Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

ATENȚIE: trecem la ora de iarnă

În 2023, în România, ora de vară se schimbă în ora de iarnă se va face în noaptea dintre sâmbătă, 28 octombrie și duminică, 29 octombrie.

Ora 04:00 a acestei nopți va deveni ora 03:00, adică vom dormi cu o oră în plus, în cea mai lungă noapte din an.

Ora respectivă o recuperează de fapt pe cea pierdută atunci când am trecut la ora de vară, adică în noaptea în noaptea de 25 spre 26 martie.  Același lucru se va întâmpla în celelalte state ale Uniunii Europene și în Marea Britanie, la aceeași dată.

În Statele Unite și Canada, ora se schimă în noaptea de 4 spre 5 noiembrie. În Egipt, singura țară din Africa unde se schimbă ora, se va trece la ora de iarnă pe 26 octombrie.

Există și țări care au schimbat deja ora în cea de iarnă, de pildă Chile (3 septembrie), Noua Zeelandă (24 septembrie) sau Australia (1 octombrie).

Odată cu schimbarea orei, au loc anumite modificări în viaţa de zi cu zi a oamenilor. Trecerea la ora de iarnă nu este întotdeauna uşoară. Schimbarea orei poate veni la pachet cu dureri de cap şi chiar cu riscul de accidente. Creşte numărul accidentelor. Pentru că unii şoferi se adaptează mai greu la schimbarea de lumină, există riscul de accidente. Statisticile arată că numărul accidentelor creşte considerabil după trecerea la ora de iarnă. Oamenii devin mai somnoroşi. Medicii spun că schimbarea orei ne face mai apatici şi mai somnoroşi. După trecerea la ora de iarnă, o persoană normală are nevoie de cel puțin o săptămână până când organismul se obișnuiește cu noul fus orar. Unele persoane au dureri de cap. Câteodată, unele persoane resimt dureri de cap şi chiar o stare de slăbiciune,  atunci când se schimbă ora. Cei mai afectaţi de trecerea la ora de iarnă sunt bătrânii și copiii.

                            Sfaturi pentru a te adapta mai uşor la trecere la ora de iarnă

 Unii oameni au nevoie de câteva săptămâni până să se adapteze complet la trecere la ora de iarnă. Fie că sunteţi o persoană matinală, fie că preferaţi să adormiţi după miezul nopţii, cele opt ore de odihnă sunt esenţiale. Pentru a te adapta cât mai rapid la schimbarea orei, este important să te duci la culcare şi să te trezeşti la aceeaşi oră în fiecare zi. Totodată, ca să te obişnuieşti cu trecerea la ora de iarnă, este bine să mănânci alimente cât mai uşoare înainte de somn, pentru a te odihni corespunzător.

În 2018, Parlamentul European a cerut CE să evalueze o directivă privind schimbarea orei în funcţie de sezon şi să facă propuneri pentru modificarea acesteia dacă este cazul. Astfel, a fost stabilit un sondaj prin care cetăţenii au fost întrebaţi dacă vor să renunţe sau nu la trecerea la ora de iarnă. În urma sondajului, care a adunat 4.6 milioane de răspunsuri, 84% de persoane s-au pronunţat în vederea renunţării la trecerea la ora de iarnă.

Până în prezent însă, România nu a luat nicio măsură cu privirea renunţării la schimbarea orei.

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share