Scandal la Turda pe relocarea statuii lui AVRAM IANCU

AVRAM IANCU ne cheamă la Turda.
Duminică 10 iulie ora 18.oo patrioții sunt așteptați  la statuia lui Avram Iancu din Turda,  să se oprească  scoaterea statuii din piața centrală a orașului.
Primăria Turda reacționează după ce s-a aflat că se mută statuia Eroului Național Avram Iancu. De fapt, încearcă să justifice mutarea statuii…fără succes. Potrivit celor scrise de președintele filialei Turda a societății Avram Iancu, NU A EXISTAT  o Dezbatere Publică la proiectul ce prevede și relocarea adică mutarea statuii lui Avram Iancu. Primăria Turda vrea să ducă statuia în fața unui perete lateral al bisericii romano-catolice de parcă ar fi vorba de o personalitate maghiară și nu de un Erou Național român. Abia după  doi ani de zile de la aprobarea proiectului de către specialiști cu numele ținut la mare secret, binevoiește și primăria să reacționeze.
Avram Iancu este relocat, mutat, ca să nu mai vadă cum coboară moții pe Arieș la Turda?
Primăria Turda nu s-a consultat cu conducerea Societății Culturale ”Avram Iancu” în legătură cu statuia de bronz a Crăișorului Munților, societate care a finanțat, realizat și amplasat această statuie a Eroului Național. Relocarea unei statui amplasate de Ziua Armatei Române, pe 25 octombrie, este și o ofensă adusă militarilor români și la adresa MAPN. Modernizare nu înseamnă scoaterea statuii lui Avram Iancu din centrul istoric!
Asaltul împotriva statuilor românești din Transilvania este în plină desfășurare. Depinde de noi dacă lăsăm oamenii sistemului să își bată joc de neamul românesc!
AVRAM IANCU are nevoie de noi la Turda!
ACUM, nu după ce se va reloca…muta…lângă biserica romano-catolică.
,,Și nu este om care în viață,
O dată măcar, într-un ceas minunat,
Pe sine privindu-se parcă în față,
Lui Iancu Avram nu i s-a-nchinat!
Scut în jurul lui AVRAM IANCU la Turda pentru ca să ne mai putem privi în ochi unii pe alții!
Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România intrunită in ședința Biroului Executiv Național a luat act cu suprindere și indignare de intenția Primăriei Turda de scoatere a statuii lui Avram Iancu din piața centrală a orașului si mutarea acesteia în viitoarea piațetă din fața teatrului din Turda.
”Discuția avută  cu primarul Cristian-Ovidiu Matei ne-a oferit prilejul să cunoaștem argumentele edilului privind propunerea de scoatere a statuii eroului national Avram Iancu din piata centrală a orașului și detaliile proiectului de modernizare a pieței și totodată să ne prezentăm si explicăm poziția Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România în această problemă.
În discuțiile avute la sediul Societății membrii Biroului Executiv Național au concluzionat ca argumentele prezentate de primarul orașului Turda în favoarea relocării statuii lui Avram Iancu nu justifică o asemenea decizie.
Membrii Biroului Executiv National consideră că:
– prin scoaterea statuii lui Avram Iancu din piața centrală a orașului și mutarea ei în piațeta din capătul străzii Avram Iancu se realizează o mare impietate față de memoria eroului național.
– Se golește de orice semn de românism piața centrală a orașului și aceasta devine o piață dominată de clădirea bisericii reformate și clădirile retrocedate cultelor.
– După sute de ani în care românii nu au avut acces în orașul Turda, însemnele identitare ale comunității românești a orașului vor fi scoase a doua oară din centrul orașului.
– Golită de statui piața centrală a orașului va fi seacă, fără viață și fără un monument reprezentativ pentru populația românească a orașului, de la Marea Unire pînă astăzi.
– Considerăm ca spațiul generos al pietei si viitoarei zone pietonale oferă posibilitatea de a păstra statuia lui Avram Iancu pe actuala locație și de a amplasa în piață și pe Andrei Saguna, pentru a înfrumuseța centrul orașului și a-l îmbogăți cu elementele de identitate națională.
În consecință, membrii Biroului Executiv Național al Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România au decis să facă toate demersurile necesare pentru a împiedica mutarea statuii lui Avram Iancu din piața centrală a municipiului Turda, în anul în care comemorăm 150 de ani de la moartea eroului.
Protestul Societății Avram Iancu se va concretiza într-o petiție adresată primăriei Turda, parlamentarilor clujeni, presei și participanților la marea sărbătoare de la Crucea Iancului din 10 iulie 2022. Tot în 10 iulie, după acțiunile de protest de la Crucea Iancului se va organiza un “Marș al Iancului” de la Mărișel la Turda, unde, între orele 18.00-20.00  se va desfășura o adunare de protest împotriva mutării statuii marelui erou național Avram Iancu.
Suntem hotărîti să apelăm la toate mijloacele legale pentru a bloca mutarea statuii lui Avram Iancu din piața centrala a orașului, și de a-i aduce cuvenita cinstire pentru lupta și jertfa sa” se arată în comunicatul de presă al asociației.
De ce a ascuns administrația PNL-istului Matei mutarea statuii lui Avram Iancu? Acesta să fie ”prețul” plătit pentru cele  două voturi din partea UDMR?
Administrația penelistă a primarului Matei Cristian Octavian a ascuns faptul că intenționează să mute statuia eroului național Avram Iancu, de pe actualul amplasament. Într-un răspuns transmis reprezentanților Asociației ”Avram Iancu” se invocă și unele hotărâri de Consiliu Local, însă trebuie menționat din capul locului că în Consiliul Local Turda NU S-A DISCUTAT nimic despre mutarea statuii lui Avram Iancu! În stilul caracteristic, administrația penelistului Matei încearcă să manipuleze opinia publică și să-și ascundă motivele reale pentru care a decis mutarea statuii (cele 2 voturi de la reprezentanții UDMR, cu ajutorul cărora formează majoritatea în Consiliul Local Turda, luând decizii fără nicio consultare cu opoziția și fără a da socoteală cuiva de deciziile luate).
Dovezi referitoare la modul cum a ascuns administrația locală mutarea statuii:
– HCL 120 din 28.05.2018, prin care s-a aprobat pentru prima dată documentaţia tehnico-economică pentru obiectivul “Revitalizarea spaţiului pietonal din centrul istoric al Municipiului Turda” nu este disponibilă integral publicului larg (contrar legii, pentru că nu este permis să ascunzi o hotărâre a Consiliului Local, după bunul plac): https://primariaturda.ro/hotararea-nr-120-privind…/

– HCL 223/23.10.2019, prin care s-au adus unele modificări la deviz, NU FACE nici o referire la mutarea statuii lui Avram Iancu: https://primariaturda.ro/…/2019/223%20din%2023.10.2019.pdf

– în 4 iunie 2019, când au transmis oficial faptul că s-a semnat contractul de finanțare, NU AU SPUS nimic despre mutarea statuii lui Avram Iancu și eliminarea totală a celor 97 de parcări din zona centrală: https://primariaturda.ro/a-fost-semnat-contractul-de…/

”Aici trebuie observat și faptul că proiectul trebuia terminat în 31.12.2021, dar deja știm cu toții că administrația liberală a primarului Matei Cristian Octavian nu este în stare să facă lucrări la timp și de calitate, bătându-și joc de banii europeni primiți în baza muncii angajaților din Primărie, primarul neavând nici o contribuție pentru primirea lor, în afara faptului că trebuia să semneze documentele. Acesta este adevărul! PMP Turda va sprijini orice formă de protest împotriva administrației liberale a primarului Matei Cristian Octavian, pentru că dictatura, abuzul și aroganța trebuie să înceteze la Turda!„ acuză și cei de la PMP Turda.

În replică și răspunzând acuzațiilor făcute, cei de primăria Turda vin cu următorele explicații: 
Pentru că în mediul online apar diverse informații cu privire la relocarea statuii lui Avram Iancu din centrul istoric, vă informăm următoarele:
Relocarea statuii lui Avram Iancu în partea nordică a Bisericii Romano-Catolice a fost propusă de catre specialiști din echipele de proiectare și a fost avizată de către membrii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr.3, soluția fiind considerată de către membrii comisiei ca un fapt pozitiv, deoarece, în poziția actuală, statuia este percepută dinspre centrul pieței pe un fundal ce o dezavantajează din cel puțin următoarele considerente: este suprapusă peste fațadele comerciale ale clădirii din fața bisericii (fațade cu cromatică diversă);  prin apropierea de statuie, aceasta este văzută parțial peste fațade și parțial peste acoperișul acestora.
Astfel, prin poziționarea în imediata ei apropiere, este văzută peste acoperișurile menționate și peste fațada bisericii. Rezultă astfel că acest fundal schimbător în parcursul către statuie, nu este de natură să ofere monumentalitatea necesară acesteia. S-a concluzionat că statuia se va percepe mult mai bine pe fondul neutru al fațadei gotice a Bisericii Romano-Catolice, decât suprapusă fațadelor colorate ale căsuțelor din fațada sudică a Bisericii Romano-Catolice.
Statuia amplasată de cealaltă parte a Bisericii va fi percepută de la o distanță considerabilă, marcând intrarea dinspre Cluj în centrul istoric al municipiului Turda, fiind amplasată cu fața la direcția de circulație care conduce traficul spre centru, și nu cu spatele, cum este acum. Suprapunerea peste fațada nordică a Bisericii, fațada simpla, sobră și fără decorații și ferestre, asigură un cadru ce oferă o percepție ce potențează caracterul monumental al statuii.
Precizăm, de asemenea, că relocarea statuii apare ca firească, datorită faptului că parcursul pe strada Avram Iancu, de la nord la sud, se va termina chiar în fața statuii lui Avram Iancu, conferind astfel o valoare simbolică pentru intrarea în centrul istoric al municipiului Turda.
Prin implementarea proiectului „Revitalizarea spațiului pietonal din centrul istoric al Municipiului Turda”, proiect care face parte din pleiada proiectelor de dezvoltare și modernizare ale orașului nostru, vă asigurăm că vom reda frumusețea Turzii prin valorificarea tuturor aspectelor care fac ca acest oraș să fie unic.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share