Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

FINALIZAREA INTERVENȚIEI DE LA BISERICA DIN GURASADA

 Biserica de la GURASADA din județul Hunedoara a fost salvată de la distrugere, de voluntarii implicați în amplul proiect ”AMBULANȚA PENTRU MONUMENTE”- Transilvania  Sud.
”Un alt monument aflat pe lista indicativă a patrimoniului mondial UNESCO este salvat datorită donaților și share-urilor voastre. N-avem cuvinte de mulțumire. Și să vă mai spunem ceva: atunci când o duceam mai greu cu strângerea fondurilor și eram deznădăjduiți, un voluntar ne sună să ne spună că un grup de credincioși dorește să ne doneze 20.000 Eur, aproximativ jumătate din cât ar fi costat toată lucrarea. N-am fi fost aici,  fără acei oameni inimoși.
Am amânat mult anunțul în speranța că vom reuși până în acest moment să intervenim, în plus, și asupra turnului clopotniță care, e adevărat, nu are probleme atât de mari. N-am reușit încă, dar vestea bună este că parohia a achiziționat cu ajutorul sprijinului de la Consiliul Județean Deva șindrila necesară.
Cu ce a fost diferită această intervenție de celelalte? Pai, în primul rînd că am confecționat pentru prima dată șindrilă horjită din stejar, un element unic în România, care aproape că a dispărut și pe care l-am mai identificat doar pe 4 biserici. Cea veche de pe biserica din Gurasada a fost confecționată de baci (baciu) Traian dintr-o localitate de pe Valea Zamului în urmă cu 35 de ani.
Vă lăsăm în continuare în compania coordonatoarei noastre Diana Oprea (una dintre voluntarele noastre care între timp a devenit arhitect) cu prezentarea jurnalului de șantier.
„Intervenția de la Gurasada a avut loc în septembrie 2021, fiind aproape ultima din acel an, dar cu siguranță cea mai așteptată datorită vechimii și valorii monumentului pe care aveam să intervenim.
Monumentul medieval biserica „Arhanghelul Mihail” din Gurasada, județul Hunedoara (secolul XIII) este unul dintre cele mai vechi și valoroase monumente românești (sec. XIII) și este înscrisă pe lista indicativă a patrimoniului mondial UNESCO din anul 2019. Biserica are o arhitectură unică, formată dintr-un patrulob alungit care adăpostește zona sacră și naosul, un corp rectangular ca pronaos și un turn clopotniță adosat. Pictura murală aflată la interior, pe suprafața patrulobului datează din 1765, iar sub ea a fost descoperit un strat mult mai vechi de pictură care nu a fost cercetat încă și care posibil să fie din secolul 14-15.
Totuși, în 2020 aceste straturi erau în mare pericol de degradare din cauza infiltrațiilor de apă, care pătrundeau prin vechea învelitoare (bătută în 1989) până în interiorul bisericii, degradând totodată elementele structurale ale șarpantei.
Scopul intervenției noastre a fost asigurarea acoperișului prin înlocuirea învelitorii de șindrilă degradate și prin lucrări de reparații asupra șarpantei fără modificarea structurii și a aspectului arhitectural.
După ce ne propuseserăm o intervenție aici încă din 2020, și renunțaserăm din cauza lipsei de fonduri, știam că a ne întoarce însemna a ne lovi din nou de aceeași problemă. Totuși, între timp căutaserăm idei și soluții și aveam de gând să facem tot ce era posibil pentru a ne duce planul la capăt.
La începutul lui 2021, în iarnă, am inițiat cu sprijinul RUF  o campanie de strângere de fonduri pe Facebook: „ACOPERIȘ PESTE „AFFRESCO”, APOI ÎN UNESCO!”.
Campania lansa un apel la nivel național pentru sprijin în achiziționarea materialelor, plata meșterilor, cazarea și mesele voluntarilor. Materialul învelitorii a fost unul special și costisitor – șindrilă din lemn de stejar bătută în strat dublu, care avea să prelungească viața monumentului cu 40-50 de ani în așteptarea unei restaurări complete.
Voluntarii s-au implicat cu luni bune înainte de intervenție, alegând să-și creeze propriile strângeri de fonduri și să răspândească vestea că aveam nevoie de ajutor. Contribuția lor a fost pe măsură și în timpul intervenției: peste 70 de oameni au lucrat și învățat pe șantierul desfășurat la Gurasada în toamna lui 2021.
Cum a decurs șantierul?
După instructajul voluntarilor și o scurtă introducere în istoria monumentului, ne-am apucat de treabă. Am început cu decopertarea vechii învelitori din stejar, care, deși degradată, nu s-a lăsat dată jos prea ușor. După, pentru a fi cât mai eficienți, am format trei module de lucru, două la sol și unul pe acoperiș:
– Primul modul a fost un atelier de dulgherie, unde erau realizate elementele care aveau să completeze/ înlocuiască acele elemente ale șarpantei care erau degradate.
– În al doilea modul s-a cioplit șindrilă. Fiind realizată din stejar, un material dur și puțin flexibil, și având o grosime de aprox. 3 cm, fiecare bucată de șindrilă a trebuit cioplită pentru obținerea formei dorite, dar și pentru a se îmbina cât mai bine, în special la colțuri și în zonele de dolie. A fost nevoie de mulți voluntari și de muncă susținută pentru ca cei care băteau să aibă tot timpul șindrilă cioplită. Toporiștile ți baltagele numeroase răsunau de dimineața până seara. Aici se auzeau și cele mai bune glume.
-Al treilea modul a fost cel mai complex pentru că se desfășura direct pe acoperiș. Acolo se asamblau, se îmbinau și se potriveau toate elementele lucrate la sol- căpriori, aruncători, cosoroabe, dar și jugurile de legătură între lonjeroane și cosoroabe. Au fost schimbați lații de pe întreaga suprafață a șarpantei, ca apoi să se poată bate șindrila horjită din stejar, așezată în dublu strat.
Până la finalul intervenției au fost bătute aprox. 9000 de șindrile, acoperind primul turn și biserica, adică cele mai vechi elemente ale construcției. Din păcate, timpul și fondurile limitate nu au permis schimbarea învelitorii și pe cel de-al doilea turn atunci, însă avem în vedere acest aspect și ne propunem încă o intervenție acolo în 2024, pentru a bate restul de 4500 de șindrile rămase.
Odată cu începerea lucrărilor, curioși de munca noastră, locuitorii din Gurasada au început să ne viziteze pe șantier și să ne întrebe cum pot contribui. Comunitatea a susținut mesele meșterilor și ale voluntarilor prin strădania dlui. primar Silviu Nan. Doamna Rodica de la Pensiunea Rodica ne-a așteptat zilnic cu mese delicioase. După masa de seară ne strângeam cu toții la Gurasada Park, unde erau cazați cei mai mulți voluntari, pentru focul de tabără nelipsit.
Nu în puține zile am primit tot felul de bunătăți pe șantier, de la plăcinte până la virșli, dar și materiale de construcții. Cel mai surprinzător gest a fost al unui șofer de tir care a trecut câteva zile la rând pe lângă biserică, unde ne-a văzut prezenți neîncetat, iar într-o zi s-a oprit și ne-a lăsat o ladă cu mere, ca apoi să revină și a doua oară.
Ileana Burnichioiu a fost alături de noi pe șantier timp de o săptămână. De la ea am învățat „cum să ne uităm în jurul nostru” atunci când lucrăm pe un asemenea șantier, la ce să ne uităm și cum să interpretăm indiciile care vorbesc despre istoria monumentului.
Colegii de la Ambulanța Muntenia, Bogdan și Andreea, ne-au vizitat și ne-au instruit în folosirea dronei.
Am fost onorați să facem parte din serialul National Geographic „Europe from above” Sezonul 4, în care șantierul de la Gurasada a fost surprins în cadre excepționale. Aici filmulețul care descrie munca noastră: https://www.nationalgeographic.co.uk/…/europe-from…

Ca la fiecare intervenție, au existat și momente provocatoare: furtuna de la mijlocul desfășurării șantierului, când o parte din pod era expusă, ne-a dat mari emoții. Din fericire, colega noastră Nico, a reușit să coordoneze lucrurile în așa fel încât biserica și pictura din interiorul ei să fie protejate cu prelatele pe care le aveam la noi. A durat două zile până ce bocancii noștri de șantier s-au uscat complet, dar a meritat cu desăvârșire!
În zilele de duminică am vizitat monumente importante din județul Hunedoara. În prima săptămână, cetățile dacice Costești – Cetățuie și Sarmizegetusa Regia, unde am avut parte de un ghidaj special. Duminica următoare am vizitat biserica din Densuș și am făcut un picnic mare în frumoasa localitate Râu de Mori. Acolo am vizitat prima dată Mânăstirea Colț și apoi am urcat până sus, la ruinele Cetății Colț – cetatea cnezială a Cândeștilor.
Șantierul de la Gurasada a fost unul special, atât datorită valorii monumentului și contextului în care am lucrat, dar mai ales datorită sentimentului de echipă pe care l-am simțit alături de voluntari. În majoritatea zilelor au fost peste 30 de participanți la șantier, mulți dintre ei la prima lor intervenție. Voia bună, dorința de a învăța și de a contribui în bine au setat starea șantierului, iar noi ne amintim cu drag de atmosfera de atunci. Mulțumim tuturor!
Voluntari: Elena Afetelor, Ioaneș Alexandra, Budea Paul, Vălean Laura, Buda Andrei, Sînziana Maria Stănese, Ana Sisoi, Năsălean Mădălina, Panici Slageana, Popa Radu, Fancsali Andras, Adina Azaleea Cojocaru, Stoian Diana-Corina, Diana Ilie, Ioana Georgescu, Botaș Cristiana-Lavinia, Lolea Elena-Teodora, Voican Mara-Ioana, Avramescu Ana, Dumitru Anita, Voiculescu Eliza, Luca Misosniky, Alex Motiu, Diana-Valentina Burlacu, Ursachi Ionuț-Valerian, Matei Cezara, Bianca-Alexandra Coroamă-Nistor, Ivanovits Andrei, Mădălina Codreanu, Marinescu Ștefania, Cristina Vrabie, Adelina Scorobete, Borșan Naomi Ioana-Maria, Preda Daniela-Andreea, Manole Laura, Barbuceanu Andreea Ioana, Dragomir Ștefan Cristian, Popescu Ioana-Otilia, Parpalea Ana, Alma Vasile, Lara Antone, Andrei Popescu, Adrian Stan, Mella Patrcia-Marina, Teodora Verman, Mihai Cristian Sava, Valentin Cristea, Vlad Cristea, Diana Oprea, Cinzeacă Elena-Gabriela, Gheorghiță Ioana, Necula Andra-Teodora, Nelu Alexandru-George, Ramona Curelea-Marin, Laura Almăjan, Luca Madalina, Udrea Gabriela, Ileana Burnichioiu, David Rareș, Edi Negrea.
Voluntari din comunitate:
Mulțumim familiei de doctori, Iulia și Claudiu Resiga, precum și lui Dragoș, care ne-au pus la dispoziție doup   camere pro bono și ne-au ajutat de câte ori aveam o nevoie. Mihai Vasiu și familia Rus au fost cei care ne-au adus mâncare de mai multe ori. Domnul Mircea din sat ne-a ajutat cu tractorul.
Donatori din comunitate: Fam. NAN SILVIU, Fam. LUPSA CORINA, Fam. CHIFOR AURA, Fam. DEHEL SANDU, Fam. JURCA CRISTINA, Fam. MARIS DANIEL, Fam. RUS ADRIAN, Fam. HERMAN ANETA, Fam. HERMAN ANTONIE, Fam. POPA MIRCEA, Fam. MURA FLORICA, Fam. BUSTEA ADRIANA, Fam. HAIDA FELICIA, Fam. JINARIU VASILE, Fam. CRACIUN ANDREI, Fam. MARIAN ADELA, Fam. IACOB ADINA, Fam. BRANDA ALEXANDRINA, Fam. BALASOIU CAMELIA, Fam. SUCIU FELICIA, Fam. DAN MAGDALENA, Fam. TULBURE DELIA, Fam. BAICAN NICOLAE, Fam. DAN MARIA MAGDALENA, Fam. CERBICEANU MIHAELA, Fam. HOBORICI NICOLETA, Fam. RESIGA IULIA, Fam. MIHU RODICA, SC. HOWELING S.R.L., Fam. LUCA FLORIN, Fam. VASIU MIHAI, Fam. MEDREA CORNEL MIRCEA, Fam. HERCIU DANIEL, Fam. MUNTEAN GHEORGHE, Fam. OPREAN DINEL, Fam. CHIRILA VASILE, Fam. JINARIU NICOLAE, Fam. BARBU DAN, Fam. OLARI MARIUS, Fam. MARINA FLORIN. Mulțumim și doamnei Elena Filimon pentru suma importantă donată.
Donatori care au deschis pagini de fundraising prin RUF:
Eugen Vaida, Ileana Burnichioiu, Silvestru Sergiu, Razvan Stanciu, Mihai Sava, Ruxandra Cibu Deaconu, Tania Mirela Criste, Veronica Vaida, Simona-Loredana Bogdan, Ana Rubeli, Alexandra Teodor, Diana Iabrasu, Alina Curea, Bianca Sferle, Barbu Bogdan, Edi Negrea, Eusebiu Lehene, Daria Frunză, Gliogor Mihaela, Eurogecon S.R.L., Biroul De Consultanță Axis S.R.L., Davidel Raluca, Balan Bogdan, Visan Horia Alexandru, Kovacs Mihai, Vamesu Ancuta, Ciobanu Sorin, Bardasan Adrian, Zaharia Laura Ioana, Heinz Lahni, Elena Filimon, Andreeatex SRL. Suma adunată din donații s-a ridicat la 34.679 de lei.
Alți donatori: 20.000 Eur
Coordonatori tehnici: Nicoleta Marian, Eugen Vaida
Coordonatori logistici: Oprea Diana, Veronica Vaida
Meșterii care au bătut șindrila: Mihai Bălin, Maria Bălin, Florin Moldovan, Dumitru Bud, Bogdan Berinde.
Confecționarea șindrilei: atelierul meșterului Dorel Anghel Ștefan cu bunăvoința dlui Ciprian Ștefan, directorul CNM Astra.
Parteneri: Parohia Ortodoxă Română Gurasada
Mulțumim pentru sprijin Părintelui Dragoș Ștefănescu. Ne-am bucurat atunci când Preasfințitul Părinte Episcop Gurie ne-a vizitat și ne-a adus de-ale gurii. Ne-a întristat vestea decesului acestuia, primită la foarte scurt timp după încheierea intervenției.
Sponsori: Primaria Comunei Gurasada, Gurasada Park (ne-a oferit o reducere pentru cazarea voluntarilor și a meșterilor),  RUF, PROFI și DEDEMAN.
Mulțumim și colegilor noștri, Călin Șuteu și Diana Iabrașu, care ne-au ajutat să facem filmulețul de promovare atunci când am lansat campania de fundraising pe facebook.
La final dorim să le mulțumim sponsorilor noștri strategici,  fără de care munca noastră nu ar putea fi posibilă. Intervenția s-a realizat în cadrul proiectului „Ambulanţa pentru monumente”, proiect inițiat de Asociația Monumentum și sprijinit de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea” au transmis organizatorii șantierului de restaurare.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share