Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Minskul va da socoteală pentru atacurile sale persistente la adresa democraţiei, drepturilor omului şi normelor internaţionale”

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele american Joe Biden au denunțat  în cadrul întîlnirii pe care au avut-o miercuri,  atacul hibrid de la frontiera dintre Uniunea Europeană și Belarus,  prin instrumentalizarea unei crize a migranților la granița dintre Belarus și Polonia.

“(Biden şi cu mine) împărtăşim cu totul concluzia că această situaţie este un atac hibrid din partea unui regim autoritar care încearcă să-şi destabilizeze vecinii democraţi, dar nu va avea succes“, a declarat pentru presă Von der Leyen la încheierea întrevederii de la Casa Albă.

Von der Leyen a anunţat că UE va extinde sancţiunile împotriva Belarusului “foarte rapid, la începutul săptămânii viitoare”, şi că aceste noi restricţii vor afecta atât persoane fizice, cât şi entităţi din această ţară. Şefa executivului european a adăugat că, potrivit informaţiilor primite din partea Casei Albe, şi SUA intenţionează să sancţioneze Belarusul pentru cele întâmplate şi că “vor avea pregătite” noi măsuri împotriva Minskului “la începutul lunii decembrie”.

Președintele Joe  Biden şi  Ursula Von der Leyen au căzut de acord să examineze “posibilitatea de a sancţiona acele companii aeriene care facilitează transportul persoanelor către Minsk şi, de aici, către frontiera Belarusului cu UE”, a explicat Von der Leyen.

Biden nu a făcut declaraţii de presă după reuniune, însă un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe a confirmat pentru EFE că SUA “pregătesc noi sancţiuni în strânsă cooperare cu UE şi cu alţi parteneri”.

Statement_by_President_von_der_Leyen_following_her_meeting_with_President_of_the_United_States_Joe_Biden

Dacă guvernul belarus “nu schimbă macazul imediat”, SUA vor impune sancţiuni în aşa fel încât,  ”Minskul va da socoteală pentru atacurile sale persistente la adresa democraţiei, drepturilor omului şi normelor internaţionale” şi pentru “exploatarea neînduplecată şi manipularea” migranţilor, a declarat purtătorul de cuvânt menţionat, sub rezerva anonimatului.

SUA sunt “profund îngrijorate de acţiunile inumane ale regimului” preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, care au generat o criză cu Polonia şi cu Uniunea Europeană, a mai apreciat sursa citată pentru EFE.

Von der Leyen a insistat că Biden împărtăşeşte punctul de vedere al celor 27 şi a precizat că ambele părţi au căzut de acord “să-şi coordoneze contactele cu ţările de origine” ale migranţilor, în marea lor majoritate kurzi provenind din Siria şi Irak. În cadrul acestor contacte, Von der Leyen a considerat că este necesar ca acestor ţări să li se ceară “să aibă grijă de cetăţenii lor, ca să nu cadă în capcana regimului Lukaşenko”. Biden şi Von der Leyen au mai discutat, după cele stabilite  la Roma în cadrul unei dezbateri despre blocajele în lanţurile globale de aprovizionare şi apoi la alte evenimente desfăşurate în cadrul conferinţei COP26 de la Glasgow privind schimbările climatice, unde amândoi au susţinut pactul pentru reducerea emisiilor de metan cu 30% în acest deceniu.

Un pas important în îmbunătăţirea relaţiilor UE-SUA a fost acordul anunţat în luna iunie privind suspendarea timp de cinci ani a taxelor vamale reciproce instituite în disputa legată de subvenţiile pe care le acordă fiecare propriilor producători de avioane – SUA pentru Boeing şi unele state ale UE pentru Airbus.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share