Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Pregătiri pentru procesiunea DRUMUL CRUCII- EDIȚIA a 23 a  

Anul acesta se împlinesc 23  ani de când, în municipiul Lupeni, are loc o  procesiune unică în lume,  și în țară, care reaminteşte de patimile Mântuitorului nostru, în drumul Lui către Golgota. Pelerinii, dar şi localnicii, urcă Drumul Crucii spre Straja, Golgota Văii Jiului, către mântuirea sufletului şi iertarea păcatelor.

 Este forfotă mare în aceste zile, premergătoare evenimentului religios care are loc în Vinerea Mare, la Lupeni.  O armată întreagă de angajaţi ai serviciului de gospodărire locală au trecut la o curăţenie generală în zona Cimitirului Eroilor, din centrul municipiului Lupeni şi drumul care duce către Schitul Straja. Așa cum fiecare om își primenește casa și administrația locală, face eforturi susținute, în a schimba imaginea localității și a principalelor sale obiecive.  Aici, au fost curăţaţi şi toaletaţi pomii, se mătură, s-au văruit bordurile şi pomii şi se pregăteşte, alături de reprezentanţii Comexim R, procesiunea care va atrage şi anul acesta, cu siguranță,  mii de pelerini.

Sub un  baldachin va fi coborîtă  Crucea Sfântă de la Schitul de la Straja, iar  sub altul, vor fi aduse moştele Sfântului Irodion de la Lainici. Un sobor de preoţi, care vor ajunge din mai multe locuri ale țării, în fruntea cărora se va afla noul Episcop Nestor, al Devei şi Hunedoarei, vor săvârşi slujba religioasă, iar credincioșii se pot închina și chiar trece pe sub cruce.

“În Vinerea Mare vom participa la Drumul Crucii, procesiune religioasă unică în Europa prin particularităţile ei. Din anul 2000 se reface drumul parcurs de către Mântuitorul Iisus Hristos cu cele 14 popasuri. La fiecare dintre acestea există câte un basorelief care simbolizează scena respectivei opriri făcute de Mântuitor în drumul Său către muntele Golgota. La fiecare basorelief soborul de preoţi care participă la procesiune se opreşte pentru a se ruga, citind din Cartea Sfântă cele 12 Evanghelii.  Oameni participă în fiecare an la procesiunea Drumului Crucii, pe distanţa dintre Cimitirul Eroilor din Lupeni şi Schitul Straja.Chiar și în pandemie,credincioșii  au crezut în puterea LUI și au venit la procesiune. Ei duc pe umeri o cruce în mărime naturală, sculptată cu imagini reprezentând cele 14 popasuri, având încastrată în ea o bucată din lemnul sfânt al crucii purtate de Hristos. Crucea are o greutate de 100 de kilograme, 4,40m lungime şi 2,20m lăţime, ea străjuieşte altarul Schitului timp de un an de zile, apoi – anul următor, tot în Vinerea Mare – este coborâtă la Cimitirul Eroilor pentru a fi apoi readusă la Straja. Vom participa la Slujba de Înviere şi vom lua Lumină de la Schitul din Straja, un lăcaş de cult cu o frumuseţe şi o istorie aparte. La Cabana Montana, în anul 1996, s-a aprins într-o seară lumina într-o încăpere, becul s-a ars, iar flama făcută de filament a imprimat pe sticla becului o cruce. Becul a fost spart de unul dintre turişti, însă la ceva timp al doilea incident de acest fel a avut loc, o alta cruce apărând pe un alt bec. Acest bec poate fi văzut la schitul Straja. Becul a fost dus la Stareţul Mănăstirii Lainici, care a spus că în acele locuri sunt oameni care au murit în Primul Război Mondial şi nu sunt îngropaţi creştineşte. Aşa s-a hotărât ridicarea Crucii Eroilor din Straja, în memoria Eroilor Neamului.

În anul 1999 s-a ridicat Schitul Straja, pentru a aduce pioşenie locului. Schitul poartă Hramurile Înălţarea Sfintei Cruci şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Din anul 2006,  intrarea în Schitul Straja se face printr-un tunel lung de 50 de metri pe pereţii căruia este pictat în întregime Calendarul Bisericesc şi scene din Vechiul şi Noul Testament. Cei care doresc, ni se pot alătura la procesiunea care va avea loc în Vinerea Mare”, să ţinut să ne declare iniţiatorul acestui eveniment unic în Valea Jiului, Emil Părău.

Este singurul pelerinaj ortodox din România care străbate un traseu destul de anevoios către muntele Straja,de 10 kilometri, până sus, la  schitul unde este adăpostită crucea, peste an.

Fiecare dintre noi ne gândim la viaţa de dincolo. Urcând pe ”Drumul Crucii” din Lupeni putem medita asupra suferinţelor la care a fost supus Mântuitorul pentru iertarea păcatelor noastre. Pe umerii Mântuitorului nu apasă numai Crucea, ci apasă mult mai greu păcatele lumii. Iubiţi Creştini! Priviţi cu luare-aminte la cele ce s-au făcut pe Drumul Crucii! Iată cum suferă Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii!

Procesiunea va începe vineri, 22 aprilie 2022, ora 11.45, de la Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae, din centrul municipiului Lupeni, județul Hunedoara.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share