Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

România- Republica Moldova: declaratie politica, senator Adrian Tutuianu

România- Republica Moldova. ”Se impune, doamnelor şi domnilor, ca elita politică a României şi a Republicii Moldova, alături de Parlamentul de la Bucureşti şi de Parlamentul de la Chişinău, asemenea Sfatului Ţării la 27 martie 1918, să îşi unească forţele spre a gândi, în perspectivă, reîntregirea spaţiului istoric şi etnic, deziderat ce trebuie să devină un obiectiv strategic naţional impus fără reţineri, de precepte morale, juridice, politice şi, evident, istorice.

România- Republica Moldova

România- Republica Moldova. ”(…) Din păcate, astăzi, la 99 de ani de la marele eveniment istoric, soarta teritoriului dintre Prut şi Nistru este incertă. Datoria noastră, a tuturor, dar cu precădere a celor care reprezentăm ţara şi avem putere  legislativă sau executivă, este să conştientizăm că, în contextul geopolitic actual, cu tensiunile care există în jurul Republicii Moldova, cu pendulările acesteia între Est şi Vest, tema este şi trebuie să rămână una de actualitate, iar aniversarea momentului sublim ce a marcat începutul anului 1918 nu poate decât să aline o rană  încă deschisă în conştiinţa şi identitatea naţională.(…)

Suntem datori să continuăm şi să susţinem procesul de modernizare a Republicii Moldova, în actualul context european, nu numai la nivel declarativ sau prin festivism, ci prin proiecte de anvergură, dedicate şi  angajate financiar. Şedinţa de guvern comună, România- Republica Moldova, ce a avut loc săptămâna trecută, demonstrează normalitate şi maturitate politică, iar reiterarea, de ambele părţi, a susţinerii acţiunilor concrete, a accelerării proceselor de reformă şi a respectării angajamentelor care au ca scop opţiunea europeană a Republicii Moldova, reprezintă garanţia că identitatea de neam nu poate fi oprită de graniţe impuse prin forţă.

România- Republica Moldova. Vă invit pe fiecare în parte şi pe toţi laolaltă, oameni politici, elită culturală, simpli cetăţeni, reprezentanţi ai instituţiilor statului, să depăşim orice divergenţe şi să facem o politică de stat din sprijinirea concretă a Republicii Moldova. Fără tăgadă că se poate şi am dovedit-o inclusiv eu, cât am fost preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, judeţ unde avem două înfrăţiri, cu Raioanele Ialoveni şi Ştefan Vodă. Am reuşit să trecem la acţiuni concrete şi, cu efort financiar acceptabil, am aprobat finanţarea mai multor proiecte care au vizat construirea unei grădiniţe de copii în comuna Ruseştii Noi, Raionul Ialoveni, ce urmează să se finalizeze în noiembrie 2017, şi reparaţii capitale şi dotări tehnice la Liceul Teoretic ,,Ştefan Vodă”, proiect la care am suportat 48% din totalul investiţiei. Protocolul se dezvoltă şi pe alte paliere, astfel că am reuşit să aducem în taberele din Judeţul Dâmboviţa copii din Republica Moldova şi am trimis şi noi copii dâmboviţeni din sistemul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. De asemenea, anul trecut, în martie, am donat peste 3000 de cărţi scrise în limba română Bibliotecii Raionale Ialoveni.

Citește și: Vizită în Raionul Ialoveni (Moldova)

România- Republica Moldova. Toate aceste fapte vin în sprijinul Guvernului şi trebuie să aparţină unui proiect naţional, de anvergură, pentru că este foarte important ca românii de o parte şi de alta a Prutului să se apropie prin acţiuni concrete. Aşa cum am mai afirmat, locul Republicii Moldova este în marea familie, Uniunea Europeană, din care şi România face parte, cu statut de membru, de la 1 ianuarie 2007. Interesele fundamentale ale Republicii Moldova şi ale cetăţenilor săi vor fi cel mai bine consolidate prin transformarea profundă a instituţiilor, practicilor şi legislaţiei sale după un model de succes, acela al ţărilor din Uniunea Europeană, ca premisă necesară pentru aderarea ulterioară la acest parteneriat economic şi politic unic în lume. ” (Adrian Tutuianu, senator PSD)

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share