Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Jurnal de călătorie elvețiană…Pe urmele lui Byron la Château de Chillon

Château de Chillon

Château de Chillon este un castel situat pe o insulă de pe Lacul Geneva (Lac Léman), la sud de Veytaux în cantonul Vaud. Se află la capătul estic al lacului, pe malul îngust dintre Montreux și Villeneuve.
Debarcaderul este la câțiva pași de castel. Malurile sunt ziduri de piatră, parcă parte din castel. O alee străjuită de copaci umbroși te conduce într-o mică curte în care găsești primele informații despre castel.
Castelul Chillon este o structură surprinzătoare, un ansamblu de 100 de clădiri independente, conectate între ele într-un tot. Cele mai vechi părţi ale castelului datează de la mijlocul secolului al XII-lea, edificiul fiind pentru mulţi ani casa conţilor/ducilor din Savoia. Castelul a fost extins puternic începând cu secolul al XIII-lea, istoria regiunii fiind una bogată şi plină de evenimente.
La intrare poți închiria un iPhone cu o aplicație care te poartă în toate cele 47 de încăperi numerotate vizibil într-un traseu foarte clar și ușor de urmărit. Tot ce ai de făcut este să urmezi traseul, să apeși pe link-ul cu numărul camerei /încăperii și să asculți.
Primul lucru pe care îl remarci sunt două urme galbene de pași. Pe una din ele scrie că ești invitat să calci pe urmele lui Byron. Ție ți se aprind beculețele. Uiți de costurile suplimentare în roaming și deschizi netul.

Byron??? La Chillon?

Da! Dar pentru a afla povestea trebuie să privim în trecutul castelului.
De la mijlocul secolului al XII-lea, castelul era casa de vară a Contele de Savoia, care păstra o flotă de nave pe lac. În timpul războaielor de religie din secolul al XVI-lea, a fost folosit de conții/ducii de Savoia pentru a găzdui prizonieri. Cel mai faimos prizonier a fost probabil François de Bonivard, călugăr, prior de Sf. Victor din Geneva și politician care a fost închis acolo în 1530 pentru apărarea patriei sale de ducii de Savoia. De-a lungul detenției de șase ani, de Bonivard a pășit doar atât cât i-a permis lanțul cu care era legat de un stâlp. Lanțul și stâlpul sunt încă vizibile. Pietrele care țin loc de pardoseală sunt tocite de pașii lui Bonivard.

Byron la Chillon

La 22 iunie 1816, Lord Byron și prietenul său Shelley navigau pe lacul Léman și s-au oprit pentru a vizita Château de Chillon. După ce a vizitat castelul și a mers prin temnița în care a fost închis Bonivard. Byron a fost inspirat din povestea lui Bonivard și a compus Sonetul lui Chillon, iar mai apoi poemul „Prizonierul din Chillon”.
Mergând pe urmele lui Byron, ajungi în temnița lui Bonivard. Castelul pare sa, iasă din lac. Din loc în loc, ferestre sau uși zăbrelite lasă să se vadă lacul și să se audă clipocitul apei lovindu-se de ziduri. Temnița are doar o mică spărtură prin care intră un strop de lumină. Îți imaginezi chinul omului care a, stat închis, legat ca un câine în lanț într-un întuneric aproape total. Ca să ajungi la temniță străbați culoare, urci și cobori trepte săpate în stâncă. Te înfioară încăperea în care se află o spânzurătoare. Te înfioară cruzimea ducelui de Savoia și abia aștepți să ieși. O placă de bronz amintește de Byron, un panou mare de pe care zâmbește Byron îți oferă informații și înaintezi pe traseu urmându-i pașii. Ca să ieși la lumină treci printr-un culoar îngust în care urcușul pe scări te obligă să atingi pereții reci și aspri.
Restul încăperilor te poartă prin istoria frumoasă a castelului și nobilimii medievale. Cele câteva piese de mobilier rămase din acele vremuri au fost restaurate și conservate cu grijă. Sala meselor, sala blazoanelor, sala armelor…crenelurile…turnurile de supraveghere îți amintesc de castelul Corvinilor, de cetățile și fortărețele de acasă. Oftezi ușor, a dor de casă.
Îți trece repede în magazinul de suveniruri.

File de istorie la Château de Chillon

Ai parcurs în cele aproape trei ore o filă din istoria Elveției și realizezi că indiferent ce ar spune unii și alții, România are filele ei de istorie la, fel de interesante, de glorioase sau întunecate ca orice alt stat european.
Ar mai fi de spus că în 1536 castelul a fost capturat de o forță genevoisă și berneză. Toți prizonierii, inclusiv de Bonivard, au fost eliberați. Castelul a devenit reședința executorului judecătoresc Bernez până când Chillon a fost transformat în închisoare de stat în 1733.
Această perioadă berneză a fost urmată de perioada Vaudois care a început în 1798. Francofonii din Vaud i-au alungat pe cei de limbă germană, au declarat Republica Lemanică și au invitat trupele franceze să-i ajute să mențină autonomia față de ceilalți elvețieni. Când francezii s-au mutat și ocupat cantonul Chillon, castelul a fost folosit ca depozit de muniții și arme.
Istoria lui, poziția au făcut ca de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, castelul să atragă scriitori romantici. De la Jean-Jacques Rousseau la Victor Hugo prin intermediul Alexandre Dumas, Gustave Flaubert și, desigur, Lord Byron.
Ai plecat de la castel încărcată de emoție și ai avut nevoie de câteva minute ca să revii în lumea secolului XXI.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share