Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Nunta Cornilor, obicei specific Banatului de Munte înainte de Sărbătoarea Învierii Domnului

Tradițiile din zona Banatului de Munte (Caraș-Severin), se păstrează încă din moși strămoși, s-au înrădăcinat la sate și nicidecum nu vor să piară. Au rămas și în ziua de azi, manifestări precum:  Balul Leoarfelor, Tocma Cornilor sau Balul Izmenelor, obiceiuri specific zonei Banatului de Munte, multe dintre ele rămase nealterate  și astăzi, după sute de ani, cum sunt cele de pe Valea Almăjului. De pe această vale, Bănia, păstrează complet nealterat un obicei pe cât de interesant, pe atât de ciudat, cum nu se mai găsețte în nicio o parte a Banatului, sau a țării.

În ultima zi, înainte de începutul postului de lăsata secului la brânză, se petrece ca la nuntă, când are loc Nunta Cornilor. Se mănâncă și se bea pe muzică de fanfară și la Tocma, și la Bănia, sărbătorindu-se astfel Anul Nou Agricol, și plecarea iernii

Încă de a doua zi după „Nunta Cornilor” ,  se ține „Lunea Cornilor” , ziua celor mai hidoase măști, când localnicii își pun măștile pe față și defilează prin sat, cu muzică ți mare hărmălaie și gălăgie după ei, pentru a alunga spiritele rele.

Ce este mai interesant că la această defilare nu participă decât bărbații, chiar și rolurile de femei sunt jucate tot de bărbați în travesti. Totul se întâmplă identic cu o nuntă, cu invitați, cu mireasă, mire, nași și domnișoare de onoare. Bărbații care sunt în travestii trebuie să arate precum femeile, de aceea, aceștia se rujează, se fardează și îmbracă haine femeiești. Cei mai în vârstă îmbracă și ei poale și oprege, peste care pun cătrințele ce le iau de acasă de la neveste, iar cei care și-au păstrat opincile moșilor sau ale strămoșilor le dau jos din pod, că e mai ușor pe opinci decât pe pantofi cu toc.

Ca la orice nuntă nu lipsește steagul din fruntea alaiului și nici ploștile cu răchie, alaiul colindând întreg satul în tam-tamul muzicii, acesta fiind aplaudat de pe la porți de femei, care nu au acces în cadrul acestui spectacol. Și cu asta se încheie orice sărbătoare și orice sunet al muzicii până la Înviere.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share