Snopit în bătaie de polițiști în propriul studio pentru că ar fi ieșit fără mască. Imagini surprinse pe camera de supraveghere - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Snopit în bătaie de polițiști în propriul studio pentru că ar fi ieșit fără mască. Imagini surprinse pe camera de supraveghere

Patru poliţişti, acuzaţi că l-ar fi snopit în bătaie pe producătorul Michel Zecler la Paris în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, au fost inculpaţi de justiţie sub acuzaţiile de «violenţă voluntară comisă de persoane cu autoritate publică» şi «fals în declaraţii scrise». Afacerea producătorului molestat de poliţie a electrizat opinia publică, zeci de mii de persoane ieşind sâmbătă în stradă pentru a denunţa violenţele poliţieneşti.

snopit in bataie de politisti

 

Doi din cei patru poliţişti inculpaţi de justiţie au fost încarceraţi preventiv, ceilalţi doi sunt doar supuşi unui control judiciar.

Snopit in bataie de politisti pe motiv că ieşise în stradă fără mască

In centrul scandalului sunt cei trei poliţişti care au intrat peste Michel Zecler în studioul de înregistrare al acestuia şi l-au snopit în bătaie pe motiv că ieşise în stradă fără mască pe faţă. Imaginile înregistrate de camerele de supraveghere din studio şi publicate de site-ul de informaţii Loosider au provocat indignare naţională, însuşi Emmanuel Macron evocând «ruşinea» sa când le-a vizionat. Preşedintele Franţei l-a sunat dealtfel sâmbătă la telefon pe Michel Zecler, producătorul bătut la sânge de cei trei poliţişti.

Al patrulea membru al forţelor de ordine inculpat este cel care, din exterior, se presupune că a aruncat în studioul unde avea loc agresiunea o grenadă lacrimogenă, gest periculos şi mai ales contrar legii. El este acuzat de «violenţă voluntară» asupra lui Michel Zecler dar şi a celor 9 tineri care se mai aflau în subsolul studioului pentru o înregistrare muzicală. Primii trei poliţişti, cei care l-au bătut pe Michel Zecler, au fost inculpaţi sub acuzaţiile de «violenţă voluntară comisă de persoane cu autoritate publică» şi «fals în declaraţii scrise» întrucât ar fi minţit în redactarea procesului-verbal.

Pentru a-şi explica violenţele contra producătorului, poliţiştii au afirmat că acesta ar fi încercat să le smulgă armele din dotare. O informaţie pentru moment neconfirmată şi care va fi probabil în centrul anchetei pentru a determina contextul exact în care s-a derulat violenta interpelare. Cei trei acuzaţi au precizat de asemenea în cursul interogatoriului că «au fost panicaţi de locul strâmt în care se aflau şi de faptul că nu reuşeau să-l stăpânească, să-l imobilizeze pe Michel Zecler», lucru care i-a împins să-l lovească cu brutalitate pe acesta din urmă. Potrivit procurorului din Paris, cei trei au recunoscut dealtfel că «loviturile lor nu erau justificate şi că au acţionat sub efectul fricii».

In fine, poliţiştii inculpaţi sunt de asemenea acuzaţi că în timpul interpelării l-au calificat de mai multe ori pe Michel Zecler, bărbat de culoare, drept «negru împuţit», insultă rasistă pe care poliţiştii o contestă dar care este confirmată de unul dintre tinerii aflaţi în studio, în spatele uşii care duce la subsol.

Reamintim că cei 4 poliţişti puşi în cauză – cu vârstele cuprinse în,tre 23 şi 44 de ani – au fost suspendaţi încă de joi de Gérald Darmanin. Ministrul de Interne i-a acuzat că «au pătat uniforma Republicii». Oficialul francez este şi el audiat azi de membri comisiei de legi din Parlament.

Surse neoficiale spun că însuşi preşedintele Emmanuel Macron s-ar fi declarat «extrem de şocat» de aceste imagini. Imagini care au provocat un val de reacţii indignate ale clasei politice, inclusiv din partea majorităţii parlamentare. Astfel, Christophe Castaner, patronul deputaţilor LREM dar şi fost ministru de interne, cere «toleranţă zero contra rasismului şi a violenţei. Cele două nu îşi au locul în Republică» a declarat respectivul. De partea sa, stângistul Jean-Luc Mélenchon e de părere că «pe imaginile video nu se văd poliţişti ci nişte miliţii barbare scăpate de sub control». Anne Hidalgo, primăriţa socialistă a Parisului, spune că a fost «profund şocată de acest act intolerabil.» In fine, socialiştii şi ecologiştii francezi au profitat de noua polemică pentru a cere retragerea proiectului de lege privind interdicţia de a difuza imagini cu poliţia în acţiune. E adevărat, că fără imaginile difuzate acum pe toate reţelele de socializare, producătorul Michel ar fi fost el inculpat azi pentru «violenţe comise contra forţelor de ordine». Malik Salemkour, preşedintele Ligii Drepturilor omului, descrie «imagini revoltătoare şi comportamente inacceptabile, dovadă că treburile trebuie calmate. Nu trebuie să se înţeleagă că poliţiştii pot acţiona într-o totală impunitate. Totodată trebuie calmate şi relaţiile dintre populaţie şi poliţie. Cred de asemenea că ministrul de interne trebuie să tragă consecinţele acestei situaţii. In alte ţări, poate chiar şi-ar fi părăsit postul» spune Malik Salemkour.

Unanimitatea care există de obicei în sânul instituţiei poliţieneşti, s-a fisurat şi ea. Imaginile publicate, au fost vizionate şi de confraţii celor puşi în cauză. «E o ruşine. E inadmisibil. Aştia nu sunt poliţişti, sunt nişte nebuni» sunt comentariile unor gradaţi din poliţie, citaţi de Le Monde. Patronul principalului sindicat al poliţiştilor a reacţionat şi el estimând că «aceste imagini nu aduc servicii instituţiei».

 

 

In mod excepţional, sportivi de clasă internaţională, de obicei discreţi, timizi în dezbaterile publice, au luat şi ei poziţie de această dată, urmând astfel exemplul colegilor americani care déjà de o vreme se poziţionează pe diverse subiecte de societate.  Astfel, Antoine Griezman, atacant-vedetă al naţionalei franceze de fotbal, a postat o imagini pe Twitter cu faţa tumefiată a lui Michel sub titlul «Mă doare Franţa mea». Kylian Mbappé, starul clubului PSG a descris şi el «imagini insuportabile şi violenţe inadmisibile». In fine, şi jucătorul de baschet Rudy Gobert s-a declarat «scandalizat».

Ce scrie presa? Cum au reacţionat editorialiştii?

Toate ziarele, radiourile şi televiziune au acordat sau mai acordă spaţii largi acestui incident care e pe departe de a fi terminat«Caracterul exploziv al acestui act nu mai poate fi considerat ca un simplu nou derapaj ci ca o pură agresiune rasistă» scrie Libération, cotidian de centru-stânga. In contextul în care Franţa este în mod regulat zdruncinată şi divizată de câţiva ani de afaceri care privesc violenţe comise de forţele de ordine – uneori chiar mortale precum cazurile Cédric Chouviat şi Adama Traoré – cel mai vehement comentariu l-am găsit în Le Monde. Sub titlul «Poliţie: o gravă criză de comandament» editorialistul influentului cotidian de seară scrie: «Poliţia franceză nu suferă de derapaje individuale, ea este confruntată cu o gravă criză de comandament, de conducere, de derivele ierarhiei şi de pierderea reperelor republicane. Acest nou incident, această snopeală în bătaie insuportabilă, zgâlţâie idea de securitate publică, unul din fundmentele democraţiei. El pătează imaginea Franţei» e de părere Le MondeEditorialistul continuă: «Istoria modernă ne-o arată : comportamentul poliţiştilor depinde în mare măsură de ordinele care sunt date, de fermitatea cu care se reamintesc procedurile şi legile, de impunitatea, promisă sau nu indiferent de ceea ce vor face oamenii pe teren. Gérald Darmanin, ministrul de interne, ameninţă să ducă ţara într-o spirală de dezordine teribil de periculoasă, agravată de numeroasele tensiuni legate de carantină. Poliţia şi ministrul trebuie urgent puşi la punct. Singura busolă a lui Darmanin nu pot fi doar revendicările corporatiste ale sindicatelor» mai avertizează Le Monde.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share