24/07/2021

Liderul PPUSL Daniel Ionașcu cere redeschiderea bisericilor și cimitirelor

Daniel Ionașcu, președintele executiv al Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), a trimis ieri  10 mai, o scrisoare deschisă către Președintele României, Klaus Iohannis, Premierul României, Ludovic Orban, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și ministrul Afacerilor interne, Marcel Vela, prin care face un nou apel pentru redeschiderea bisericilor și cimitirelor și solicită un răspuns în scris, până marți, 12 mai, adresat tuturor românilor.
În caz contrar, Daniel Ionașcu anunță că va apela la instanță pentru respectarea dreptului la credință al milioanelor de credincioși.

”Asigurându-vă de sincerul nostru respect personal și instituțional, vă transmitem faptul că în data 05.05.2020 am adus la cunoștința domniei voastre, în mod public, următoarele:
„Un popor atât prețuiește cât a înțeles din Evanghelie”,  precum spunea Academicianul Simion Mehedinți. Iar dacă ne raportăm la cuvintele: „fără Mine nu puteți face nimic”, spuse de Iisus Hristos, Om și Dumnezeu pe a cărui Înviere tocmai am prăznuit-o și ne vom apleca cu mare luare aminte asupra faptului că, în ajunul Învierii, Dumnezeu a trimis foc din cer în chipul Sfintei Lumini, ca legământ și dovadă a prezenței Sale efective și lucrătoare, vom constata că cei ce mențin închise bisericile pe când se deschid magazinele, saloanele de coafor, parcurile, muzeele aduc un prejudiciu românului creștin, curat în cuget și simțiri! Mărturisim că demersurile noastre sunt susținute de multele cereri și mesaje primite din partea românilor credincioși, prin care ni se solicită să intervenim pentru a opri impietatea la adresa Bisericii lui Dumnezeu și tratamentul neuman a râvnitorilor ei. Modelul educațional care ni se transmite prin aceste decizii este unul care nu ne face cinste ca popor creștin, fiind un afront la adresa sufletului curat al celor ce cred cu adevărat în Dumnezeu și care știu că ajutorul real în aceste vremuri vine mai întâi de la Dumnezeu, pe diverse căi. Așadar, rugăm impetuos a se da lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu și Cezarului ce este al Cezarului! Nu putem să nu ținem cont de datele statistice conform cărora, în România, peste 95% dintre cetățeni sunt creștini, iar aproximativ 87% sunt creștini ortodocși. Având în vedere aceste procente, precum și cererile ierarhilor și cererea Președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, considerăm îndreptățit demersul nostru. Dezinteresul total, ba mai mult, ignorarea strigătelor disperate ale celor ce merg în biserica, spațiu sacru, consacrat haric și legal, care se raportează firesc și plenar la Dumnezeu, nu doar că ne autorizează să dăm voce și să susținem protestul tacit al oamenilor și nu doar că ne legitimează, dar ne-a și obligat să facem o cerere publică adresată factorilor decidenți prin care solicitam să fie inclusă Biserica în planul de relaxare, concomitent de celelalte instituții sau obiective.Supunem atenției domniei voastre această solicitare, cu mențiunea că, în cazul în care, potrivit practicii, și această cerere va fi ignorată, vom merge până la a cere acest drept ca normalitate în cadrul unui proces împotriva Statului Român.”
Facem acest apel la conștiință, pentru că ne iubim țară și ținem la demnitatea firească a românilor și nu dorim să se ajungă la sentințe pentru punerea în aplicare a drepturilor naturale, constituționale, legale și izvorâte din Carta/Convenția privind drepturile omului și libertatea omului în raport cu Dumnezeu ori pentru discriminare și, mai ales, pentru tratament discreționar în exercitarea și libertatea credinței.
În mod evident, susținem ca această măsură de redeschidere a lăcașurilor de cult să se realizeze cu respectarea regulilor și măsurilor de protecție a populației, la fel ca și în cazul celorlalte instituții, pentru că nu avem nici o îndoială că Biserica va ști a le pune în aplicare fără cusur, ca de fiecare dată. Prin urmare, din cauza faptului că până la data formulării prezentei nu s-a primit niciun răspuns la cererile noastre și ale cetățenilor creștini a căror voce suntem, avem obligația morală de a vă solicita răspunsul în scris prin care, până marți, 12 mai, să fie transmis un comunicat public cu privire la calendarul deschiderii bisericilor și a cimitirelor, concomitent cu relaxarea care se face pentru alte instituții și obiective private și de stat. Vă asigurăm încă o dată de întreaga noastră participare activă la buna funcționare a societății românești și, în special, la respectarea drepturilor fundamentale ale omului în România. Din acest motiv vă rugăm respectuos să considerați că ne vedem obligați ca, în contextul în care nu se va răspunde cererilor noastre publice în numele a milioane de români pentru a da lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu, să depunem o acțiune împotriva Statului Român în instanță, pentru respectarea dreptului fundamental a celor 95% dintre români pentru a nu le fi îngrădit dreptul de a pătrunde în Casa lui Dumnezeu. Nădăjduim însă că nu va fi nevoie de o hotărâre judecătorească pentru ca românul să se poată ruga în Biserica lui Dumnezeu, în țara noastră, care nu întâmplător este Grădina Maicii Domnului și că veți răspunde acestei cereri de a redeschide și lăcașurile de cult, concomitent cu celelalte instituții, așa cum noi, Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) vă solicităm respectuos!” se arată în scrisoarea președintelui PPUSL, av, dr. Daniel Ionașcu.

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat  în schimb măsurile de relaxare care vor fi luate după data de 15 mai. În România, oamenii vor putea să meargă la biserică, dar vor trebui să respecte precauții valabile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.  Vom putea să intrăm în biserică, respectând normele de distanțare socială și se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor de cult, iar împărtășania se va putea face doar cu lingurițe și pahare de unică folosință.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share