Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

„Dacă nu ne schimbăm comportamentul, în 50 de ani planeta noastră va fi nelocuibilă”

Consiliul Mondial al Bisericilor dorește să mobilizeze acțiuni imediate pentru mediu la Adunarea Generală care începe la finalul lunii august în Karlsruhe, Germania.

„Dacă nu ne schimbăm comportamentul, în 50 de ani planeta noastră va fi nelocuibilă”, a declarat Preotul Ioan Sauca, Secretar General interimar la Consiliul Mondial al Bisericilor (World Council of Churches – WCC).

Adunarea WCC este cel mai înalt organism de conducere al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) și se întrunește în mod normal la fiecare opt ani. Este singurul moment în care întreaga frăție a bisericilor membre se reunește într-un singur loc,  pentru rugăciune și sărbătoare.
O Adunare a CMB este un moment special în viața bisericilor membre, a partenerilor ecumenici și a altor biserici, deoarece reunește peste 4000 de participanți, din întreaga lume. Este o oportunitate unică pentru biserici de a-și aprofunda angajamentul față de unitatea vizibilă și mărturia comună. Acest lucru face din Adunarea CMB cea mai diversă adunare creștină de dimensiunea sa din lume.  A 11-a Adunare a CMB  are loc la invitația comună a Bisericii Evanghelice din Germania (EKD), a Bisericii Protestante din Baden, a Consiliului Bisericilor din Germania, a Uniunii Bisericilor Protestante din Alsacia și Lorena (UEPAL)  și Biserica Protestantă din Elveția.

„Trebuie să acționăm acum”, a declarat părintele Sauca într-un interviu pentru revista WCC. Peste 4.500 de participanți sunt așteptați la cea de-a 11-a Adunare Generală a WCC, care se deschide la Karlsruhe în data de 31 august și se desfășoară până pe 8 septembrie în jurul temei „Iubirea lui Hristos mișcă lumea către reconciliere și unitate”. Biserica Ortodoxă Română va fi și ea  prezentă la eveniment cu  o delegație, care va fi nominalizată de  mai marii  BOR.  La întrunire, a spus Pr. Ioan Sauca, „li se va cere liderilor să acționeze acum pentru a avea grijă de planeta noastră comună, Pământul”.

 

Prima reuniune tematică va avea loc în data de 1 septembrie , în  ziua de Rugăciune pentru Mediu, și în discuții va fi pus accentul pe creație. „Este o problemă teologică”, a explicat liderul WCC. „Planul lui Dumnezeu în Hristos a fost atât împăcarea, cât și vindecarea întregii creații”. Pr. Sauca a amintit că WCC a fost de mult timp în fruntea eforturilor care vizează justiția climatică. „WCC tratează Creația nu ca pe o problemă la modă a timpului nostru, ci ca pe un element de bază al identității sale”, a  mai spus Pr. Ioan Sauca.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share