Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Guvernul a decis noi măsuri pentru derularea PNDL și PNI ”Anghel Saligny”

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Guvernul a aprobat astăzi, prin Ordonanță de urgență, instituirea unor măsuri în derularea Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și a Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny” (PNI AS)

Astfel, pentru PNDL, se instituie posibilitatea de depunere a unei noi solicitări de suplimentare, o singură dată, pentru finanțarea cheltuielilor strict necesare pentru finalizarea obiectivelor incluse în cele două etape ale programului. Solicitările se pot depune de către beneficiari cu cel puțin trei luni înainte de data expirării contractului de finanțare sau până la 31 decembrie 2023 de către beneficiarii care nu au depus nicio solicitare de transfer până la data intrării în vigoare a ordonanței.

În cadrul PNDL II sunt nefinalizate un număr de 2.807 obiective de investiții, cu o valoare alocată de 17,604 miliarde lei, din totalul de 7.137 de obiective finanțate.

Dintre acestea, 755 sunt din categoria drumuri, cu o valoare alocată de 7,67 miliarde lei; 661 sunt aferente infrastructurii de apă și canalizare, valoarea alocată fiind de 6,2 miliarde lei; 559 sunt școli, cu o valoare alocată de 1,429 miliarde lei, 361 grădinițe și creșe, cu o valoare alocată de 700 milioane și 228 unități sanitare, cu o valoare alocată de 723 milioane.

Din acestea, un număr de 16 obiective de investiții, cu o valoare de 35.942.025,46 lei, în cadrul PNDL I, respectiv un număr de 216 obiective, cu o valoare de 949.608.601,92 lei, în cadrul PNDL II, nu au solicitat niciun transfer de sume de la bugetul de stat în baza contractului de finanțare și nici nu au transmis contractele de achiziție publică atribuite în vedere realizării obiectivelor finanțare prin program.

Prin Programul „Anghel Saligny”, județul Hunedoara a primit, în total, 1.076.408.336,15 de lei pentru 157 de obiective de investiții din domeniul infrastructurii rutiere, al rețelelor de alimentare cu apă, canalizare și gaze naturale.

Din aceste fonduri, peste 930 de milioane de lei sunt destinate finanțării proiectelor depuse de comunele, orașele și municipiile din județ.

Creditele de angajament disponibile pentru PNDL sunt în cuantum de aproximativ două  miliarde lei, sumă considerată suficientă pentru punerea în aplicarea a prezentului proiect de act normativ.

La acest moment au fost efectuate plăți în cuantum de 1,6 miliarde lei, aferente solicitărilor de plată depuse în primele 8 luni ale anului 2023, fiind depuse cereri neonorate în cuantum de 1,181 miliarde lei. Sumele disponibilizate și cele economisite din program, sume rezultate din dezangajări din contracte în urma finalizării procedurilor de achiziții, a necesității încadrării în standardele de cost, a modificărilor intervenite în etapele de proiectare etc, și din economii la alocări sunt în cuantum de aproximativ 1,5 miliarde lei.

Actul normativ aprobat,   propune crearea cadrului legal pentru ca beneficiarii,  care se află pe lista aprobată prin ordin cu obiective de investiții din categoria drumuri și/sau poduri să încheie contracte de finanțare chiar dacă, pe același amplasament,  se realizează investiții din categoria apă/canal prin POIM, cu mențiunea ca operatorul regional al serviciului de alimentare cu apă și/sau canalizare să declare că,  soluția tehnică nu implică intervenții asupra drumului finanțat în cadrul PNI AS.

În situația în care, la expirarea termenului de 31 decembrie 2023, inclusiv, beneficiarii prevăzuți la alin. (1) nu au solicitat niciun transfer de sume de la bugetul de stat în baza contractelor de finanțare și nu sunt în procedură de atribuire a contractului de achiziție publică, nu au solicitat suplimentarea sumelor în temeiul prezentei ordonanțe de urgență sau încetarea contractului de finanțare, contractele de finanțare în care aceștia sunt parte,  încetează de drept.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share