Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Premieră mondială : România și SUA vor construi primul reactor modular de mici dimensiuni (SMR)

Statele Unite și România au anunțat marți, în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP26) planurile de a construi în România, în parteneriat cu compania americană NuScale Power, primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR).

Cu ocazia intalnirii liderilor, oficialilor guvernamentali, asociatiilor non-guvernamentale si oamenilor de stiinta la Conferinta Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice (COP26) de la Glasgow, NuScale Power, prima si singura companie care a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare din SUA, si Nucleaelectrica, producatorul roman de energie nucleara, au convenit sa colaboreze pentru a avansa tehnologii de producere a energiei curate in Europa. In urma parteneriatului, Romania are potentialul de a dezvolta prima centrala bazata pe reactoare modulare mici din Europa. Aceasta cooperare se bazeaza pe acordul interguvernamental semnat intre Departamentul Energiei al SUA si Ministerul Energiei din Romania.

US-Methane-Emissions-Reduction-Action-Plan-1

Combaterea schimbărilor climatice este o prioritate atât pentru România, cât și pentru Statele Unite ale Americii, ambele țări fiind angajate să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Astfel, discuția dintre Președintele României și oficialul american s-a axat pe cooperarea în ceea ce privește dezvoltarea, fabricarea și utilizarea tehnologiilor cu emisii scăzute de dioxid de carbon. De asemenea, s-a discutat și despre consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energiei nucleare și regenerabile, precum și în ceea ce privește stocarea energiei și electrificarea transporturilor. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a menționat că România dorește să își reducă emisiile de dioxid de carbon, dar și să beneficieze de economia verde emergentă. Astfel, Președintele României a subliniat că țara noastră este interesată ca, în parteneriat cu Statele Unite ale Americii, să se implice în dezvoltarea și fabricarea de bunuri și servicii verzi și să genereze noi locuri de muncă. Cu acest prilej, Președintele Rom âniei și oficialul american au anunțat un pas concret în efortul reciproc de reducere a emisiilor din sistemele energetice. România va include în sistemul național de producere a energiei Reactoare Modulare Mici (SMR) până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Având în vedere avantajele generate de lanțurile valorice care se vor crea în jurul acestei tehnologii, România dorește să participe la producerea avansată de Reactoare Modulare Mici în regiune, precum și la pregătirea resurselor umane și susținerea funcționării acestei noi tehnologii în alte țări, în condițiile în care tehnologia SMR asigură dimensionare adecvată și flexibilitate.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acest tip de colaborare pe mai multe paliere – dezvoltare de tehnologii, producție, servicii suport operare – trebuie extins și în alte domenii, în special energia regenerabilă și mobilitatea verde. Președintele României a mai subliniat că această cooperare strânsă în domeniul schimbărilor climatice va completa cooperarea de succes dintre România și Statele Unite ale Americii în multe alte domenii și va contribui la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state.

”Prin implementarea în premieră a tehnologiei curate inovatoare din SUA, România face un pas înainte și un salt tehnologic uriaș, în promovarea acțiunilor climatice și a accesului la energie curată într-o parte esențială a Europei și a lumii, a declarat marți John Kerry, emisarul special pentru climă al președintelui SUA Joe Biden, subliniind că “România este un pionier în acest sens”.

Pentru a marca acest anunt, companiile vor organiza un eveniment de presa care va fi transmis live, atat pe canalele de socializare NuScale, cat si pe cele ale Nuclearelectrica, joi, 4 noiembrie, 2021, incepand cu ora 12.45 GMT (14.45 – Bucuresti, Romania).

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, presedintele si directorul general al NuScale Power, John Hopkins, directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghita, Justin Friedman, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, vor face declaratii in timpul evenimentului. Alti oficiali guvernamentali din Statele Unite si Romania vor fi, de asemenea, prezenti. Parteneriatul dintre Nuclearelectrica si NuScale vine intr-un moment important, cu ocazia discutarii de catre factorii decizionali importanti din intreaga lume a urgentei accelerarii tranzitiei catre energia curate. Tehnologia SMR NuScale poate sprijini obiectivele internationale de a minimaliza impactul negativ al schimbarilor climatice si a consolida prosperitatea globala. In 2019, NuScale si Nuclearelectrica au semnat Memorandumul de Intelegere (MOU pentru evaluarea dezvoltarii, autorizarii si construirii unui SMR NuScale in Romania. In august 2020, NuScale a intrat in istorie drept primul si singurul SMR care a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare Nucleara din SUA – o etapa cruciala in construirea si implementarea acestei tehnologii SMR. Compania mentine un ritm accelerat al programului sau de dezvoltare si comercializare a tehnologiei sale SMR.

Despre NuScale Power

NuScale Power a dezvoltat cea inovatoare centrala nucleara modulara de mici dimensiuni pentru generarea de electricitate, caldura, desalinizare, producerea hidrogenului etc. Conceptul revolutionar al reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) foloseste un modul NuScale Power Module™ fabricat in intregime de companie, capabil sa genereze 77 MW de electricitate, folosind o versiune mai sigura, mai mica si scalabila a tehnologiei reactoarelor pe baza de apa presurizata. Tehnologia scalabila a centralei SMR NuScale poate gazdui pana la patru, sase sau 12 module individuale si ofera beneficiile energiei curate, fara carbon, precum si alte beneficii pentru mediu, comunitati, industra si economia locala. Investitorul majoritar la NuScale este Fluor Corporation, o companie globala de inginerie, achizitii si constructii cu un istoric de 70 de ani in domeniul energiei nucleare comerciale.

NuScale are sediul in Portland, OR si are birouri in Corvallis, OR; Rockville, MD; Charlotte, NC; Richland, WA; si Londra, Marea Britanie. Twitter: @NuScale_Power, Facebook: NuScale Power, LLC, LinkedIn: NuScale-Power, Instagram: nuscale_powerwebsite-ul NuScale Power.

 Despre SN Nuclearelectrica SA

SN Nuclearelectrica SA este un producător național de energie și combustibil nuclear, sub coordonarea Ministerului Energiei. Compania este listată pe Bursa de Valori București din 2013, acționarul principal fiind statul român cu 82,49% și alți acționari cu 17,50%. SNN are două filiale: CNE Cernavodă care operează Unitățile 1 și 2 și Fabrica de Combustibil Pitești. Sucursala CEN Cernavoda opereaza doua unitati nucleare CANDU, care sunt doua dintre cele mai performante unitati dintre cele peste 400 de centrale electrice nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear si este in curs de a realiza un ciclu de combustibil integrat prin achizitionarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru sprijinirea proiectelor de investitii pe termen lung ale companiei. Nuclearelectrica are un rol strategic la nivel național, contribuind cu peste 20% din necesarul total de energie. De asemenea, energia nucleară are un rol esențial în atingerea obiectivelor de decarbonizare și în asigurarea tranziției către o economie fără CO2, contribuind în prezent cu 33% din totalul producției de energie fără CO2. După finalizarea proiectelor sale strategice, această contribuție va crește la 66% la începutul anilor 2030. La începutul anilor 2030, energia nucleară va acoperi aproximativ 35% din necesarul total de consum prin funcționarea a patru unități nucleare, va evita eliberarea a 20 de milioane de tone de CO2/an, va crea peste 19000 de locuri de muncă în cadrul lanțului intern de aprovizionare și va contribui la dezvoltarea cercetării și educației în domeniul nuclear și în domeniile asociate. Prin proiectele sale de investiții cu o valoare totală de aproximativ 9 milioane Euro, SNN devine un pilon al decarbonizării generând în același timp un efect multiplu în dezvoltarea micro și macroeconomică. SNN dezvoltă aceste proiecte dezvoltând astfel o nouă generație de specialiști, prin păstrarea și formarea acestora, precum și prin valorificarea potențialului acestora.

”Acest pas inițial, vizionar, al României va da un impuls semnificativ reducerii emisiilor de carbon în Europa. Luând în considerare cele 30 de termocentrale pe cărbune din regiune, dintre care șapte pe teritoriul României, reactoarele SMR sunt ideale pentru a înlocui aceste unități de producție a energiei de bază și pentru a crea locuri de muncă pentru aceiași angajați. Ne bucură acest parteneriat cu România, prin care promovăm tehnologiile curate emergente”, a mai adăugat John Kerry.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share