În curând la Timişoara, transplant de rinichi şi de ficat

Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timişoara va fi timp de câteva zile gazda unui invitat de seamă. Este vorba despre prof. dr. Giuliano Testa, medicul care a realizat cu succes primul transplant de uter, pacienta fiind deja însărcinată, urmând să nască.

Giuliano Testa, este şeful Clinicii de Transplant de la Universitatea Baylor Dallas, şi a susţinut în faţa mai multor medici şi specialişti o conferinta cu tema: “Ablatia metastazelor hepatice prin radiofrecventa cu abord laparoscopic”. Totodată, va realiza şi câteva demonstraţii operatorii la Clinica I Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.

Medicii și profesorii timișoreni  prezenţi la conferinţă vor ca în spitalele şi clinicile de pe Bega în cel mai scurt timp să se poată face transplant de organe, care în prezent se fac în Cluj sau Bucureşti.

”Ne gândim de ceva vreme la realizarea intervențiilor chirurgicale, precum transplantul oragenlor și mai ales transplantul de rinichi, la Timișoara. Ne dorim acest lucru nu doar din rațiuni emoționale, ci și din rațiuni practice și de necesitate. Cred că este important să avem un impuls și încredere și din altă parte. Acum există o lege a transplantului. Recoltarea se face prin programul național de transplant. Însă nu este normal să nu se facă transplant în Timișoara. Colectivul care ar putea fi implicat în transplant a ajuns la maturitate și poate executa aceste manevre. Circuitele necesare se pot pune în funcție în doar 6 luni. Asta dacă este dorință strategică, politică, la nivel academic. Echipa de la Spitalul Județean poate efectua aceste transplanturi”, spune Marius Raica, rector al UMF Timişoara.

Pentru că astfel de centre nu prea există în ţară, medicii timişoreni sunt nevoiți să trimită pacienții în alte centre sanitare de specialitate, acestea fiind puţine se fac liste de aşteptare, mulţi dintre pacienţi murind până le vine rândul la operaţie. În plus mai este nevoie şi de un sprijin, în special venit de la Ministerul Sănătății, dar momentan lipseşte atât  baza materială cât şi echipa de medici specialist, în acest domeniu.

”Avem nevoie de o echipă. S-au terminat vremurile când unul singur era, care să facă acest lucru. Este o muncă în echipă. Vorbim aici de un chirurg, anestezist, pentru transplantul renal, și nefrolog. O astfel de echipă se formează în 2 – 3 ani. Trebuie să lăsăm oameni formați, pentru a merge totul bine.”

Profesorul Giuliano Testa, medic chirurg, cel care a realizat cu succes primul transplant de uter, este Doctor Honoris Causa de mulți ani al Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, se află în vizită în municipiul de pe Bega, cu scopul de a împărtăși experiența sa profesională, cu medicii specialiști din Timișoara.

Zilele acestea, va susține o serie de training-uri, precum ”Ablația metastazelor hepatice prin radiofrecvență cu abord la paroscopic”, în cadrul Universității de Medicină pentru viitorii medici chirurgi. În cadrul zilei de mâine, doctorul Testa va face demonstraţii operatorii la Clinica I Chirurgie din cadrul Spitalului Județean din Timișoara.

”Mulțumesc pentru această invitație și în special medicilor timișoreni, precum Sorin Olariu. Am mai fost în Timișoara de cel puțin 10 ori. Prima dată am venit în 1998. Sunt un chirurg expert în ceea ce privește transplantul de ficat, de rinichi, pancreas, intestine. Am o experiență de 20 de ani în medicină. Pentru mine a fost mereu o plăcere și o onoare să fiu aici, în Timișoara. În 2005 am avut una dintre cele mai mari realizări la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara. Am fost onorat să primesc titlul de Doctor Honoris Causa. De asemenea îmi doresc să văd cum evoluează această experiență, a transplantului, în Timișoara”,spune  Giuliano Testa.

UMFVBT va avea în continuare o strânsă colaborare cu Giuliano Testa, care se va implica direct în trimiterea medicilor timişoreni, pentru specializare la centru de transplant din Dallas.

Stejarel Ionescu

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share