Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

DEFENDER EUROPE 21 aduce și în România 4000 de militari

Navele, submarinele și avioanele NATO se antrenează în largul coastei Portugaliei pentru a  pune în evidență capacitatea NATO de a apăra liniile maritime de comunicații între America de Nord și Europa. Printre cele 20 de nave care participă la exercițiul Steadfast Defender se află portavionul pilot HMS Queen Elizabeth al Royal Navy, aflat la prima sa misiune.

Secretarul  general al Nato Jens Stoltenberg i s-au alăturat în vizită ministrul portughez al apărării, João Gomes Cravinho, președintele Comitetului Militar, șeful aerian, mareșalul Sir Stuart Peach, comandantul suprem aliat, generalul general Tod Wolters, și primul amiral al lordului mării Tony Radakin.

Secretarul general Jens Stoltenberg al NATO a declarat că ”Regina Elisabeta HMS este o un exemplu, a contribuției vitale a  Regatului Unit la NATO. „Primul portavion din lume conceput să opereze avioane de luptă de a cincea generație – de pe aceste punți, Regina Elisabeta proiectează puterea de a ne păstra pe toți în siguranță. Ea poartă marinari americani. Este protejată de o fregată olandeză și se îndreaptă spre Pacific. Deci, acesta este un exemplu perfect al Europei și Americii de Nord care lucrează împreună în NATO pentru securitatea noastră colectivă ”, a  declarat acesta.

Exercise Steadfast Defender, care se desfășoară în perioada 12 mai – 22 iunie 2021, este cel mai mare exercițiu al NATO din acest an. Acesta își propune să testeze disponibilitatea Alianței și mobilitatea militară, cu forțe care se desfășoară pe uscat și pe mare, din America de Nord până în regiunea Mării Negre și în largul coastei Portugaliei. Douăzeci de nave, 60 de avioane, 500 de vehicule și peste 9.000 de angajați participă la exercițiu, despre care dl Stoltenberg a spus că „reflectă hotărârea NATO de a descuraja și apăra în zona euro-atlantică”.

Exercițiul implică, de asemenea, desfășurarea în România a forței de pregătire ridicată de 4.000 de oameni a NATO și mișcarea rapidă simulată a forțelor și echipamentelor aliate în întreaga Europă. Steadfast Defender 2021 este primul test pe scară largă al structurii de comandă adaptate a NATO, cu implicarea celor două noi comenzi ale NATO – pentru Atlantic în Norfolk, Virginia și pentru logistică în Ulm, Germania. Mai târziu,  Jens  Stoltenberg a participat la reuniunea informală a miniștrilor apărării ai Uniunii Europene de la Lisabona pentru discuții pe o serie de subiecte, inclusiv cu privire la consolidarea în continuare a legăturilor NATO-UE, precum și la ascensiunea Rusiei, Afganistanului și Chinei.

Un contingent de aproximativ 150 de militari din toate categoriile de forţe ale Armatei României a fost dislocat joi, în Centrul de instruire al Forţelor Terestre ale SUA pentru Europa şi Africa (USAREUR-AF) din Grafenwohr, Germania, pentru a încadra, alături de militarii USAREUR-AF, celulele de răspuns (RC) pentru exerciţiul de comandament DEFENDER Europe 2021 Computer Assisted Exercise/Command Post Exercise (CAX/CPX), în sprijinul Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est (HQ MNC-SE)”, se precizează într-un comunicat al MApN.

În aeastă săptămână, s-a realizat dislocarea în România a aproximativ 100 de militari din cadrul Comandamentului Corpului Aliat de Reacţie Rapidă (HQ ARRC) din Marea Britanie şi integrarea acestora în structurile specifice HQ MNC-SE pregătite pentru exerciţiu. În anul 2020, capacitatea operaţională a HQ ARRC a fost reconfirmată, iar, din această perspectivă, experienţa HQ ARRC este valoroasă pentru operaţionalizarea HQ MNC-SE. Cooperarea dintre HQ MNC-SE şi HQ ARRC se desfăşoară în baza parteneriatului – Mutual Training Support Agreement (MTSA) – prin care HQ ARRC oferă sprijin şi expertiză HQ MNC-SE în vederea realizării Capabilităţii Operaţionale Iniţiale (IOC) în acest an şi, ulterior, a Capabilităţii Operaţionale Finale (FOC) până în anul 2024. DEFENDER Europe 21 este un exerciţiu multinaţional întrunit, de mare amploare, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Terestre ale SUA pentru Europa şi Africa (USAREUR-AF), având ca scop creşterea capacităţii de reacţie şi a nivelului de interoperabilitate cu forţele ţărilor membre ale NATO şi partenere. Aflat în plină desfăşurare, exerciţiul DEFENDER-Europe 21 integrează aproximativ 28.000 de militari aparţinând forţelor militare aliate şi partenere din 26 de naţiuni, care se instruiesc, simultan, în peste 30 de zone de antrenament în 12 ţări.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share