce mergi.

Găsește mereu un sens și un scop

Când viața pare fără sens, crește riscul de disfuncție cognitivă. Conform descoperirilor din revista Neurology, lipsa generală de interes pentru lucruri crește șansele de a dezvolta demență la adulții în vârstă.

Găsirea „de ce-ului” în viață poate schimba asta. Cercetări interesante din 2021 indică faptul că a avea un puternic simț al scopului este asociat cu un risc redus de demență.

Obiceiul sănătos al creierului: Pentru a-ți găsi scopul, întreabă-te ce îți place să faci și cum îi poți ajuta pe ceilalți. În general, a-i ajută pe alții este ceea ce dă sens vieții.

Menține-ți glicemia echilibrată

Creșterea și  scăderea zahărului din sânge poate face ravagii asupra funcției cognitive. Nivelurile scăzute ale zahărului din sânge vă pot face să vă simțiți anxioși. Nivelurile constant ridicate pot duce la diabet, care este asociat cu risc crescut de boala Alzheimer.

Încercați să mențineți un nivel stabil de zahăr din sânge pe tot parcursul zilei pentru o mai bună funcție cognitivă. Acest lucru vă va ajuta să luați decizii mai bune despre cum să vă îngrijiți creierul și corpul.

Citește și:

Uleiul de Rozmarin încetinește procesul de evoluţie a bolii Alzheimer

Obiceiul sănătos al creierului: Mănâncă cantități mici de proteine ​​pe parcursul zilei pentru a ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

Menține o greutate sănătoasă

Pe măsură ce greutatea ta crește, dimensiunea și funcția creierului tău scade. Asta arată un studiu Amen Clinics care implică analiza a 35.442 de scanări SPECT cerebrale.

Având un IMC mai mare este asociat cu scăderea fluxului sanguin în creier, inclusiv în regiuni precum hipocampus, care este legat de boala Alzheimer.

Obiceiul sănătos al creierului: Mănâncă o dietă sănătoasă care se concentrează pe proteine ​​de înaltă calitate, multe legume și fructe și carbohidrați complecși, cum ar fi cartofii dulci.

Eliberați-vă de toxine

Toxinele de zi cu zi, inclusiv drogurile și alcoolul, produsele de îngrijire personală și produsele de curățare de uz casnic, pot afecta puterea creierului.

Toxinele de mediu, cum ar fi mucegaiul, metalele grele și biotoxinele, pot contribui la disfuncția cognitivă și la boala Alzheimer. De exemplu, studiile pe animale au descoperit că expunerea la mucegaiuri toxice poate duce la inflamarea creierului și la deficite de memorie la șoarecii tineri.

Obiceiul sănătos pentru creier: Limitați consumul de alcool consumând nu mai mult de 2-4 pahare pe săptămână. Dacă fumezi, lasă-te! Mâncați o mulțime de antioxidanți și alimente super nutritive pentru a obține protecție împotriva radicalilor liberi care dăunează creierului.

Deveniți un învățător pe tot parcursul vieții

Când încetezi să înveți, creierul tău începe să moară. Într-un fel, creierul tău este ca un mușchi – cu cât îl folosești mai mult, cu atât devine mai puternic!

Citește și:

Doctor Vlad Ciurea: Creierul nu poate să lucreze în dezordine, se epuizează dacă facem mai multe lucruri în același timp

Obiceiul sănătos al creierului: Petrece 15-20 de minute pe zi învățând ceva nou. Exemplele includ învățarea unei limbi străine, cântatul la un instrument muzical sau practicarea unui nou sport.

Gestionează-ți stresul

Decenii de cercetare arată că a avea stres cronic crește riscul de afectare cognitivă ușoară (MCI), precum și boala Alzheimer și alte tipuri de demență. Dimpotrivă, obținerea controlului asupra stresului vă protejează creierul și memoria.

Obiceiul sănătos al creierului: Practicați tehnici eficiente de gestionare a stresului, cum ar fi meditația.

Cunoaște-ți numerele importante de sănătate

Nivelurile ridicate de inflamație, zahărul din sânge, IMC și colesterolul au fost asociate cu un risc crescut de demență. Cunoașterea numerelor de sănătate și luarea de măsuri pentru a le optimiza este un pas critic în protejarea funcției cognitive.

Citește și:

Gabor Mate: Societatea de azi pune foarte mult stres și presiune pe oameni

Obiceiul sănătos al creierului: Luați suplimente nutritive, inclusiv o mulțime de vitamine/minerale și acizi grași omega-3. În plus, optimizează-ți nivelul de vitamina D.

Aflați despre sănătatea creierului dvs

Cunoașterea este putere. Studiile de imagistică cerebrală cu scanări SPECT la clinicile Amen pot arăta dovezi ale patologiilor observate în boala Alzheimer cu până la 9 ani înainte de apariția simptomelor.

Dacă știi dacă creierul tău se îndreaptă spre probleme, îți dă timp să acționezi pentru a preveni pierderea memoriei și demența.

Obiceiuri sănătoase pentru creier: Luați în considerare efectuarea unei scanări SPECT și angajați-vă să includeți obiceiuri sănătoase pentru creier în viața de zi cu zi.

SCHIMBĂ-ȚI CREIERUL, SALVĂȚI-VĂ MEMORIA

Prin adoptarea acestor obiceiuri sănătoase pentru creier, vă puteți schimba creierul și vă puteți reduce riscul de demență. Faceți din sănătatea creierului o prioritate în viața dvs. Memoria ta merită.

​sursa: amenclinics.com

Citește și:

Gabor Mate: ”Ia o pastilă și sună-mă peste două săptămâni!”. În domeniul psihiatriei nici măcar nu se vorbește despre vindecare.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share