21/10/2020

Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu noul coronavirus,

Doi oameni de ştiinţă recomandă „regula celor 6 secunde” pentru a reduce riscul de infectare cu noul coronavirus, atunci când distanţa de siguranţă nu se poate aplica.

Profesorul de chimie Joshua D. Rabinowitz şi cercetătoarea Caroline R. Bartman vorbesc, într-un editorial în New York Times, citat de agenţia Adnkronos, despre importanţa „cantităţii virale” la care se expun oamenii.

„Ca şi în cazul oricărei alte otrăviri, virusuri sunt de obicei mai periculoşi în cantităţi mai mari. Expunerile iniţiale mici tind să ducă la infecţii uşoare sau asimptomatice, în timp ce dozele mai mari pot fi letale”, explică cei doi cercetători, adăugând că „nu toate expunerile la coronavirus sunt similare”.

Intrarea într-o clădire de birouri în care cineva a fost infectat nu este la fel de periculoasă ca o oră petrecută în tren lângă acea persoană.

„Trebuie să ne concentrăm mai mult pe evitarea infecţiilor cu încărcături virale mari”, deoarece „încărcătura virală afectează severitatea bolii”, spun ei, potrivit Mediafax.

Prin urmare, oamenii ar trebui să fie foarte atenţi la expunerile lungi, precum o cafea într-un bar aglomerat, o vizită la bunica aflată în camera ei sau atingerea feţei după un contact cu „cantităţi mari” de virusuri.

Interacţiunile cu persoanele infectate sunt mai periculoase în interior şi la distanţă mică, iar doza creşte odată cu timpul de expunere.

Interacţiunile care nu respectă regula distanţei de 2 metri, de exemplu când plătim la supermarket, ar trebui să fie scurte şi ar trebui să fie de doar şase secunde.

„În acelaşi timp”, susţin cei doi cercetători, „trebuie să evităm reacţiile exagerate de panică la expunerile la doze mici. Îmbrăcămintea şi ambalajele pentru alimentele care au fost expuse unei persoane infectate par să prezinte un risc scăzut. Oamenii sănătoşi care sunt împreună într-un supermarket sau birou riscă un risc redus atâta timp cât îşi iau măsuri de precauţie, preum purtarea măştilor chirurgicale şi distanţarea de oameni”.

Cei doi cercetători sunt de acord că „izolarea totală a societăţii este cea mai eficientă modalitate de a opri răspândirea virusului, dar este o măsură costisitoare atât din punct de vedere economic, cât şi psihologic.

Grupul de Comunicare Strategică oferă mai multe detalii aici:

Ce măsuri de igienă individuală trebuie să respecte persoanele autoizolate?

  • Să evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuință și, dacă este posibil, să se izoleze într-o cameră separată.
  • Să NU primească vizitatori în perioada de  la domiciliu.
  • Să se spele pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar (după utilizarea toaletei, înaintea pregătirii mesei, etc).
  • Să curățe și să dezinfecteze zilnic toate suprafețele pe care le ating frecvent (ex: mese, clanțe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuveta, alte obiecte care pot fi atinse și de alte persoane).
  • Să își acopere gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau cu o țesătură atunci când strănută sau tușesc, sau să strănute și să tușească în plica cotului. Batista se aruncă imediat la coșul de gunoi, în sac de plastic, după care se spală pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde.
  • Să aerisească cât mai bine toate încăperile casei. Spațiile comune ale casei (bucătărie, baie) trebuie să fie bine aerisite!
  • Să țină legătura zilnic cu medicul de familie și să-l informeze asupra evoluției tuturor membrilor familiei.
  • Să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apare cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât – să își acopere nasul și gura cu o mască de protecție.

Pentru Știrile guveramentale urmărește categoria Guvernul României

Distribuie acest articol Oficial Media
Share