Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Comunicarea și imaginea culturii în spațiul public

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) organizează Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a, în perioada 7 – 8 decembrie 2023, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București – Sala Media.

Ediția aniversară din această toamnă marchează 10 ani de când CNMC reprezintă cea mai importantă platformă națională de consultare, dialog și schimburi de bune practici pentru manageri din instituțiile publice de cultură, specialiști în management și antreprenoriat cultural, reprezentanți ai mediului academic și ai autorităților centrale și locale.

Privind retrospectiv la edițiile anterioare și constructiv către viitor, cea de-a 10-a ediție CNMC are ca temă „Comunicarea și imaginea Culturii în spațiul public”. O pledoarie pentru dezambiguizarea imaginii publice a culturii, prin comunicare. O pledoarie pentru optimizarea și revitalizarea modalităților în care instituțiile de cultură își comunică oferta și relaționează cu publicurile lor.

Cultura este un loc de întâlnire, de dialog și de reflecție, un domeniu care contribuie la dezvoltarea indivizilor și a societății. Printre responsabilitățile cheie ale managerilor culturali se numără accesibilizarea culturii și medierea relației cu beneficiarii, iar pentru îndeplinirea acestora un element indispensabil este comunicarea publică și cu publicul. Cine sunt, însă, partenerii pe care domeniul cultural îi are alături?

Pentru a răspunde la această întrebare, CNMC propune în acest an prezentări, dezbateri și sesiuni de networking dedicate unor subiecte care subliniază rolul comunicării în cultură, rolul culturii în comunicare și modul în care cele două domenii se întrepătrund.

                                                    Cât de des vorbim despre Cultură în mass-media?

Cât de dispuși sunt profesioniștii din domeniul culturii și reprezentanții mass-media să facă eforturi comune în a promova conținut cultural și a crește interesul oamenilor pentru cultură?

Conform celui mai recent Barometru de Consum Cultural, vizionarea programelor TV și consumul de internet, inclusiv în scop informativ, înregistrează creșteri constante și depășesc procentul de 90%.

Mass-media este un domeniu vast, cu foarte multă putere de influență asupra societății, iar mesajele pe care le promovează nu se referă doar la produse culturale, ci și la atitudini, valori sau la crearea sentimentului colectiv că ceva este sau nu important. Pornind de la aceste realități, invitații acestei sesiuni vor iniția dezbateri privind imaginea culturii în mass-media și modul în care aceasta ajunge să se reflecte în discursul public.

La această dezbatere vor avea intervenții: prof. univ. dr Adrian Cioroianu – manager Biblioteca Națională, prof. univ. dr. Mircea Vasilescu de la Universitatea din București, Ruxandra Țuchel managerul TVR Cultural și Renate Roca Rozenberg PR manager TIFF, Electric Castle, Opera Aperta.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share