Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

În ziua în care vom uita de Eminescu, vom uita de țară! Omagierea poetului național al românilor ar trebui realizată, în primul rând, prin fapte!”

15 ianuarie este ziua inegalabilului poet Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale. Anul acesta s-au  împlinit  173 de ani de la nașterea poetului național al românilor, cel care este și va fi geniul absolut al lirismului și spiritului românesc.

Organizația PUSL a Municipiului Timișoara a organizat cu ocazia Zilei Culturii, o ceremonie de depunere de flori la statuia Marelui Poet Mihai Eminescu, în Timișoara, în semn de omagiu și neuitare a Marelui poet nepereche.

Ceremonia a avut loc la ora 11.00 și a fost o manifestare culturală la care au participat europarlamentarul și vicepreședintele PUSL Maria Grapini și liderul județean PUSL Timiș, Titu Bojin, eveniment care a reunit oameni de cultură, personalități ale vieții publice și iubitori ai poeziei eminesciene.

După această ceremonie culturală, ziua culturală a umaniștilor a continuat prin realizarea “Cafenelei Culturale”, inițiată cu mulți ani în urmă de umanista Maria Grapini, unde au participat oameni de cultură, precum poeta și membra Uniunea Scriitorilor din România, Veronica Balaj și istoricul literar, doamna Viorica Bălteanu, poeta din Rovinari, Lavinia Stămătoiu, dar și români care trăiesc în Marea Britanie.

“Pe 15 ianuarie, comemorăm 173 de ani de la nașterea neegalatului poet, Mihai Eminescu, dar marcăm și Ziua Culturii Naționale.
Aduc, astăzi, un omagiu marelui poet, prozator, jurnalist, dar si unui mare iubitor de Patrie. Consider, de asemenea, că omagierea lui Mihai Eminescu ar trebui realizată, în primul rând, prin fapte!
Să ne iubim țara, să luptăm pentru ea, să o apărăm, să o promovăm și să ne implicăm pentru a o face mai bună, mai frumoasă și mai respectată în toată lumea. Eminescu ar trebui să fie inspirația fiecărei generații în modul cum își reprezintă națiunea din care face parte și cum își iubește țara! Eminescu este unic în lume! În ziua în care vom uita de Eminescu, vom uita de țară! Lui Eminescu trebuie să-i aducem un uriaș omagiu în fiecare zi, iar vasta sa operă trebuie predată în școli! România merită să fie cunoscută prin ceea ce are mai de preț: tradiții, cultură, artă, inteligență, talent.
Toți românii, dar mai ales cei care și-au asumat să conducă, ar trebui să aibă în minte, în suflet și în acțiunea lor, aceste versuri ale marelui Poet:
Sunt ultimul romantic, al țării mele sfinte.
Vă spun la despărțire, doar câteva cuvinte:
Eu am cântat natura, și tei, și flori albastre,
Iubirea țării-am pus-o, în inimele voastre,
Mă duc și las în urmă, o preafrumoasă țară,
Pe care s-o cinstiți, n-o faceți de ocară!
Copii ai sfintei Dacii, feciori de daci și geți,
Cântați în mii de versuri, de barzi și de poeți.
Feciori ai lui Zamolxe, al Geei popor sfânt!
Să nu lăsați străinii să ia acest pământ!
Eu plec pe alt pământ, să mă însoțesc cu zeii,
Voi, pe pământul țării, să vă purtați ca leii!
Luceafăr strălucind în pagini literare,
Asupra voi veghea, cu razele-mi astrale,
Pribeag nu voi mai fi, bătut de mii de gânduri,
Doar flori de tei de-asupra-mi, s-or cerne…
Rânduri, rânduri!”
Deși Ziua Culturii Naționale este sărbătorită, simbolic, în 15 ianuarie, cultura trebuie susținută și promovată în fiecare zi.
La mulți ani, culturii românești, și să nu uităm niciodată că ne putem indentifica în lume, ca popor, prin cultura noastră!”a transmis europarlamentarul Maria Grapini.
Prin acțiunea organizată, PUSL Timișoara dorește să marcheze importanța și valoarea literară a lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai mari poeți români, care a lăsat o moștenire culturală prețioasă și care continuă să inspire generații întregi. Organizația PUSL Timișoara își dorește să contribuie la păstrarea și promovarea valorilor culturale ale țării, prin organizarea de evenimente și acțiuni similare.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share