Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a fost prezentă astăzi la inaugurarea noului sediu al Judecătoriei Târgoviște

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a fost prezentă astăzi la inaugurarea noului sediu al Judecătoriei Târgoviște. După eveniment, Alina Gorghiu a avut o întâlnire cu presa locală, alături de colegii din cadrul PNL Dâmbovița – vicepreședintele Senatului, Virgil Guran, secretarul general al PNL Dâmbovița, Aurelian Cotinescu și inspector școlar general adjunct, Dan Tică Alexandru.
 Noul sediu al Judecătoriei din Târgoviște oferă un spațiu impresionant: 5 săli de judecată, 4 săli de ședințe, 5 săli de deliberare, 2 săli de așteptare. Iar ce este cel mai important: o sală de audiere martor sub acoperire și o sală de audiere minori.
Azi am fost prezentă în „noua casă” a Judecătoriei Târgoviște. O investiție de 17,6 milioane de lei menită să deservească de astăzi atât profesioniștii dreptului, cât și justițiabilii. Investițiile în infrastructura sistemului judiciar sunt esențiale pentru calitatea actului de justiție. Astfel, justiția este mai aproape de oameni. Și îmi doresc să văd săli de audiere pentru categoriile vulnerabile în cât mai multe instanțe din țară. Nu puteam veni în Dâmbovița fără să discut și cu colegii avocați de aici. M-am bucurat să aflu cât de implicați sunt în promovarea educației juridice. Proiectele desfășurate în baza protocolului, la care și Ministerul Justiției este parte, continuă cu succes în școlile dâmbovițene. Am discutat cu ei despre inițiativele legislative care vizează profesia de avocat. Și am subliniat că e nevoie de o lege nouă a profesiei de avocat. Sunt convinsă că vom reuși”, a precizat Alina Gorghiu.
*** Album foto integral pe pagina de facebook Oficial Media
Alina Gorghiu, discurs la sediul Judecătoriei Târgoviște:

”Îmi face o deosebită plăcere să fiu prezentă, astăzi, „în casă nouă”, la Judecătoria Târgoviște. Este a treia instanță care se bucură de un sediu nou. Judecătoria Târgoviște este un exemplu în acest sens pentru alte instanțe din țară. Astfelde spații,special amenajate pentru audierea martorilor sub acoperire și, în special, a minorilor, reprezintă un pas înainte pentru înfăptuirea actului de justiție de calitate.

Vreau să subliniez faptul că acest nou sediu este rezultatul unei bune colaborări dintre Ministerul Dezvoltării și Compania Națională de Investiții.Și le mulțumesc pe această cale pentru toată implicarea în aceste proiecte de investiții.

Instanțele trebuie să ofere condiții bune de desfășurare a activității, începând de la spațiu, până la modalitatea concretă de lucru. Care, în vremurile actuale, implică în mod cert digitalizarea. Facem pași importanți în acest sens.

Avem în derulare proiectul Ecris V, un proiect cu o valoare estimată la 150 milioane euro, dificil de realizat, dar care va ușura enorm activitatea noastră, a tuturor. Termenul de implementare pentru funcționalitatea integrală a proiectului, pentru tot sistemul judiciar, este anul 2026. Iar la începutul anului viitor, vom aveadosar electronic la nivel național.

Se estimează că Dosarul Electronic Național (DEN) va gestiona, într-un an calendaristic, aproximativ 10 milioane de documente noi.

Dosarul va putea fi consultat de oriunde și chiar va exista posibilitatea depunerii de documente și înscrisuri la dosar online.

Justiția digitilizată nu mai e un simplu deziderat, este o realitate imediată, care va fi la îndemâna tuturor.

Dar să nu uităm, justiția fără oameni, fără resursă umană nu se poate înfăptui.

Dragi magistrați, arătați tinerilor câtă satisfacție oferă înfăptuirea justiției! Îndreptați tinerii spre profesiile juridice. Este nevoie și de suflu nou. Care ar feri sistemul pe viitor de problemele cu care ne confruntăm acum.

În martie vom avea o nouă serie de magistrați în sistem. Sper aproape 700 la număr: absolvenți ai INM-ului și cei care sunt de profesii juridice cu vechime de 5 ani.

În decembrie, MJ organizează interviuri pentru dobândirea calității de expert tehnic judiciar. Știu cât de importantă este administrarea probei cu expertiză tehnică judiciară în cauzele complexe. Chiar ieri, Ministerul Justiției a marcat închiderea proiectului Ghidul specializărilor expertizei tehnice judiciare. Acum avem un ghid accesibil tuturor, în format electronic, care descrie fiecare specializare. Și va fi publicat și pe site-ul Ministerului Justiției. Avem și un nomenclator nou al specializărilor expertizei tehnice judiciare, care va intra în vigoare la 19 ianuarie 2024.

Sunt însă și alte provocări. De exemplu, clauzele din contractele de mandat ale membrilor consiliilor de administrație sau de supraveghere prin care se instituie soluționarea litigiilor de către o curte de arbitraj din străinătate. Trebuie să găsim soluții să încurajăm mediul de afaceri să apeleze cu încredere la justiția din România, la arbitrajul instituționalizat românesc.

Cred că sistemul nostru judiciar poate răspunde nevoilor justițiabililor! Cred într-o justiție prietenoasă mediului de afaceri și apropiată cetățenilor! Vă mulțumesc!„

Mesaje transmise în cadrul conferinței de presă de la sediul PNL Dâmbovița:

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share