30/10/2020

„Enciclopedia scriitorilor români de pretutindeni”, o enciclopedie a mileniului III

Una dintre cele mai prestigioase cărți „Enciclopedia scriitorilor români de pretutindeni”, a apărut de curând în colecția „Pasărea Phoenix” , la Tipografia Centrală Chișinău, Republica Moldova, sub directa coordonare a academicianului Mihai Cimpoi și a scriitorului Traian Vasilcău.
Cartea conține 1200 pagini și cuprinde biografia a peste 1000 de scriitori de limbă română de pe întreg mapamondul. Spicuim doar câteva nume din Banatul românesc și cel sârbesc: Liliana Ardelean, Gheorghe Azap, Ion Marin Almăjan, Slavco Almăjan, Ioan Baba, Veronica Balaj, Paul Eugen Banciu, Vasile Barbu, Rodica Binder,Stejărel Ionescu, Cornel Ungureanu, Doclin Octavian, Geo Găletaru și Ion Scorobete. Sunt doar câteva nume dintre scriitorii bănățeni, care și-au prezentat biografia în propria lor viziune.
După cum spunea însuși academician Mihai Cimpoi, volumul de față este,” un mare cerc al scriitorilor români de aici, și acum din frontierele românești și din afara lor, adică de pretutindeni, după cum spunem în mod curent.”
Enciclopedia de față demonstrază încă odată faptul că scriitorii români au forță și voință, în rostirea scrisă a cuvântului, invitând cititorii să pășească în casa cuvântului lor, să pătrundă cu totul în intimitatea lor, iar prin ceea ce citesc îi face pe aceștia să se simtă una cu scriitorul, să se simtă “ACASĂ”, deoarece cum spune un vers eminescian “În mine bate inima lumii” , care nu e decât o bătaie, sau mai multe ale inimii din pieptul fiecărui scriitor în pieptul fiecărui cititor.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share