Pentru o zi, Lupeniul a fost CAPITALA CULTURII ROMÂNE! - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Pentru o zi, Lupeniul a fost CAPITALA CULTURII ROMÂNE!

Cultură… artă…. civilizație

Cultura face oamenii să se înţeleagă mai bine unul cu celălalt. Şi, dacă ei îşi înţeleg reciproc mai bine sufletele, este mai uşor să învingă barierele economice şi politice. 

Început frumos pentru activitățile culturale care vor avea loc la Palatul Cultural din municipiul Lupeni.

Sub patronajul Societății Culturale Apollon, la Lupeni s-au adunat într- un spectacoi inedit,   unele dintre cele mai prolifice poete ale țării, dar și pictori care și-au expus din creații în foaierul palatului, bijuteria arhitectonică cu care lupenenii se mândresc și care, a fost admirată îndelung de oaspeții care-I trec pragul.

Amfitrionii evenimentului au fost scriitorul George  Călin și actrița Rodica Horobeț.

Lupeneanul Bela Andrași a  primit  Trofeul Societății Culturale  Apollon  din partea ambasadorului Cultural  al României la Convenția ONU de la Geneva, George Călin, care a răspuns invitației talentatului muzician al Văii Jiului, de a fi prezent în orașul natal, alături de o parte din geniile culturii românești, într-o locație istorică, unde au pășit și alte nume mari ale scenei românești.

Și gazdele din Lupeni, au primit aprecierea asociației,  pentru păstrarea și promovarea  valorilor culturale românești.

Pe scenă, într-un ambient plăcut creat de gazde și în prezenta unui public iubitor de artă și frumos, au recitat din propriile creații poeții:  George Călin – Urziceni, Nastasica Popa – Năvodari, Rodica Râpeanu – Țăndărei, Tudosia Lazăr vulcăneanca din Galați,  Aura Florea Ungureanu –  București, Carmen Florian- București, Maria Petrescu- București, Lucia Elena Locusteanu – Cluj Napoca, Ildiko Șerban –  Arad, Maria Botnariu – Chișinău, Ilie Marinescu- București, Adrian Bulgaru – Urziceni, Teodora Coloja-  Buteni-Arad, Nadia Urian- Bistrița Năsăud și Rodica Mureșan- Cluj Napoca.

Evenimentul cultural a fost întregit de recitalurile  tinerilor interpreți Teona Rachieru, Cristina Iosub care au interpretat melodii antrenante scrise de compozitorul lupenean Bela Andrași, iar cunoscuta Camelia Florescu i-a încântat pe spectatori, prin ținută și interpretare artistică.

 

Evenimentul a fost „ piperat ” de momentele inspirate din viața reală ale ambasadorului George Călin, care, pentru o poezie prezentată în urmă cu decenii, ce făcea aluzie la regimul de tristă amintire, putea ajunge să fie trimis și să lucreze în subteranul minei de la Lupeni.

Nu s-a întâmplat asta, dar, ambasadorul tot la Lupeni a ajuns, într-un adevărat PANTHEON AL CULTURII, ca ambasador al acesteia. 

O radiografie a  Văii Jiului, cu frumosul defileu și despre viața minerului și familiei acestuia, a făcut-o vulcăneanca Tudosia Lazăr, cea care traiește acum la  Galați.

” Cei care  nu cunoșteau adevarata față a realității de aici, considerau că minerii sunt o categorie social favorizată.Știau ei oare, că pentru salariile acelea mari mulți plăteau cu viața???(…) Nu putea   oricine să lucreze în subteran. Trebuia să fii de granit, să lupți cu muntele  și să ai mult curaj și credință că te va apăra Dumnezeu. Acestea combinate cu o doză de inconștiență forma ” cocteilul” necesar să fii cu adevărat… miner”,  a scris autoarea, în volumul ”Când anotimpurile trec”.

În cadrul evenimetului, în foaier, a fost o adevărată expoziție de culoare și au avut loc prezentari de carte.  Un loc aparte îl are acum, enciclopedia în 15 volume cu poezie românească a unor scriitori contemporani din întreaga țară, o antologie document intitulată ” Vis cu Nichita”.

Felicitări protagoniștilor, felicitări premianților,  Primăriei municipiului Lupeni, gazdelor de la Palatul Cultural și spectatorilor prezenți, care au avut parte de o seară de neuitat.

La noi, cultura se manifestă ca o boală profesională  și evenimentele culturale care au avut loc la Lupeni de-a lungul anilor de la inaugurare, după reabilitarea Palatului Cultural, a reprezentat o nouă etapă din viața socială a comunității.

Iar după lunga perioadă de carantină,în care am fost ținuți, setea de cultură, de artă,  a fost mai presus de orice, pentru acei indivizi, care știu să aprecize munca unor semeni de-ai noștri, care mânuiesc penenul, scriu poeme, și-l slujesc cu toții, pe Apollon.

Dragi Prieteni, nu s-au stins, încă, flăcările emoţiilor şi vibraţiilor trăite la cel mai înalt nivel în LECŢIA DE POEZIE de la Lupeni, din Valea Jiului, de sâmbătă, 03 octombrie 2020, ora 17.3o. Prezenţa numeroasă a apoloniştilor din întreaga ţară a înnobilat acest evenimet cultural-artistic de excepţie. Scena Palatului Cultural “Minerul” din Lupeni a fost arhiplină, umplându-se cu scriitori şi artişti români de renume: Aura Floris (din București), Maria Petrescu (din București), Lucia Elena Locusteanu (din Cluj Napoca), Ildiko Șerban (din Arad), Maria Botnariu (din Chișinău), Adrian Bulgaru (din Urziceni), Teodora Coloja (din Oradea), Nadia Urian (din Bistrița Năsăud) Rodica Mureșan (din Cluj Napoca), Nastasica Popa (din Năvodari), Rodica Râpeanu (din Țăndărei), Tudosia Lazăr (actualmente din Galați, dar după domiciliul ”din buletin”, de la Vulcan), pictorița Delia Enache (Lupeni), muzicianul Niki Nuță (Lupeni), polivalenta artistă Camelia Florescu și tinerele speranțe ale muzicii românești, Teona Răcheriu (din Piatra Neamţ), Cristina Iosub (din Piatra Neamţ), Adam Jenei (din Lăpuşel, Maramureş), acestora li s-au alăturat artiștii plastici Carmen Florian (din București), Delia Maria Enache (din Lupeni), Ayana Iulia Moraid (din București) și Silvia Jenei (din Maramureș). Prezentarea spectacolului a fost realizată de actrița Rodica Horobeț alături de scriitorul George Călin, preşedintele de onoare al Societăţii Culturale Apollon-România. Acest minunat eveniment s-a datorat muzicianului Bela Andrași (din Lupeni), unul dintre cei mai activi și cei mai titrați compozitori români ai momentului, cel care a fost onorat cu cea mai înaltă distincţie Apollon-România – Trofeul Apollon, pentru cultură, artă şi civilizaţie. Pentru o zi, municipiul Lupeni a fost CAPITALA Culturii Române! Evenimentul s-a desfăşurat cu respectarea tuturor regulilor sanitare în vigoare. Aducem mulţumiri Pensiunilor “La Moşu” şi “Fraţii Jderi” din staţiunea Straja-Lupeni care ne-au găzduit!” a ținut să transmită ambasadorul George Călin.

Iar acțiunile cultural -artistice la Palatul Cultural din Lupeni, vor continua cu alte evenimente de marcă, după un program bine stabilit de gazde.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share