Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Norica Nicolai, ALDE: ”Trebuie să susținem energiile alternative”

Acordul de la Paris, adoptat în 2015 și semnat inclusiv de România, are ca miză stabilirea unei limite a încălzirii globale – de sub 2 grade Celsius (în comparație cu temperaturile dinaintea epocii industriale).

Pentru a face asta, s-au stabilit niște ținte de reducere a emisiilor de carbon, creșterea surselor de energie regenerabilă și eficientizarea energetică. O încălzire globală sub 2 grade Celsius ar însemna „doar” dezastru pe termen lung, potrivit unui studiu. Teoretic, România ar trebui să ajungă la zero emisii până în 2050. 

Norica Nicolai, candidat la alegerile europarlamentare din partea ALDE, s-a arătat îngrijorată de ”neatenția” liderilor politici cu privire la aceste teme, mai ales în campania electorală. Aceasta a declarat într-o conferință de presă la Târgoviște, faptul că este de importanță majoară să susținem energiile alternative, să reducem dependența energetică de cărbune și că trebuie să fie începute lucrările la energia nucleară de la Cernavodă.

”După cum știți suntem parte a acordului de la Paris, ne confruntăm în fiecare zi cu fenomene meteorologice care țin de schimbările climatice, nu am văzut niciun fel de abordare în campanie cu privire la ce măsuri ar trebui să ia România pentru a preveni acest fenomen.

Ploile au adus indundații. An de an luăm măsuri ca să atenuăm efectele, nicio clipă să le prevenim. Analizele de la nivelul UE spun că aceste schimbări lcimatice se vor accentua, așa că și România, trebuie să acceseze fonduri și să procedez rapid la crearea unui sistem de îmbunătățiri funciare, să susțină un proiect major de irigații în România.

Tăierile de păduri, la fel, nu s-au luat decizii cu privire la ele. Aș propune ca cel puțin o perioadă să suspendăm aceste tăieri de păduri și să începem un program național de împăduriri.

Partidele nu au considerat aceste subiecte ca fiind sensibile pentru populație. Toată lumea caută să declanșeze emoții, care vin din evenimente legate de acuzare, de limbaj violent, de agresivitate, toate mitingurile au fost însoțite de aceste lucruri. Nu au fost abordate lucrurile serioase.

România s-a angajat ca se aliniază programului european de reducere a emisiei de noxe. Asta înseamnă o decizie cu privire la soarta industriei cărbunelui. Și nu doar Valea Jiului, ci și Oltenia, sunt mii de locuri de muncă și ALDE a propus o strategie. Și nu trebuie să ne grăbim, ci trebuie ca până în 2035 să reducem dependența energetică de carbune a țării. Va trebui să începem lucrările la energia nucleară de la Cernavodă. Cât se poate de repede.
Să susținem energiile alternative.” a explicat Norica Nicolai.

Mai multe detalii in VIDEO:

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share